torsdag den 17. november 2011

Bag dine egne pitabrød"Bager du selv dine pitabrød?". Det spørgsmål hører jeg ofte. Og den efterfølgende kommentar er altid: ”Det kan da ikke betale sig!”. ”Betale sig i forhold til hvad”?, spørger jeg bare. Er det i forhold til de 8 pitabrød man kan købe i NETTO for fem kroner, nej så kan det ikke betale sig økonomisk. Men smags og duftmæssigt kan det rigtig godt betale sig. Prøv at lugte efter når du åbner pakken med pitabrød, og sammenlign den med duften når du åbner ovnen og ser de pudsige pitabrød i festlige former.
Fordelen ved at bage selv, er jo også, at man ved, hvad der er, i det man spiser. Når man bager brød selv indeholder det ofte lidt gær, mælk eller vand, sukker, salt, fedtstof og mel. Når man køber brød er der lige pludselig mange flere ingredienser i. Jeg har netop købt boller der indeholder mere end 25 ingredienser. Selvfølgelig er der en del forskelligt mel i, men hvorfor er der farvestof i brød?
Samtidig er brødet måske pakket i en beskyttet atmosfære, hvilket jo i sig selv er ganske ufarligt og betyder at det kan holde sig i længere tid. Men er vi interesserede i at spise en måned gammelt brød? Ville det ikke være bedre med lidt friskt brød?

Pitabrød
Pitabrød får sin lomme på grund af det chok brødet får, når det kommer i den 300 grader varme ovn.
Brug dine rester af rugmel, grahamsmel, fuldkorns-dit og dat i pitabrødene
 
20 g gær
3 dl håndvarmt vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
150 g ”melrester”
Ca. 300 g hvede eller speltmel

Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, salt og sukker. Ælt mel i til dejen føles smidig og slipper bordet. Lad dejen hæve i en overdækket skål på et lunt sted i ca. 1 time. Ælt dejen igennem og del den i 8 lige store stykker. Form dem til boller og rul dem let ud. Lad dem hæve yderligere 20 minutter. Bag dem ved 275-300 grader i ca. 6 minutter eller til de er svulmet op og har taget farve.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar