lørdag den 26. december 2020

På osterejse til Mont d'Or

Mejeriforeningen har iværksat kampagnen "Osterejsen", der skal sætte fokus på danske, irske og franske oste. 

Jeg er blevet inviteret med på denne osterejse sammen med to kollegaer Janne Bagger og min osteveninde Camilla Bojsen-Møller. Vi skal desværre ikke rejse rundt i Europa og smage på og lære om oste, men blot kreere en tre retters menu med Mont d’Or fra Frankrig, Derg Cheddar fra Irland og Mammen blåskimmel fra Danmark. 

Jeg har fået tildelt Mont d’Or, og den serverer jeg lun, med bagte frugter og ostevafler. Det er en perfekt og festlig ret til nytårsaften, hvor den kan serveres som en del af en osteanretning eller alene. 

Jeg ønsker jer alle et lykkebringende og velsmagende nytår fyldt med gode smagsoplevelser.

 

Mont d'Or

Mont d'Or er en hvidskimmelost fra Jura i det østlige Frankrig. Den fremstilles kun mellem den 15. august og 15. marts og de kun elleve producenter skal overholde strenge regler. De er fx begrænset til at bruge rå mælk fra kvægracerne Montbéliarde eller franske Simmental. Køerne må kun fodres med græs eller hø, ikke foder, og osten skal produceres i en højde af 700 meter. Osten lagrer på granplanker og har et granbælte om sin mave. Den bliver jævnligt vasket i saltvand, og den modner i fire uger, inden den bliver sat til salg.

Osten får bl.a. sin nøddesmag fra granbæltet, som den er pakket ind i, og som du skal lade sidde på, når du varmer den op.

Mont d'Or  kaldes også juleosten, da den er meget populær som lun ost på julebordet.

Mont d'Or kan bages i ovnen i 15-20 minutter ved 180 grader og bruges som fondue, hvor du dypper brød, frugter og grøntsager i, som til den traditionelle ostefondue.

 

Lun Mont d’Or med bagte frugter og cheddarvafler

Til 4 personer

Forberedelse 1 time og 15 min

 

1 stk Mont d’Or
1 spsk calvados eller Poire Williams

1 kvist rosmarin

 

Tænd ovnen på 180 grader. Stik huller i Mont d’Or med en lille skarp kniv og sæt små rosmarinkviste i hullerne. Hæld calvados eller Poire Williams over og bag osten i kassen i 15-20 min.

 

Vafler

75 g cheddar

1 dl cremefraiche

1 dl mælk

2 æg

100 g mel

1 tsk salt

½ tsk salt, friskkværnet peber

smør til stegning

 

Tænd dit vaffeljern.

Riv osten. Rør cremefraiche, mælk og æg sammen. Bland mel i under omrøring og vend osten i. Krydr dejen med salt og rigelig peber. Smør vaffeljernet med fedtstof og bag vaflerne. Server dem straks til den varme ost.

 

Bagte frugter

4 modne søde pærer

evt. 2 figner

Skallen af ½ appelsin

Skallen af ½ citron

2-3 spsk flydende honning

1 kvist rosmarin

2 spsk calvados eller Poire Williams

 

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Halver pærerne og fjern kernehuset. Halver fignerne. Vend pærer og figner sammen med appelsin- og citronskal, honning, rosmarin og calvados. Hæld det hele i et ovnfast fad og bag frugterne i 15-20 min. til de er bløde. Server dem lune til osten.

TIP. Du kan bage gulerødder, pastinakker og persillerødder med og servere den lune Mont d’Or med de bagte frugt og rødder som hovedret.



Mejeriforeningen

Dette opslag er skrevet i samarbejde med Mejeriforeningen, og hvem er så Mejeriforeningen?

Mejeriforeningen er brancheorganisation for de danske mejerier. De repræsenterer og samler både de store og de små mejerier, så dansk mejeribrug taler med én stemme.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar