onsdag den 11. marts 2015

Ideer til madpakker

Fakta om rugbrød
I gamle dage - altså helt tilbage i middelalderen - kaldte man rugbrød for LEVE. Det burde det døbes om til igen, for det eneste brød man kan overleve på er rugbrød. Rugbrødet bør også være at finde i alle madkasser, for det hvide brød bør kun høre hjemme på morgenbordet til festlige lejligheder. Det hvide brød sætter blodsukkeret i vejret, så man føler sig mæt og glad. Men efter ganske kort stykke tid styrtdykker blodsukkeret. Så er den gal, for så bliver man både sulten og sur. Rugbrødet giver en længere mæthedsfornemmelse, det får ikke blodsukkeret til at fare i vejret for derefter at dykke. Det indeholder vitaminer, mineraler og fibre, der giver maven noget at arbejde med.  

Fakta om frokost
Hvis vi ikke får en god frokost, nedsætter vi vores præstation – drastisk fra klokken 12! Forudsat at vi altså har fået en god morgenmad ellers vil – de fleste af os- blive sultne, ukoncentrerede og trætte meget tidligere. Det er da tankevækkende, at man blot ved hjælp at et par stykker rugbrød og et glas vand kan fremme ens eget velvære og præstationsevne.

Den slanke linje
Hvis man gerne vil holde den slanke linje, er det en god ide at vælge pålæg, der ikke er forarbejdet for meget. Rullepølse, spegepølse og de fleste andre pølser indeholder rigtig meget fedt, der ikke kan fjernes ved at skære kanten af. Vælg hellere en skinke, her kan man skære fedtkanten af, hvis den syner for stor.
Husk salat under pålægget, krydderurter og gerne masser af kål: kålrabi i både, hvidkål i store stykker og blomkål i små buketter.

Fisk til frokost
Vi skal have 200-300 g fisk om ugen, og hvis du ikke får det til aftensmad, skal du have det HVER
dag til frokost
Den fiskede madpakke kan indeholde:
Fiskefrikadeller, tun, torskerogn, røget ørred, laks, dampet fiskefilet og rejer. 

Fiskefrikadellesandwich smurt med grov remoulade og pyntet med lidt salat. Fiskefrikadellen kunne være hjemmelavet, men det er den ikke, og det smager alligevel godt.


Husk det søde og det salte
Er du en værre slikmund, og ender du ude ved automaten eller i kiosken hver eftermiddag, kan det godt betale sig at have det søde med i overvejelserne, når madpakken tilberedes.
Hav derfor altid frugt med. Og er det ikke nok, er en yoghurt med lav fedtprocent og lavt kalorieindhold, riskiks, nødder og tørret frugt det bedste. Går du kold klokken 16, så drik noget te, spis nogle grøntsager, frugt, mysliboller, tørret frugt, nødder og riskiks.
Er man mere til det salte er syltede agurker, cornichons eller en lille håndfuld pistacienødder godt.

Det er smørelsen, der gør det
For at holde pålægget fast på brødet bliver der ofte brugt smør, men der er andre gode alternativer.
Mayonnaise, remoulade, avokadomos, pesto, rød peberpesto, hummus, chutney og tørret frugtpålæg.

Helt uden kød
Avokado er det nye sort på rugbrødet. Dup citron eller lime over og pynt med rucola, karse eller basilikum.
Jordnøddesmør, olivenpesto, tørret tomat pesto og grøn pesto hitter. Prøv også rødpeberfrugtpesto.
Bland feta, hytteost eller flødeost med frugt, krydderurter, chutney eller nødder og brug det på brødet.
Herudover kan du bruge hakkede kogte majs, ærter og gulerødder blandet med lidt mayonnaise. Pynt med purløg eller karse. Klassikere som æg, ost, honning, banan, æble og rosiner er altid godt. FOTO: Gertrud Sabroe Termansen 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar