søndag den 15. januar 2012

Masser af frugter i januar

Det kolde klima gør det muligt at dyrke udsøgte frugter i Danmark. Der er her tale om frugter der giver fylde, mæthed og fibre. De er brune, gule, røde, sorte og hvide og de vælter op ad jorden. Lad mig blot nævne nogle få af dem: jordskokker, pastinakker og persillerødder alle sammen kendt som RODFRUGTER.
Vi skal spise de lokale varer, når de er gode og det er rodfrugterne nu. I Danmark kan vi få nyopgravede gulerødder nu her i februar og de ER nyopgravede. De bliver stående i jorden overdækket med måtter og så bliver de gravet op, når der er brug for dem.
Det burde være forbudt at spise peberfrugt, agurk og tomat i vintermånederne, for der er ingen grund til det! Der er jo en grund til at vi griller peberfrugter om sommeren og ikke selleri, og det har noget med sæsonen at gøre!
Nå, ikke flere sure opstød så hellere inspiration til hvordan vi kan bruge nogen af de sunde frugter i vores hverdags retter.

Rodfritter

Når grøntsagerne bliver serveres som fritter, bliver der spist mange flere af dem. Så lav bare rigeligt.

1 kg kartofler
2 persillerødder
2 pastinakker
3 gulerødder
3 spsk olie
Salt og peber
Saft og skal af 1 citron


Tænd ovnen på 220 grader. Skræl kartofler, persillerødder, pastinakker og gulerødder og skær dem i tynde stave, som til pommes fritter. Læg dem i en skål og vend dem i olie, salt og peber. Læg dem spredt ud på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i ca. 30 minutter eller til de har fået farve. Vend dem rundt i løbet af bagetiden. Riv og pres citronen. Vend de varme grøntsager i citronskal og -saft og server straks. 


Råkost
Til dressingen er det valgfrit om man bruger mager eller fed tughurt. Det er klart at der er en forskel i smagen. Men det kan være hensigtsmæssigt en gang imellem at tage den fedtfattige udgave.

300 g selleri
300 g persillerod
1 madæble
Persille
2 dl yoghurt
Salt, peber, sukker og eddike
Skræl selleri og persillerod og skær dem i tynde strimler. Vask æblet og skær ligeledes i strimler. Hak persillen. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt, peber, sukker og lidt eddike. Vend selleri, persillerod, æble og persille i dressingen.

Tip
Er man nybegynder ud i rodfrugter, er det en god ide at købe en ”suppeblanding”. Her får man et lille stykke selleri, en persillerod, en gulerod og som regel også lidt persille. Herudaf kan man selvfølgelig tilberede en dejlig suppe, men man kan også bruge grøntsagerne til lidt råkost eller dampe dem som tilbehør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar