onsdag den 11. juli 2018

With a little help from my friends


Det er HELT i orden at få lidt hjælp, når vi laver mad i sommerferien – og resten af året. Hjælpen kan være færdigretter, eller hjælp fra nogen af dem, der normalt ikke holder til i køkkenet under madlavningen.

-Hvad skal vi dog spise, hvis det regner, og vi ikke kan grille?
Min kollega skal holde ferie i en lille, lånt campingvogn med sin datter, og udsigten til at røre frikadellefars og pille kartofler i fælleskøkkenet på campingpladsen, ser ikke ud til at få hendes humør til at toppe.
-Spis dog en sandwich, eller køb en bakke salat og nogen færdige fiskefrikadeller i Brugsen. Det er ferie – slap af, forsøger en anden kollega.
Hendes ansigt lyser op, og jeg kan se at feriebarometeret igen sviger ud til den positive side.
-Det er da det, vi gør, siger hun og vender glad tilbage til arbejdet.
Sammen uge sidder jeg til forældremøde, og mødrene bliver enige om, at vi skal mødes til hygge med børnene inden sommerferien. Vi skal alle medbringe en ret eller allerhelst en kage til buffeten.
–Jeg har aldrig i mit liv bagt en kage, siger Marcels mor og kigger forskræmt mig.
-Jeg plejer at købe de frosne, er de ikke okay? Fortsætter hun.
-Selvfølgelig, siger jeg.
Da vi mødes ugen efter, er Marcels mor pavestolt. Hun og Marcel har bagt deres første kage. En Dr Oetker citronkage. De står ved buffeten og deler ud af kagen, som var det den, der havde ført dem til sejren i ”Den store bagedyst”. Alle er naturligvis begejstrede for hendes værk, og vi guffer den i os.

Jeg vil ikke være fortaler for nemme løsninger i madverdenen, da de fleste færdigproducerede produkter indeholder meget mere sukker, fedt og salt end vi selv ville tilsætte. Herudover indeholder de også ingredienser, som vi almindelige forbrugere ALDRIG ville hælde i vores muffins, smage vores dressing til med eller krydre vores kød med. Og der er ikke noget men.  

Vi kommer blot i situationer, hvor vi bliver nød til at slappe af, læne os tilbage og accepterer, at alt ikke er økologisk, fedtfattigt, vegetarisk, nøglehulsmærket, pakket i genbrugspapir, fra lokale producenter, af oprindelige racer og indkøbt på cykel!  

Og det er så her, hvor det er bedre, at købe nogle varer der går under det helt danske begreb ”convenience”, og kombinerer dem med retter vi selv har tilberedt.

Sommerferiekøkkenet kunne selvfølgelig også tage en helt anden drejning, hvor man får hjælp i køkkenet fra børnene, ægtefællen eller børnebørnene. Det ville være det korrekte at gøre og også en god anledning til at få lavet mere hjemmelavet mad. For det trækker generelt ned i måltidsoplevelsen at spise færdigkøbt mad. 
Undersøgelser fra organisationen Madkulturen viser, at jo mere færdiglavet maden er, jo mindre syntes vi, om det vi spiser. Og vi har også den fornemmelse, at det ikke er så sundt, som hvis vi havde tilberedt middagen selv.
Marcels kage var ikke sund, og det er de kager, jeg bager heller ikke. Men vi nyder at bage og lave med, men og uden hjælp fra færdigretter og vores venner. God fornøjelse i sommerferiekøkkenet.

I dagens opskrifter forsøger vi at pifte en købekage op og blande en velsmagende pastasalat, der passer perfekt til grillmaden.
Vil du hellere sammensætte din egen muffinsdej og røre din dressing sammen, finder du masser af opskrifter her på bloggen.

Brug de nemme løsninger på en sund måde

Når du bruger en købedressing kan du måske hælde dem over små blomkålsbuketter, broccoli eller sommerspidskål – i stedet for en salat. Din tarm vil elske dig for det valg.
Vælg som udgangspunkt produkter uden tilsætningsstoffer, kunstige aromastoffer, smagsforstærkere og farve
Vælg det økologiske alternativ, hvis det findes
Vælg produkter, der er fremstillet i Tyskland eller Danmark
Køb med god samvittighed snittede og vaskede rodfrugter, kartofler, kål og salat samt frosne grøntsager og krydderurter
Undgå frosne grøntsager med krydderier og salt

Chokolademuffins med bær


45 minutter
nem
12 muffins

1 pakke chokolademuffins
Æg
Brug mælk i stedet for vand
Brug smør i stedet for margarine

Ekstra:
12 g kirsebær
100 g blåbær
50 g ribs

Tilbered kagerne efter anvisning på emballagen.
Fordel dejen i formene og fordel bær på kagerne.
Bag kagerne efter anvisning på emballagen.
Afkøl dem inden de tages ud af papiret.
Opbevar dem i en plasticpose.


Hot sommersalat


40 minutter
nem
tilbehør til 4 personer

250 g pasta
1 flaske chilisovs ca. 200 ml fx. fra Heinz
Salt, peber og chili
300 g små tomater
75 g feta
75 g grønne oliven
5 stilke basilikum

Kog pasta efter anvisning på emballagen og afkøl den.
Vend pastaen i dressingen.
Smag til med salt, peber og chili.
Halver tomaterne.
Smuldr fetaen.
Fordel tomater, feta, olien og basilikum over pastaen.
Pastasalaten kan laves i god tid i forvejen, vent dog med at skære tomaterne i skiver, til lige før du serverer salaten.Ingen kommentarer:

Send en kommentar