torsdag den 5. februar 2015

Confit de canard

Det er starten af januar, og hele huset dufter af and. Det er ikke fordi, jeg ikke har luftet ud siden jul, men min søn har fødselsdag. Han bliver 14 år. Han har ikke hørt om detox. Han har så absolut heller ikke behov for at komme på slankekur her i januar, så han vil meget gerne have confit de canard til middagsmad. Det er derfor, her dufter så godt! Da min ældste datter skal konfirmeres, vil hun allerhelst servere foiregras til forret til 40 gæster – og det gør vi så. Hvor får de det dog fra de børn? Hvordan kan det være, at der ikke står rejecoktail, pizza og lasagne på ønskelisten længere?  Vores børn er blevet kræsne på den helt lækre måde. Hvis vi SKAL have pizza, skal det være de helt tynde flammkuchen, som man serverer i det sydlige Tyskland og Alsace. Hvis vi absolut skal have pasta, må den for guds skyld være hjemmelavet og helst med oksehaleragout til. Hvis der er noget, vi er lykkedes med som forældre, så er det at opdrage gourmeter, der stiller krav til, hvad der kommer på tallerkenen.

Da der er er rigtig mange andelår til overs efter julens salg af bryster og "bryststeg" kan man få dem for en slik. Så det er slet ikke så dum en ide med and i februar. Andefedt fås på glas i større supermarkeder bl.a. Irma og specialbutikker. Når fedtet har været brugt i retten, kan man fryse resten ned, til næste gang man skal lave confit de canard eller anderilette.
Hvis man ikke orker at tilberede retten, kan den købes på dåse. Og sammen med kaviar må det høre til dåsemad i den meget lækre kategori, som mine børn måske vil spise, når de på et tidspunkt sidder på et kollegieværelse – jeg spiste ravioli i tomatsovs.

Confit de canard

4 andelår ca. 200 g pr stk.
1 spsk salt
2 tsk sukker
Ca. 500 g andefedt

Tilbehør
1 kg kartofler
150 g blandet salat gerne med spinat
1 spsk olie
1 spsk mayonnaise
1 tsk sennep
2 spsk lys æbleeddike
Salt, peber

Tø kødet op og dup det tørt. Læg lårene i et fad og gnid dem med salt og sukker. Lad det trække i køleskab i 8-12 timer.
Tænd ovnen på 140 grader.
Smelt fedtet i en ovnfast gryde. Tør overskydende salt af lårene og læg dem i gryden med fedtet. Læg låg på og sæt gryden i ovnen. Lad det simre i cirka 3 timer, til kødet er helt mørt.
Tænd ovnen på 250 grader. Vask og tør kartoflerne og skær dem i tynde skiver på en mandolin. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og vend dem i andefedt, drys salt over. Bag dem i 15 minutter.
Læg kødet på en rist og sæt det ind i ovnen over kartoflerne. Varm kødet i 8-10 minutter. Tag evt. kartoflerne ud. Grill andelårene til skindet er sprødt.
Rør ingredienserne til dressingen sammen, den må gerne være lidt syrlig til den fede and. Vask salaten og tør den. Vend salaten i dressingen. Server straks.
Andelårene kan tilberedes og varmes med kartoflerne lige før de skal serveres. 

Foto Louise Dandanell Ørsted
Tekst, opskrift og foto har været bragt i Kristelig Dagblad den 31. januar 2015

Ingen kommentarer:

Send en kommentar