torsdag den 28. februar 2013

Langtidsstegning - nu med okse


I denne uge langtidssteger vi et stykke oksetværreb. Tværreb bruges oftest til suppekød men kan sagtens bruges til gryderetter.

Har du en römertopf også kaldet stegeso- tak Camilla- er den meget egnet til denne ret. Kartofler og grøntsager tilberedes med kødet, så udover retten, skal du bare lave en lidt syrlig dressing til din spinat salat.

ca. 1 kg oksetværreb, gerne i ét stykke
olie til stegning
600 g mindre jordskokker
2 løg
1/4 selleri
3-4 gulerødder
500 g små kartofler
3 stilke timian
chili, salt og peber

Tilbehør spinatsalat

Tænd ovnen på 140 grader. Dup kødet tørt. Varm olie i en stor gryde og brun kødet. Krydr med chili, salt og peber. Vask jordskokkerne. Pil løgene. Skræl selleri, gulerødder og kartofler. Skær dem i mindre mundretter stykker. Kom alle grøntsager og krydderurter i gryden. Hæld vand på så det netop dækker og stil gryden i ovnen. Lad den stå der i 3-4 timer til kødet er helt mørt. Spis spinatsalat til.
søndag den 24. februar 2013

Inspiration til flere bønner

Suppen er et udspring af mit oprydningsvanvid.
Nu må jeg af med alle de poser med linser, bønner, ris og andre forunderlige tørrede produkter der gemmer sig i mine skuffer og skabe.
 
Denne opskrift er til inspiration og skal tages med et gran salt- smag dig frem og se på konsistensen.

100 g (tørrede)bønner  eller den dobbelte mængde udblødte
1 løg
2 fed hvidløg
olie til stegning
2 stilke timaian
2 tsk oregano
100 g linser
100 g ris
1½ l vand
Herbamare bouillon
1 stor porre
salt og peber
½ dl fløde

Læg de tørrede bønner eller kikærter i blød i vand i ca. 8 timer.
Pil og hak løg og hvidløg og sauter det i olie med oregano og timian. Tilsæt linser, ris, bønner osv. og hæld bouillon over. Lad det simre i 45 minutter. Rens porren og skær den i tynde strimler. Hæld den i suppen og kog mør. Blend suppen med en stavblender. Smag til med fløde, salt og peber og hæld evt. mere bouillon i hvis suppen er fast. 
fredag den 22. februar 2013

En klassiker..........citronfromage


De eneste frugter det er sæson for i øjeblikket er citrusfrugter og rodfrugter! Da jeg ikke har nået, at eksperimentere med en rødbedefromage, står den på gammeldags citronfromage.
Jeg har også været bange for husblas, men efter at have lavet denne nogen gange, er min angst gået over og blevet til en fascination, jeg gerne vil dele med andre. Spring ud i det og lav så den fromage. Velbekomme.


4 blade husblas
4 æg delt i blommer og hvide
mindst 4 spsk sukker
skallen af 1 citron
1 dl citronsaft


Læg husblasen i blød i koldt vand. Pisk hviderne stive med 1 spsk sukker. Pisk blommer og sukker skummende, rør citronskal i. Varm citronsaften op i en lille gryde. Fjern gryden af varmen. Tag husblasen op af vandet og rør den i den varme citronsaft. Rør citronsaften i æggeblommerne. Vend halvdelen af de piskede hvider i og rør det ensartet. Gentag med den anden halvdel af hviderne. Rør ikke for længe. Fordel moussen i glas og stil på køl min. et par timer, til de skal serveres.onsdag den 20. februar 2013

Naturlig aroma? giv mig mere ged.............

Min frokost består af ristet rugbrød med gedeflødeost. Det smager mildt og lækkert og jeg vender pakken, for at se hvad der er i: Der er primært kofriskost i! en smule gedefriskost og så salt og aromastoffer - hvorfor det? Er det for dyrt at komme mere ged i? Og har de en lille flaske ged, som de kommer i, så osten får gedesmag? Lad dog være og giv os den milde ægte smag. Eller lad mig betale 4  kr. mere og giv mig så mere ægte gedeost.
Jeg ser sjældent andet i fjernsynet end tyske krimier og Matador. Men den udsendelse jeg så i mandag aften, kan også kategoriseres under krimier.
Den kendte og dygtige tyske kok Tim Mälzer tog problemet med aromaer op. En familie skulle leve en måned uden tilsatte aromastoffer og da skabene i deres køkken primært var fyldt op med frugtyoghurt, frosne færdigretter, frugt på pose og og og var der en del at tage fat på. Familien begyndte at tilberede deres middage selv- wow-i stedet for at lade store fødevarevirksomheder gøre det for dem. Så langt, så godt.
Tim Mälzer lavede broccolisuppe efter ingredienslisten på en pakke fra knorr. Den viste sig primært at indeholde plantefedt og herudover en lillebitte buket broccoli. Og så selvfølgelig gærekstrakt og aromastoffer - som han ikke lige havde til rådighed. Han prøvede at spørge knorr og maggi om hvorfor de brugte alle disse tilsætningsstoffer, men de svarede udenom og lagde skylden på forbrugeren, der ville have ensartede fødevarer, til en lav pris, der var holdbar i måneder.
Aromastoffer kan produceres til en tiendedel eller 100 del af det, den oprindelige fødevare koster. Derfor bruges aromastoffer i ALT. Aromastofferne får vores mundvand til at løbe, får os til at spise mere og købe mere.
Der findes både naturlige aromaer og det der blot hedder aromaer. De naturlige kan være fremstillet af naturlige produkter som træ, gær og svampe! mens de kemiske er kemiske forbindelser. Alt er naturligvis lovligt og det bruges kun i meget små, tilladte mængder. Vi kender bare ikke konsekvensen af kombinationen af alle disse mulige (og umulige) stoffer.
Og hvad skal vi gøre? købe økologisk, det hjælper kun lidt, da de økologiske producenter gerne bruge diverse tilsætningsstoffer. Næ, vi skal lave vore mad selv. Og det er faktisk lige så hurtigt, som det er at købe det færdigt - jeg er ligeglad med hvad I siger - DET ER DET! Hvis din familie hjælper til, kan I lave en middag lige så hurtigt, som I kan hente en LASAGNE!

Find inspiration til din nemme, hurtige, hjemmelavede mad her på bloggen.

tirsdag den 19. februar 2013

Har du noget du skal fejre?

Pære chokolade muffin

De dejlige muffins er nemme at bage, servere og spise...........

75 g chokolade
1 pære
150 g blød smør
150 g sukker
1 æg
1½ tsk vaniljesukker
1½ tsk bagepulver
1 dl mælk
1½ dl surmælksprodukt
225 g hvedemel

Hak chokoladen i mindre stykker. Del pæren i kvarte, fjern kernehuset og skær pæren i små stykker. Rør smør og sukker sammen. Pisk ægget i. Bland hvedemel, vanilje og bagepulver og rør det hurtigt i skiftevis med mælkeprodukterne. Fordel dejen i 12 forme og bag dem i ca. 35 minutter. Afkøl og nyd....

mandag den 18. februar 2013

Er du til indisk?

De skønne brød passer så godt til en indisk karryret, men de kan selvfølgelig også bruges til supper og gryderetter.
I Indien klaskes dejen op på siden af tanoriovne og bages her. Tandoriovnene er formet som bikuber og kan være fremstillet af kamellort. Denne form for bagning giver en helt fantastisk - bålsmag, som vi ikke kommer i nærheden af her. Men ikke desto mindre smager de også meget godt stegt på en stegepande. I Indien bliver de penslet med smør efter bagningen. For at få den gode smag, steger vi dem i smør i stedet. 

15 g gær
1½ dl lunt vand
½ surmælksprodukt yoghurt/kærne........
1 æg
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk nigellafrø
1 tsk bagepulver
200 g fuldkornsmel hvede/rug/graham.....
ca. 200 g hvedemel

smør til stegning

Rør gæren ud i lidt af vandet. Rør yoghurt, æg, salt, sukker og nigella sammen. Bland bagepulver og fuldkornsmel sammen og rør det i. Ælt hvedemel i til dejen er smidig og slipper skålen. Lad dejen hæve i ca. 1 time. Del dejen i boller. Tænd evt ovnen på 180 grader. Rul boller ud til lange "tårer" og steg dem i smør på en varm stegepande. Hold dem varme i ovnen til de skal spises.
lørdag den 16. februar 2013

FlensBörger

Nu har begrebet Flensburger fået en en ny betydning, for byen har fået en deeeejlig burgerbar i Norderstrasse 39 med navnet FlensBörger. Den søde ejer tilbereder skønne burgere, der smager herligt af kød, dressing og ost. Debatten om hestekød var ikke nået syd for grænsen, da vi var der, så vi nød det hakkede kød helt uden mistænksomme vrisk.

Vil du hellere tilberede din burger selv, kan du finde en dejlig opskrift her på bloggen
http://louises-koekken.blogspot.de/2011/12/tid-til-burger.html


fredag den 15. februar 2013

Hvad for en simreret skal du ha i morgen?

De skønne simreretter kræver ikke den store forberedelse, men til gengæld skal de have lang tid i ovnen eller på kogepladen.
Her får man brugt nogen af de kødudskæringer man smyger sig udenom i hverdagen, hvor der ikke er tid til at lade maden simre i timevis.

Gullasch suppe
Bruger du kommen, skal du være opmærksom på at retten kommer til at smage af- kommen. I stedet for kød i terninger, kan man købe et stort stykke kød til langtidsstegning og selv skære det ud.

500 g oksekød til langtidsstegning  
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk smør
1 spsk stærk paprika
2 spsk sød paprika
1 tsk timian
1 tsk oregano
Evt. 1 tsk kommen
2 dl rødvin
7½ dl Herbemare bouillon
1 kg kartofler
1 rød og 1 gul peberfrugt
200 g champignon
8 små tomater
Salt og peber

Dup kødet tørt og skær det i tykke strimler. Pil løg og hvidløg og skær det i terninger. Varm smørret op og brun kød og de to slags løg. Gør det evt. i flere omgange, så kødet ikke koger. Drys paprika, timian, oregano og evt. kommen på. Hæld rødvin og bouillon over og kog op. Skru straks ned og lad retten simre i ca. 1½ time. Skæl kartoflerne og skær dem i både. Hæld kartoflerne i retten og lad dem simre med til de er møre. Rengør peberfrugter, champignon og tomater og skær dem i mindre stykker. Tilsæt grøntsagerne og lad dem simre med de sidste minutter, de må gerne have bid. Således har retten simret i ca. 2 timer. Smag retten til med paprika, salt og peber.

torsdag den 14. februar 2013

Speltvafler med kanel

Mmmmmmm, måske er jeg en måned eller to for sent på den? Men i efterjulegave har jeg fået endnu en maskine til køkkenet. Ikke at jeg overhovedet kan måle mig med Price-brødrene, men der er dog sneget sig en del maskiner ind i mit køkken gennem årene og det nyeste er et vaffeljern. Det er ikke så smukt, at det kan stå fremme, men det virker helt efter hensigten. Dvs., det kan bage 2 vafler på én gang, de brænder ikke på, det varmer nogenlunde jævnt og så går det rimelig hurtigt.

Jeg vil i den kommende tid eksperimentere lidt med det salte køkken, men lægger ud med det søde.

Denne portion giver ca. 15 vafler.

½ l mælk
4 æg 250 g sigtet speltmel
½ tsk salt
1 spsk sukker
1½ tsk kanel

Pisk mælk og æg sammen. Bland de øvrige ingredienser sammen og hæld dem i æggemælken under omrøring. Lad dejen hæve i ½ time.
Bag vaflerne og server dem lune med flormelis til.
mandag den 11. februar 2013

faste og bønnetidDen egentlige grund til at vi holder fastelavn eller karneval er jo, at vi skal sige farvel til kødet og indlede fasten som varer lige til påske. Der er nu ikke mange der nogensinde har fastet i Danmark, selvom der er en del der trænger til det! Tidligere betalte de rige sig fra det, ved at få fattige arbejdere til at faste for sig. Men med reformationen i 1536 var det slut med at faste.

Vi faster heller ikke hos os,  meeen jeg tænker da lidt mere over, hvad vi spiser de næste uger. Ene og alene med det formål, at værdsætte det jeg spiser højere.
Det er godt med bønner så denne ret, der er en variation over minestrone, kommer til at gå igen hos os i forskellige forklædninger.

Minestrone
200 g tørrede bønner
2 løg
1 spsk rødvinseddike
100 g bacon
1 aubergine
2 squash
1 spsk oregano
2 dåser/ brikker tomat
7 ½ dl herbamare bouillon 
frisk mynte

Bønnemos
kogte hvide bønne
kogevand
tahin
1-2 fed hvidløg
citronsaft
salt og peber


 Sæt bønnerne i vand om morgenen og kog dem møre i nyt vand om eftermiddagen. Pil løgene og skær dem i terninger. Sauter dem i olie, hæld eddike på. Skær ligeledes baconen i terninger og kom dem i gryden til løgene. Rengør aubergine og squash og skær dem i små mundrette stykker. Hæld dem i gryden med krydderrier, tomat og bouillon. Lad det simre til grøntsagerne er møre. Hæld 2/3 af de kogte bønner i, varm igennem og smag til med salt og peber. Pynt med mynte.
Blend resten af bønnerne med kogevand, tahin og hvidløg. Smag til med citronsaft, salt og peber.
fredag den 8. februar 2013

Så der fiskBestil fiskeben og fiskehoved hos din fiskehandler. Laks og andre fede fisk kan ikke bruges til fiskefond.
Ifølge min fiskehandler, kan en fiskefond godt stå natten over og simre, men mindre  kan også gøre det. Til fyldet kan man bruge en blanding af friske og frosne fisk. Man kan både få jomfruhummer, krabbeklør og blæksprutter på frost, tjek supermarkedet eller spørg fiskemanden. 

1½ kg fiskeben og hoved
2 løg
2 fed hvidløg
2 tomater
2 gulerødder
200 g selleri
1 porre
1 fennikel
5 peberkorn
1 stilk timian
Stilkene fra 1 bundt persille
Skal af 1 appelsin
3 dl tør hvidvin
Ca. 1 l vand

Ca. 500 g fisk f.eks. krabbeklør, muslinger, blæksprutter, havtaskekæber, rødtunge, jomfruhummer


Læg fiskeben og fiskehoved i en stor rummelig gryde. Halver løg, hvidløg og tomater og hæld dem i gryden. Rengør gulerødder, selleri, porre og fennikel. Tag lidt fennikel og porre fra til servering. Skær grøntsagerne i mindre stykker og hæld dem i gryden med peber, timian, persille og appelsinskal. Hæld vin på og spæd op med vand til det netop dækker. Lad det simre 1 times tid.. Si suppen og kasser ben og grøntsager. Kog suppen ind til der er ca. 1 liter.
Dup fisken tør og skær den i mindre stykker. Fisk med skind kan steges på skindsiden og lægges i suppen. Krabbeklør og blæksprutte kan simre med i lidt af suppen i 15 minutter. Havtaskekæber skal kun have ca. 5 minutter. Varm suppen igennem smag til med salt og peber. Arranger fisken i skåle sammen med lidt fennikel og porrestrimler. Hæld den rygende varme suppe over inden servering. Server safran mayonnaiseog ristet baguette til.

Safran mayonnaise

2 fed hvidløg
1 rød chili
2 æggeblommer
1 dl olivenolie
Evt. 100 g kogte kartofler
1 knivspids safran
Salt og peber

1 baguette

Pil og hak hvidløgene. Halver chilien, fjern kernerne og hak den. Blend æggeblommer, hvidløg og chili sammen. Hæld olien langsomt i og blend til der er dannet en mayonnaise. Mos kartoflerne fint. Rør safran ud i 1 spsk vand og rør den i mayonnaise sammen med de kogte kartofler. Smag til med salt og peber og server mayonnaise med ristet brød til suppen.

onsdag den 6. februar 2013

Lammeret med couscous og figner og hvordan du sparer her i februar
Jeg har læst til husholdningsØKONOM, så om nogen, burde jeg vide, hvordan man får økonomien i en husholdning til at løbe rundt. 
Jeg har på det seneste opdaget, at når min mand køber ind, køber han kun det ind, der står på sedlen, han har fået med. Når jeg køber ind, køber jeg ofte det der står på sedlen plus 10-15 andre ting. Og det er ikke kun vatterede tæpper, plaider og krus jeg ikke kan undvære men også krydderblandinger, sennep, mel og alt muligt andet der fylder op og måske, måske ikke bliver spist. Det kan betale sig med sedler, det har jeg lært, bare ikke når det er mig, der har dem med! Så guiden til hvordan du sparer i februar - send mand (eller måske børnene) ud og købe ind.

Denne ret kan også laves af med en rest lam


400-500 g lammesmåkø
2 rødløg
4 fed hvidløg
Olie til stegning
7 dl Herbemare bouillon
1 hel rød chili
2 tsk stødte koriander
2 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt spidskommen
200 g couscous
100 g figner
Salt og peber
Persille til pynt og smag


Tænd ovnen på 140 grader. Skær lammekødet i terninger. Pil løg og hvidløg. Skær løget i både og hvidløget i skiver. Varm olien op og brun kødet sammen med løg og hvidløg. Halver chilien og fjern evt. kernerne, skær den i tynde skiver. Hæld chili, koriander, ingefær og spidskommen over og vend det rundt. Hæld bouillon over, så det netop dækker. Kog op og stil gryden i ovnen i 1½ time. Hæld couscous over og lad det simre til couscous er mør- ca. 20 minutter. Spæd evt. op med mere bouillon undervejs. Smag til med salt og peber. Skær fignerne i lange skiver og rør dem i retten. Pynt med persille og server.