mandag den 24. december 2012

JuleaftenAnd med stegte nudler
December er hårdt for helbredet. Vi stresser, spiser og drikker for meget og samtidig rører vi os for lidt. Men det pudsige er, at vi ikke ville kunne klare os uden.  
Jeg har holdt jul både i Thailand og i Indonesien. Her bliver der virkelig kælet for maden. Der er et kæmpeudvalg på de imponerende buffeter og masser af eksotiske retter og frugter. Juletræet var enormt og af plastik og julemanden i kane med rensdyr for, var hakket ud af en kæmpe isblok. Vi kunne svømme i både hav og pool eller få massage for en slik. Det er bare ikke det samme at sidde juleaften i 35 graders varme og spise and med stegte nudler og drikke my tai til. Samtidig med at et thailandsk pigekor synger Marys Boy child. Der mangler ligesom den der stemning, der kun kommer når man har set Disneys juleshow, når det er småkoldt og mørkt og når anden dufter om kap med juletræet, når man kommer ind i varmen, efter at have været i kirke.  
Juletid på løbebåndet
På løbebåndet forleden dag, fik jeg opklaret noget af det, jeg har betragtet som et af mysterierne i tysk madkultur. Jeg har aldrig forstået, hvordan en hel befolkning, kan finde på at spise pølser med kartoffelsalat juleaften. Men mens vi svedte fik jeg forklaringen af min sidekvinde – det er for børnenes skyl, de kan ikke vente på gaverne, så derfor skal det gå stærkt med maden.
I min familie kan det ikke gå stærkt, for vi skal nå at have risengrød, flæskesteg, and, medisterpølse, brunede og hvide kartofler, rødkål og sovs. Og til dessert (midt i gaveudpakningen) skal vi have risalamande. Alle disse retter er en kombination af to familiers traditioner og Peters jul, hvor de begynder med risengrød. Jeg må sige, at langt fra alt bliver spist juleaften – heldigvis - for så har vi nemlig til julefrokosterne de næste par dage. And
TID: CA. 3 TIMER
Køb den største and i køleboksen, eller bestil den hos slagterne.

1 and på min. 3 kg
5 æbler der ikke koger ud
200 g svesker
Salt og peber

Tø anden op i køleskal i mindst 2 dage, eller på køkkenbordet et døgn- men det kan ikke anbefales. Tænd ovnen på 250 grader. Tag indmaden ud. Fjern de to kirtler der er synlige inde i anden. Skyl anden ind og udvendigt. Tør den af. Skær vingerne af og gem dem til sovsen. Halver æblerne, udkern dem og skær dem i kvarte. Udsten sveskerne, hvis dette ikke er gjort. Gnid anden med groft salt og peber indvendigt og fyld den med svesker og æbler. Luk anden evt. med et par kødnåle. Gnid den med salt udvendigt. Læg den i en stegepose, klip hul i posen hvor anden er højest – ved brystet - og luk posen. Sæt anden i ovnen. Dæmp temperaturen til 180 grader efter 15 minutter. Steg anden mør i ca. 2 ½ time. For at se om anden er færdigstegt, kan man løsne et lår. Sidder det fast på skroget, skal anden ind igen og have 15 minutter mere.
Lad anden hvile i 10-20 minutter inden den skæres ud. Hæld skyen op i en skål og stil den koldt, så samler fedtet sig på overfladen. Fedtet skal blandt andet bruges i rødkålen, resten er godt på rugbrød til julefrokosten. Hvis det er muligt hældes skyen i sovsen, men der skal ikke for meget fedt med.

Julesovs
TID: CA. 2 TIMER

Gå i gang med sovsen samtidig med at anden skal i ovnen, eller gerne tidligere. Hav evt. de rensede grøntsager på køl i en pose, så det er lige til at gå i gang med.

1 andelår
1 porrer
2 gulerødder
1 suppevisk med persille, timian og 1 laurbærblad
4 peberkorn
Hals fra anden
Vingespidserne fra anden
1 dl piskefløde
blåskimmelost
ribsgele
Salt og peber


Tø andelåret op. Halver porrerne og skyl dem godt. Skæl gulerødder. Skær porre og gulerødder i mindre stykker. Skær andelåret i mindre stykker med en skarp kniv. Er der meget synligt fedt kasseret det. Brun lår og vinger med grøntsagerne i en gryde. Kom koldt vand på og kog langsomt op med suppevisk og peberkorn. Skum af undervejs. Lad det simre i mindst 1 time. Si skyen fra og lad den koge ind. Hæld piskefløde i og kog op. Smag til med blåskimmelost, ribsgelé og salt og peber.

Rødkål
TID: CA. 45 MINUTTER

Rødkål kan holde sig flere dage på køl. Så skal den blot varmes med et lidt flæskestegs eller andefedt inden servering.

Ca. 1 kg rødkål
2 spsk smør eller andefedt
½ dl eddike
175 g ribsgele
1 dl rød, blandet saft
Salt og peber

Rengør rødkålen og del den i kvarte. Fjern stokken. Skær kålen i meget tynde strimler. Varm andefedt eller smør i en stor gryde og vend kålen rundt et par minutter. Hæld eddike, gele og saft på og kog kålen mør. Smag til med salt og peber.

Hvide kartofler
TID: CA. 35 MINUTTER

Kog og pil kartoflerne, gerne dagen før. Lige før servering hældes kogende vand over. Kartoflerne trækker et par minutter, vandet hældes fra og de er klar til servering.

750 g aspargeskartofler
Salt
Kog kartoflerne møre i let saltet vand og pil dem. Stil dem køligt. Hæld kogene vand over dem for at varme dem inden de skal serveres.


Brunede kartofler
TID: CA. 10 MINUTTER

Brunede kartofler kan ikke varmes op igen, så bliver de uldne. Så de skal tilberedes lige før servering.

1 glas kartofler
75 g sukker
75 g smør

Hæld vandet fra kartoflerne. Varm sukker forsigtig op på en tykbundet pande. Kom smørret på og lad det smelte. Vend kartoflerne rundt i sukkeret og server straks. 


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar