torsdag den 6. september 2012

Most er et must

I et års tid kørte vi med høj hastighed fra vores hjem i Flensborg over Als til vores nyerhvervede sommerhus på Kegnæs. Her skulle vi møde en håndværker, der sjældent dukkede op og aldrig til tiden. Nu er huset færdigt og vi har sat farten ned. 
Udover at vi får set det historisk spækkede landskab, dukker der også en masse skilte op. Ikke kun dem hvorpå der står, at jeg skal ”lette foden” og ta’10 af farten. Men også det lille, bordeaux hvor der står ÆBLER SÆLGES. Her kan vi følge med i æble- og pæresæsonen og købe dejlig honning.
Når man kører gennem Mintebjerg, kan man -hvis man er hurtig- nå at se skiltet MOSTERI. Her holder Ryesminde Mosteri nemlig til. I 50’erne var der et mosteri i hver en by, nu er der ikke mere end en håndfuld tilbage i Danmark og Ryesmindes nærmeste konkurrenter ligger i Ålborg og på Fyn! Så kunderne kommer langvejs fra for at afsætte deres æbler og få most for dem. Og det er ikke kun de fine polerede af slagsen, de sælger her. Det er også nedfaldsæbler. Kunderne kommer med mellem 20 kilo og 1 ½ tons æbler ad gangen, og den formiddag, vi var forbi, kørte bilerne frem med mellem 60 og 300 kg æbler i bagagerum og trailere. Det havde været et voldsomt blæsevejr i dagene før, så græsplænerne skulle ryddes, og så kan man jo ligeså godt lægge vejen forbi med alle nedfaldsæblerne. Et gammelt æbletræ kan snildt give 250 kg æbler på en sæson og det giver en hel del most med hjem.
Fra 14. september til 14. november modtager de æbler på mosteriet. Omkring 90 % kommer fra private haver, de sidste er fra plantager, der ikke kan få æblerne afsat på grund af f.eks. deres form og farve eller fordi en sort udgår, når forbrugerne ikke vil have dem mere. Æblerne bliver vasket, revet til mos, pakket i store nylon sække og presset til most. Herefter bliver bundfaldet filtreret fra, mosten pasteuriseret og hældt på flaske.
Det er de gamle sorter som filippa og belle de boskop, der passer bedst til at blive presset til most. De har den rette syre/ sødme balance, som man ikke finder i de nye sorter. De er alt for søde og derfor bliver der ofte tilsat ascorbinsyre til juicen, men selvfølgelig ikke til denne her.


Indtil midt i november har mosteri og butik åbent fra 8-12 og 13-17. Herefter er der åbent mandag-fredag fra 12.30-17 og lørdag fra 9-12. 
Mosten kan desuden købes hos Løgismose, i specialforretninger, samt på cafeer og restauranter.

Rødbedesalat med æblemost
½ dl most
2 spsk eddike
1 spsk olie
Salt og peber
500 g kogte rødbeder
1 stort æble
2 spsk solsikkekerner
Persille, basilikum og timian
Rør alle ingredienserne sammen og smag til med salt og peber. Skær rødbederne i mundrette stykker. Del æblet i kvarte, fjern kernehuset og skær det i tern. Bland rødbeder og æbler i dressingen. Rist kernerne på en tør pande pynt med dem og krydderurterne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar