onsdag den 28. marts 2012

lam menu

Allerede i sidste uge var der en opskrift på lam, men som man ikke kan komme uden om and og flæskesteg i julen, kan man heller ikke se bort fra at det er lam og æg der præger spisebordet i påsken. At vi spiser lam i påsken skyldes at kristne har overtaget jødernes tradition hermed. Jøderne mindes flugten fra Ægypten, når lammet kommer på bordet. Mens de kristne har lagt en ny forståelse i lammet. Jesus bliver nemlig ofte omtalt som et lam. Kristne ser Jesus som et offerlam, der har befriet mennesker fra alt hvad der tynger og undertrykker. Den dybere forståelse vil jeg overlade til præsterne i påsken og blot konstatere at det er fantastisk med lammesteg, ikke mindst til påske. 
Læs mere i Flensborg Avis den 29. marts om påsken.http://www.fla.de

Lammeskank
Skal det være nemt kan man komme rodfrugter og kartofler ind i ovnen, når der er 1 times stegetid tilbage. Så er tilbehøret klart sammen med kødet.
4 fed hvidløg
1 spsk koriander frø
1 spsk chiliflager
1 tsk stødt ingefær
1-2 tsk salt
6 lammeskanker (Lammhaxen)
Olie til stegning
250 ml bouillon
Ca. 250 ml mørk øl
Tænd ovnen på 160 grader. Pil og hak hvidløgene. Stød koriander, chiliflager og ingefær i en morder sammen med salt og bland det med hvidløget. Stik huller i skanken med en lille kniv, eller løsn skindet/fedtet lidt og kom krydderierne ned i. Varm fedtstof i en gryde og brun skankerne. Stil skankerne i et ovnfast fad. Hæld lidt bouillon og øl over og sæt fadet i ovnen. Hæld lidt bouillon og øl over kødet ca. hver halve time. Skankerne skal have ca. 2½ time eller indtil kødet løsner sig fra benet.

Couscous
200 ml couscous
400 ml bouillon
50 ml olivenolie
Saft og skal af ½ citron
½ tsk af følgende stødte koriander frø, chiliflager, stødt ingefær
1 fed hvidløg
5 stilke hakket mynte
Salt og peber
Hæld couscous i en skål og hæld varm bouillon over. Lad det stå 15 minutter under låg. Rør olie, citron saft og -skal i og smag til med krydderier, hvidløg og mynte. Krydr med salt og peber.

Kål salat
Spis kål i påsken, det holder maven i gang, fylder godt og feder lidt. 
¼ hvidkål
2 gulerødder
2 æbler
100 g dadler/ figner /rosiner
50 g hasselnødder
1 bundt friske koriander
Olivenolie og citronsaft
Salt og peber
Skær kålen i tynde strimler. Skræl gulerødderne og skær dem i lange strimler. Vask æblerne og skær dem i tynde både. Hak de tørrede frugter. Rist nødderne på en tør pande. Vend det hele sammen i en skål og hæld olie og citronsaft over. Krydr med salt og peber.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar