torsdag den 5. marts 2015

Har du været på bar- grødbar?




 I 2011 åbnede Lasse Andersen. verdens første grødbar på Nørrebro.
-Jeg har været grødnørd, siden jeg var teenager og har eksperimenteret med forskellige kornsorter, som jeg har kogt og spist med topping, siger Lasse Andersen, der har en baggrund som musiker.
-Jeg vil gerne redefinere grødbegrebet og vise, at grød kan være delikat, sundt og billigt, siger Lasse Andersen.
-Grød skal ikke kun være noget, man spiser, når man er syg eller ikke har nogen penge, siger han og uddyber.
-Grød eksisterer jo over hele verden, og jeg vil servere nyfortolkninger, så alle kan se, hvilket fantastisk produkt det er, siger Lasse Andersen.
-Danmark er jo en grødnation, vi spiser rødgrød med fløde, æblegrød, øllebrød og havregrød, siger Lasse Andersen.

Og det kan Dikte Post bekræfte. Hun er kok og har en bachelor i ernæring.
- Vi har spist grød, siden kornet kom til Danmark for 6000 år siden, siger Dikte Post.
-Grød er den ældste, kendte varme ret i norden, og man har brugt havre, rug og byg til grøden, siger Dikte Post og fortsætter.
- Af de fem –seks måltider man spiste om dagen i bondesamfundet, indgik grød i mindst tre af dem. Grøden blev spist, fordi der ikke var råd til at mætte familien og arbejderne på andre måder, siger Dikte Post.
Grød har haft en fremtrædende plads på de danske tallerkner, og sådan fortsatte det indtil midten af 1900tallet.
- I 1960´erne begynder danskerne at tjene penge. Vi blev rigere, og så forsvandt havregrøden som den fortrukne morgenmad. De grove brødtyper røg også ud, for jo finere brød vi spiste, desto rigere følte vi os, siger Dikte Post.
Den mest populære ret på restaurant GRØD er havregrød. Her er den kogt på lige dele vand og sødmælk og serveret med karamelsauce, frisk æble og ristede mandler. 

Du kan besøge GRØD her:

Jægersborggade - 50 KLD TV 2200 KBH N  
Torvehallerne - Hal 2, Stade 8A, Linnésgade 17, 1362 KBH


Øllebrød er ikke kun morgenmad, men kan også bruges til de unge sultne løver, der kommer hjem om eftermiddagen og forlanger føde. Øllebrøden har fået lidt granola på toppen, så der kommer bid i grøden og æblemos til at søde den.
Jeg bruger vand, men der kan bruges - øl- hvis du har en rest stående

Grød til 1 person

2 skiver rugbrød
Vand eller øl

Granola
1 skive rugbrød
smør til stegning
2 spsk brun farin

Til servering
Granola eller cruncy mysli
æblemos
Mælk eller fløde

Skær rugbrødet i mindre stykker og læg det i en gryde. Hæld koldt vand og øl over så det netop dækker og lad det stå, til det bliver helt blødt – gerne over natten. Kog langsomt op og spæd til med mere vand, hvis grøden er for fast.
Skær brødet i meget små terninger og rist det på en pande i lidt smør til det begynder at dufte. Drys sukker over og rør rundt til sukkeren er karameliseret. Afkøl på bagepapir.
Server grøden varm med mælk eller fløde, sukker og granola.

Teksten er en del af en artikel der har været i Flensborg Avis den 27. marts 
FOTO: Louise Dandanell Ørsted og Gertrud Sabroe Termansen





Ingen kommentarer:

Send en kommentar