mandag den 8. august 2011

Hyben til alle!


Overalt er der kæmpe hybenbuske med millioner af modne hyben, der kun venter på, at du kommer og plukker dem. Det samme gælder brombær. Der er lidt flere på jagt efter dem, men der er alligevel sjældent kø ved buskene ude omkring i sommerlandet. Om et par uger er der også mirabeller og hyldebær, de er ligeledes gratis, og dem er der heller ikke nogen, der gider og plukke Så jeg vil på det varmeste anbefale, at vi samles ude ved buskene og plukker løs af de gratis bær.
Der er et rigt dyreliv og grotesk mange kerner i én lille hybenfrugt. Det tager lang tid at rense dem. Til gengæld er det også et fedtet og irriterende arbejde. Men de smager så godt og anderledes, og så pynter de der ved siden af frikadeller eller hakkebøffen. Der findes sikkert mange gode råd om, hvordan man renser hyben. Jeg er nået frem til, at det ikke kan betale sig at fryse dem før rensningen. Det nemmeste er at fjerne stænglen, halvere den med en lille kniv og fjerne kernerne. Når man skyller de rensede hyben, flyder kerner og ørentvister ovenpå og kan nemt fjernes. 

Hyben chutney
De passer godt til såvel gryderetter som ost.
500 g rensede hyben
200 g sukker
½-1 dl eddike
skallen af ½ citron 
1 cm frisk chili
Hæld alle ingredienserne i en gryde og lad det stå til sukkeret er smeltet. Varm det op og lad det simre til hybenfrugterne møre. Hæld chutneyen på flere små rene glas.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar