mandag den 12. januar 2015

God grød


Drys lidt mysli, eller nødder over din grød,
så den får lidt bid.
Vil du se dine sko igen?

-Jeg vil have mere tid til mig selv, udbryder min mand.
Det er nytårsaften for en del år siden, og vi sidder omkring middagsbordet og fortæller de andre gæster, hvad vores nytårsfortsætter er. Jeg er noget chokeret over den udmelding, da vores børn på det tidspunkt er to, fem og seks år, og vi netop har købt sommerhus.
Jeg har fortrængt om min mands nytårsforsæt gik i opfyldelse, og i år var det også mere moderat – noget med at læse mere, skrive mere og fordybe sig mere. Hvad med dig kære læser?  Skal du læse Dostojevskijs samlede værker? Deltage i Berlin maraton i september? Cykle til Oslo? Eller skal du bare smide fem kilo, så du igen kan se dine sko?
Der er ikke noget galt med nytårsfortsætter, set ud fra en ernærings- og husholdningsøkonomisk verden. Det er altid sundt at kaste et kritisk blik på sig selv, og selvom nytårsfortsætterne ikke holder- og det kun bliver en halvmaraton! – gavner det, at få fokus på det vi ønsker. For det nytter jo ikke, at jeg foreslår, at du løber en tur, hvis det keder dig til døde, og du hellere vil spille badminton, dyrke yoga eller svømme en halv kilometer. Men du skal bevæge dig mere end du gør nu, hvis du vil tabe dig, og motion er ikke kun godt for din vægt. Det er faktisk sundere at være lidt overvægtig og i god form, end at være tynd og i dårlig form. Og der skal ikke så meget til, før du tager trappen i stedet for elevatoren, og svinger konen rundt i køkkenet til Jeres melodi i stedet for at blive siddende og vippe med foden.
Måske er det nemmere, end du tror at komme af med de overflødige kilo.
-Husk at spise, mens du spiser, siger de spirituelle, og der er noget om det. Vi spiser op til 20 % mere, hvis vi ser fjernsyn, læser eller er på mobilen, samtidig med at vi spiser. Og det gælder alle måltider. SÅ vær fokuseret på din mad, og dem du måske er så heldig at dele bordfællesskab med. Og der er flere kneb til at spise mindre. Brug en mindre tallerken. Anret maden som en buffet ved køkkenbordet, øs op og sæt dig ned ved spisebordet og spis maden. Når du skal have mere, må du op og stå. Jo, flere forskellige retter og tilbehør du laver, jo mere spiser du – altså simple living på din tallerken. OG SPIS SÅ NOGLE FLERE GRØNTSAGER! Gerne 300 gram om dage. Der er ikke andre fødevarer der er så billige som kål og gulerødder. Lige nu kører der en reklamespot i radioen hvor de lokker med1 kilo gulerødder for 1 krone i REMA 1000.

Så let rumpen og luk munden, så kan du se dine skosnuder, før du aner.

PS. Mine nytårsfortsætter er ganske enkle. Jeg skal spise mindre slik, løbe hurtigere, komme til tiden, arbejde mere, gå tidligere i seng og læse flere tyske bøger.


Grød

Før jul skrev jeg, at det er godt med protein om morgenen, det er det stadig, men det er også godt med variation. Og grød er og har altid været et godt og sundt alternativ.


Ved at komme en spsk gryn i lige før kogetiden er færdig, får man lidt mere bid i grøden og hvis du topper med mysli, knaser det godt.


Til 1 person1 dl blandede grove og fine havregryn

1 tsk hørfrø

1 knivspids salt

200-300 ml vand1 lille æble i terninger

2 spsk mysli

evt. tørrede frugterBland grynene sammen og hæld dem i en gryde. Tag 2 spiseske fra. Hæld 200 ml vand på. Kog op over middel varme. Tilsæt eventuelt mere vand. Krydr med salt og rør de 2 spiseske gryn i. Hæld grøden i en skål og drys æbleterninger og mysli og over. 

Foto Gertrud Sabroe Termansen 
Artikel og opskrift har været trykt i Flensborg Avis den 9. januar 2015


2 kommentarer:

 1. Godt Nytår.
  Tusind tak for din fantastiske måde at sige det på, for som du skriver så er det jo ganske enkelt og vi behøver ikke at købe os fattige i smarte kure, slankebøger etc. etc. vi skal bare tænke os lidt mere om.
  KH Tina

  SvarSlet
 2. Mange tak Tina, og også godt nytår til dig.
  Bedste hilsner Louise

  SvarSlet