fredag den 23. december 2011

Sådan kan du stege din and24. December 
Rigtig glædelig jul. 


1 and på min. 3 kg
3 æbler gerne Ingrid Marie
150 g svesker uden sten
Salt og peber

Jeg går ud fra at du har tøet din and op, ellers er det ved at være på tide!
Tag indmadsposen ud. Fjern de to kirtler der er synlige inde i anden og skær gumpen af. Skær vingerne af og gem dem til sovsen. Skyl anden ind- og udvendigt og tør den. Halver æblerne, udkern dem og skær dem i kvarte. Gnid anden med groft salt og peber indvendigt og fyld den med svesker og æbler. Luk anden med et par kødnåle. Gnid udvendigt med salt og peber. Læg anden i et ildfast fad med ryggen opad og sæt den i ovnen ved 250 grader. Vend den efter 15 minutter og dæmp temperaturen til 180 grader. Hæld 2½ dl vand i fadet. Steg anden mør i 45 minutter pr. kg. Tilsæt evt. mere vand under stegningen.
For at se om anden er færdigstegt, kan man løsne et lår. Sidder det fast på skroget, skal anden ind igen og have 20 minutter mere.
Hæld skyen op i en skål og stil den koldt, så samler fedtet sig på overfladen. Fedtet skal blandt andet bruges i rødkålen, resten er godt på rugbrød til julefrokosten eller til natmad. Hvis det er muligt hældes skyen i sovsen, men der skal ikke for meget fedt med.
Lad anden hvile i 10 minutter inden den skæres ud.
Tilføj billedtekst

Sovs
TID: 1 TIME OG 15 MIN

Brug alt fra indmadsposen til sovsen undtagen lever.

¼ selleri
2 gulerødder
1 porre
1 suppevisk med persille, timian og 1 laurbærblad
1 l vand
4 peberkorn
Vinger, hals og indmaden fra anden undtager lever
fedtstof til stegning
Cumulublu blåskimmelost fra Naturmælk eller lign.
Ribsgelé
Salt og peber
Brun sovsejævner

Rengør grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Brun vinger, hals og indmad og grøntsager i en gryde. Kom koldt vand på og kog langsomt op med suppevisk og peberkorn. Skum af undervejs. Lad det simre i mindst 1 time. Si skyen fra og lad den koge ind. Smag til med gorgonzola, ribsgelé og salt og peber. Jævn evt. med sovsejævner.

Rødkål
TID: CA: 35 MIN

Tilbered rødkålen i god tid. Den færdige rødkål holder sig godt på køl. Den skal blot varmes med et par spsk andefedt inden servering.

1 lille rødkål ca. 800 g
Smør eller andefedt
½ dl eddike gerne mørk balsamisk
2 dl ribssaft eller blandet salt
Salt og peber

Del rødkålen i kvarte. Fjern stokken. Skær kålen i meget tynde strimler med en stor kokkekniv. Smelt fedtstoffet og vend kålen rundt i et par minutter. Hæld eddike og saft på og kog kålen mør. Det tager ca. 25 minutter. Smag til med salt, peber og lidt stegesky fra flæskesteg og and.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar