onsdag den 29. februar 2012

Fastetid - tid til bønnerI lang tid har vores køleskab sagt nogle meget høje, gurglende lyde. Og så lige før fastelavn holdt det helt op med at sige noget. Med det begyndte temperaturen at stige, til sidst gav det op og fra at have været det koldeste sted i lejligheden, blev det, det varmeste. Nu står maden på terrassen, så jeg er glad for, at vi er i en måned med køleskabstemperatur- men det begynder at blive kriminelt.

Da denne, for vores køleskab så sørgelige hændelse, faldt lige før fasten, gav det anledning til at overveje, om vi ikke skulle faste på en eller anden måde i vores familie. Mon køleskabet ikke havde fået nok af vores evige ”åben og lukken” på jagt efter noget at spise? Uden at involvere de andre familiemedlemmer voldsomt meget i beslutningen, bestemte jeg, at vi skulle skære ned på sukker og hvidt mel indtil påske. Hver familie har sin last og i vores er det altså kager, slik og boller, der er de værste synder. Den der lider mest, er nok mig. For nu er det jo også begrænset, hvor meget jeg kan bage. Men jeg skal nok finde på noget. 

Bønner
150 g bønner
2 fed hvidløg
100 g blandet salat
1 porre
1 spsk capers
5 soltørrede tomater
1 fed hvidløg
1 spsk olie
1 spsk eddike
Sæt bønnerne i blød i min. 8 timer. Kog dem møre men ikke smattede i rent, letsaltet vand. Det tager 30-45 minutter. Rengør salat og porre og dup dem tørre. Skær porren i tynde strimler. Pil hvidløget og pres det ned i en salatskål, bland olie og eddike i og smag til med salt og peber. Vend bønner, salat, porre, capers og tomater i dressingen og smag til med salt og peber.

Grønne frikadeller

25 g tørrede tomater
25 g tørrede svampe
100 g flager/ gryn af f.eks. hvede, havre, rug
300 ml vand med 1 tsk bouillon
1-2 tsk stødte koriander
Salt
1-2 æg
Evt. ekstra havregryn
Olie til stegning
Hak tomaterne og kom dem i en gryde med tørrede svampe, gryn og vand. Krydr med bouillon, salt og peber. Kog grøden op, og lad det simre i ca. 10 minutter til grøden er fast. Tag gryden af varmen, læg et viskestykke over gryden og afkøl. Smag grøden til med koriander, salt og peber og bland æg i. Hvis den er for fast kan der tilsættes et æg mere. Hvis den er for blød kan man blande (ukogt) havregryn i. Varm olie på en pande. Form farsen med en ske og steg frikadellerne gyldne på begge sider.   

Quinoa salat
Smag salaten til igen inden den serveres.
75 g quinoa
vand og bouillon
1 gulerod
1 hjertesalat
1 buket broccoli
1 rødløg
50 g tørrede tranebær
1 tsk stødt timian
2 spsk olie
1 spsk eddike
Salt og peber
Kog quinoa mør i letsaltet vand med bouillon. Hæld væden fra og afkøl den. Skræl guleroden og skær den i lange strimler med kartoffelskrælleren. Rengør salaten og skær den i strimler. Vask broccolien og del den i meget små buketter. Pil løget og skær det i små tern. Kom quinoa, gulerod, salat, broccoli, løg og tranebær i en skål. Krydr med timian, olie, eddike, salt og peber og vend godt rundt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar