tirsdag den 30. august 2011

Skånekost


I jagten på at finde den oprindelige nordiske mad mødte jeg en tidlig mandag morgen op ved Hovedbanegården i København. Herfra lod jeg mig transportere til Skåne sammen med en busfuld madskribenter.
Skåne bliver lanceret som en gastronomisk perle på det svenske landkort. Her stortrives små landbrug med produktion af bl.a. hindbær, oste og asparges og der værnes meget om det oprindelige. Men når de gode råvarer rammer tallerknerne på restauranter og cafeer rundt omkring i Skåne, er man ikke i tvivl om, at vi skriver 2008 og ikke 1908. Der er dømt nytænkning og lækre retter.
Et sted hvor det måske ikke går så hurtigt – og godt for det - er indenfor bagningen. ”Kafferep” er en ægte svensk tradition, som svarer til det sønderjyske kaffebord. Det er selvfølgelig, kun noget der holdes i live af kvinder på landet og restauranter. Ikke desto mindre byder traditionen, at der skal serveres syv kager. Heri indgår hvedebrød, wienerbrød, skærekage og småkager og hvis det er ekstra festligt slutter man med en lagkage. 

Kanelbullar

25 g gær
2½ dl lun mælk
Ca. 500 g mel
100 g blødt smør
1 dl sukker
½ tsk salt
Fyld
50 g smør
100 g sukker eller brun farin
1 spsk kanel
Perlesukker til pynt

Udblød gæren i lidt af den lune mælk og hæld resten af mælken i. Hæld mel i og ælt dejen sammen med det bløde smør, sukker og salt. Ælt til dejen er smidig og slipper bordet / fadet. Lad dejen hæve overdækket i 45 minutter. Ælt dejen igennem og rul den ud til en lang plade på ca. 50 gange 20 cm.  Fordel fyldet på dejen og rul den sammen som en roulade. Skær kagerne i skiver. Enten 12 tykke eller 18 tyndere. Sæt kanelbullarne i papirforme, drys perlesukker over og lad dem hæve i yderligere 20 minutter. Bag dem i ca.10 minutter ved 200 grader, til de netop har fået farve.

Krydderkage
175 g smør
225 g sukker
2 æg
275 g mel
2 tsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
½ tsk natron
2½ dl fløde
75 g sukker
1 spsk kardemomme
1 spsk kanel sammen
1 tsk stødt stjerneanis
Tænd ovnen på 175 grader. Rør smør og sukker sammen. Pisk æggene i. Bland mel med vanillesukker, bagepulver og natron. Rør det i dejen skiftevis med fløden. Hæld dejen i en smurt springform. Bland sukker, kardemomme, kanel og stjerneanis sammen. Hæld blandingen ovenpå kagen og drej rundt i dejen med en ske, så kanelsukkeret fordeler sig i dejen. Bag kagen i ca. 50 minutter. Lad kagen køle af i formen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar