lørdag den 15. december 2012

PebernødderNyd julen
Den vilde jagt gået ind! Og fra nu af og de næste dage jager vi efter gaverne, hyggen, maden og ikke mindst julefreden. Og den sænker sig jo pudsigt nok først, når vi indstiller jagten, sætter os tilbage og nyder nuet og ikke mindst julen.
Kvalitet frem for kvantitet
December byder på bjerge af mad, kager og søde sager, der skal konsumeres. Dertil kommer de oceaner af alkohol, det hele skal skylles ned med. I stedet for at anbefale, at I spiser og drikker mindre, vil jeg råde alle til, at gå efter kvalitet i stedet for kvantitet. Drop pebernødderne, hvis de smager af den plasticpose, de har ligget i og hæld gløggen i vasken, i stedet for i halsen, hvis den smager af essens. Vi spiser alt for meget hele året, men i december er den helt galt! Og det er ikke vores egen skyld, syntes vi! Konstant bliver vi tilbudt et eller andet at spise og det er lige gyldigt om vi skal hæve penge eller købe en togbillet. Overalt står små skåle med brune kager eller pebernødder. Et par håndfulde af dem igennem december, giver et par kilo på sidebenene i januar. Så spis kun dem og det som der er kælet for! I disse pebernødder er der både peber og nødder. Man kan købe pebernødskrydderi . Mill&Mortar laver en god blanding. Dejen kan formes til stænger og fryses eller lægges på køl (i op til 5 dage) til den skal bruges.


50 g hasselnødder
200 g hvedemel
100 g flormelis
125 g smør
½ tsk hjortetakssalt, ½ tsk hvid peber, 1 tsk kardemomme, ½ tsk sødt ingefær, 1 tsk kanel
½ dl vand

Tænd ovnen på 200 grader. Hak nødderne fint, gerne i blender. Bland nødder, mel, flormelis og smør sammen og findel det til en grynet masse. Bland hjortetakssalt og krydderier i. Hæld vandet i og ælt dejen sammen.
Tril dejen til 6-7 tynde stænger. Skær dem i små stykker og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 15 minutter. Afkøl pebernødderne på en rist og opbevar dem i kagedåser.

Foto: Gertrud Sabroe Termansen til FamilieJournal 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar