onsdag den 1. februar 2012

Festsange og havregryn


Det hævdes, at fremstilling af festsange og spisning af rå havregryn er de eneste to ting, som er danskernes helt særlige bidrag til verdenskulturen. Jeg må opfordre andre til at skrive flere festsange, men er stolt over at vores familie hver dag bidrager til verdenskulturen.
Havregryn mætter i længere tid end andre morgenmadsprodukter, det er billigt og giver maven noget at arbejde med. Selv om man kommer et par teskeer sukker på sin havregryn, er der stadig mindre sukker på end, hvis man spiser de søde morgenmadsprodukter.
Havregryn er en god kilde til kostfibre der stimulerer fordøjelsen og forebygger forstoppelse, diarré samt hjertekarsygdomme og kræft.

Mysli
2 dl havregryn
1 spsk græskarkerner
1 spsk solsikkekerner
1 spsk sesam
2 tsk honning
Cornflakes, spelt-flakes eller lignende
Tænd ovnen på 175 grader. Bland havregryn, græskar- og solsikkekerner og sesam i en skål. Hæld det ud på en bageplade med bagepapir. Bag myslien i ovnen i ca. 10 minutter til havregrynene er lysebrune. Tag bagepladen ud, rør honningen i og afkøl det. Bland cornflakes i efter behag.


Mysliboller
12 stk.
25 g gær
2½ dl fingervarmt vand
½ dl olie
100 g revet æble og gulerod
75 g rosiner
50 g havregryn
75 g nødder og kerner
1 spsk honning
1 tsk salt
450 g spelt mel
Mælk eller sammenpisket æg til pensling
Rør gæren ud i lidt af vandet. Hæld resten af vandet og olien i. Rør revet æble og gulerod, rosiner, havregryn, nødder, honning og salt i. Ælt mel i til dejen føles fast men hænger lidt fast i fingrene. Lad dejen hæve overdækket og lunt 1 time. Ælt dejen igennem. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve overdækket i yderligere 20 minutter. Pensl dem og bag dem ved 200 grader ca. i 15 minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar