onsdag den 2. maj 2012

Varme hveder

Traditionen med at vi spiser hveder, kan føres tilbage til 1700- tallet. Dengang havde bagerne én årlig fridag og det var Store Bededag. Så for at sikre kunderne "nybagt" brød, bagte de hvedeknopper dagen før Store Bededag. Hvederne kunne kunderne så selv varme på den store bededag. 
Dengang var det en luksus spise, og det kan du også gøre den til nu, ved selv at bage, bruge rigtigt smør og en god marmelade.

Her er en krydret udgave. Du kan selv skrue op og ned for krydderierne. Skal der kun smør til er det godt med mange krydderier, men er du ude i noget med ost og pålæg er det lækre at bage dem plain.

De smager selvfølgelig helt skønt med rabarbermarmelade........

12 hveder
Har du tid kan du lade dem langtidshæve, så skal der kun bruges ca.10 g gær.

25 g gær
2 dl mælk
1 dl varmt vand
1 dl kærnemælk
2 tsk salt
3 spsk sukker
1 tsk kanel, 1 tsk kardemomme, 1 tsk ingefær
650 g hvedemel skrift evt. 150 g ud med gramhams eller fuldkornshvedemel
Sammenpisket æg til pensling

Opløs gæren i lidt af mælken. Tilsæt resten af mælken, vandet, kærnemælk, salt, sukker og krydderier. Ælt mel i til dejen føles smidig og slipper bordet. Lad dejen hæve overdækket i 45 minutter. For et stort ovnfast fad eller bradepande med bagepapir. Ælt dejen igennem, del den i 12 stykker, form dem til boller og sæt dem tæt på bagepladen. Pensl med sammenpisket æg. Lad dem hæve yderligere 30 minutter. Bag brødet i ca. 25 minutter ved 200 grader.

1 kommentar:

  1. Takket være annoncen har jeg fundet din blog og jeg glæder mig til at følge med her :-)
    mange hilsner
    Angelika

    SvarSlet