tirsdag den 14. februar 2012

Boller op, boller nedTraditionen med at spise fastelavnsboller har en sammenhæng med hvidetirsdag hvor man spiste sig mæt i hvidt hvedebrød. Fastelavnsboller er senere blevet brugt som belønning til vinderne af de forskellige fastelavnsløjer.
De store boller af wienerbrødsdej overlader vi til bageren. Vi bager gærboller fyldt med creme og pyntet med glasur. Bollerne er bedst nybagte. Hvis du ikke vil/gider/orker røre cremen selv kan du bruge en bagefast vanillecreme- fra dr. Oetker.


40 g gær
2 spsk lunt vand
1½ dl lun kærnemælk
100 g smeltet smør
75 g sukker
1 tsk salt
2 æg
Ca. 500 g mel

Creme af
2 æggeblommer
2 tsk maizena
1 spsk sukker
2 dl mælk
1 spsk vanillesukker

Rør gæren ud i vandet. Hæld kærnemælk, smeltet smør, sukker, salt og æg i og rør det sammen. Ælt 500 g mel i til dejen er smidig og slipper bordet. Lad dejen hæve i 45 minutter.
I mellemtiden laver vi en creme til bollerne. Rør æggeblommer sammen med Maizena, sukker og 1 dl mælk i en gryde. Varm cremen op under konstant omrøring og tilsæt yderligere 1 dl mælk. Rør til cremen er fed. Fjern gryden fra varmen og smag til med vanillesukker. Dæk cremen med et låg og sæt den på køl til den skal bruges.
Del dejen i 15 lige store stykker. Rul dem ud og læg en spsk kagecreme på hver. Fold dejen godt rundt om cremen. Læg bollerne med sammenlukningen nedad i papirsforme. Lad bollerne hæve yderligere en halv time. Bag bollerne ved 200 grader i cirka 12 minutter. Pynt de afkølede boller med glasur og sukkerkugler.


Stine Heilmann har taget de skønne billeder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar