fredag den 5. december 2014

5. december. Kærlighed og kalvebrisler


Her er julegaven til manden og konen, og dem der godt kan lide at grine samtidig med, at de laver mad.
Kåre Gades kogebog Kærlighed og kalvebrisler rummer en række gode opskrifter samt klummer om ham selv, hans familie og ikke mindst mad. 
Det eneste foto der er i bogen, er det på forsiden af forfatteren selv. Og det er ingen skade til, jeg får alligevel lyst til at lave retterne og falde i staver over forfatterens morsomme, personlige anekdoter fra præstegården, fra jagten, fra ferien i Spanien, fra møbelbutikken, fra skype, fra julen og hans liv. Bogen er smuk og maskulin over i det metroseksuelle! 
Kåre Gade er journalist og gift med den danske præst i London. 
Kærlighed og kalvebrisler er udgivet på Kristelig Dagblads forlag, den er på 171 sider, og koster 176 kroner på SAXO.

torsdag den 4. december 2014

4. december. Der er en kålklassiker på menuen






Jeg er stor fan af kål og hele dens familie. Og nu har jeg fået en veninde der har skrevet ph.d. om kål - fantastisk. Læs mere om hende på linket under opskriften.


Jeg har været lykkeligt gift i 16 år og på de 16 år, er det lykkedes mig at tage cirka 16 kilo på. Der er nok nogen der vil mene, at det kan ikke være sandt, så tynd har jeg aldrig været, og det ville i hvert tilfælde ikke klæde mig at tabe mig 16 kilo. Men i de tunge måneder er det resultatet, når jeg står på vægten. Og da jeg agter at være gift de næste 30-40, må jeg nok hellere se at passe lidt på. Det kan jeg roligt gøre med denne gode middagsret. Her blir man mæt af proteiner og gode kulhydrater, så det kan ikke være bedre.


  Til 2 personer skal du bruge


250 g hvidkål
1 porre
2 gulerødder
1 fed hvidløg
400 g hakket (okse)kød med lavt fedtindhold
1 tsk chili
Soja, salt, peber
evt. spejsæg

Rengør grøntsagerne og skær eller skræl dem i tynde skiver. Pil og hak hvidløg. Svits kødet i lidt fedtstof sammen med hvidløget. Tilsæt grøntsagerne og varm det hele igennem smag til med chili, soja, salt og peber. Spis evt. spejlæg til.


http://www.foodculture.dk/Foedevarer/Sundhed/2014/Bittersensitivitet_bitterblind.aspx?utm_source=globase&utm_medium=email&utm_campaign=Foodculture20141202&gbi=390956d8-0ca925eb-37d92e5c#.VIBsPYciq8U

onsdag den 3. december 2014

Suppenlädchen 3. December




I Flensborg,i Rote Strasse, i bunden af Blumenhof,  finder du Suppenlädchen. Her kan du spise en lille suppe - altså almindelig størrelse - til under 3 € og en stor til under 5 €. Men det er ikke kun prisen, der er interessant, deres udvalg og variation er også at prise. De har et par faste supper, men ellers skifter supperne fra dag til dag og menuen hver uge. Der er selvfølgelig også altid noget til vegetaren og den søde tand.

I går var dagens suppe grønkålssuppe, det er ikke kønt, men det smager godt.
Parret her sørger for at du får varmen på få minutter.

mandag den 1. december 2014

2. december Tærte med hakket oksekød



Så er der et bud på dagens middag. Det er med danskernes ynglingskød - det hakkede oksekød. Det tager ikke meget mere end en halv times tid at lave, og så skal den lige i ovnen.

1 løg
2 fed hvdløg
500 g hakket okse med max 10 % fedt
450 g frossen spinat
1 squash
1-2 plader filodej
3 1/2 dl bechamelsovs (hvid mælkesovs) - køb den dog
50 g parmesan

Tænd ovnen på 175 grader.
Pil og hak løg og hvidløg og svits det i en anelse olie. Kom kødet i og brun det. Krydr med salt og peber.Tø spinaten op og knug væden ud af det. Skær squashen i skiver. Læg filodejen i en tærte eller ovnfast form. Hæld kødet over. Dæk med spinat og læg squashen på. Hæld bechamelsovsen over. Krydr med salat og peber. Drys parmesan over. Dæk evt med en plade filodej. Bag tærten i 45 minutter.

Spis råkost til af æbler, gulerødder og rødbeder.



1. december julekalender




I denne kalender kan du ikke vinde noget - endnu- men du kan blive inspireret til hvor og hvad du skal spise i december.

Vi lægger ud med en klassisk krydderkage med abrikosmarmelade. Jeg bruger en superlækker øko abrikosmarmelade fra det italienske Rigoni di Asiago. Og det passer, der er ikke æg i!


150 g saltet smør
2 dl mælk
250 g hvedemel
225 sukker
1 tsk stødt ingefær
1 spsk kanel
1 tsk stødte nellikker
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk natron
200 g abrikosmarmelade gerne fra Rigoni di Asiago

Tænd ovnen på 175 grader.
Smelt smørret, hæld mælken i. Hæld mel, sukker, alle krydderier og natron i en stor skål. Hæld mælkesmørret og marmelade i under omrøring. Hæld dejen i en stor rugbrødsform og bag den i ca. 1 time. Afkøl i formen. Pak den afkølede kage i en plastikpose til den skal spises.

tirsdag den 4. november 2014

Hummus nu med græskar


Vi har lavet den røde hummus med rødbede længe, men nu skal der nye grøntsager i hummusen, og det er min ynglingsgræskar der bliver blendet med.

1 portion hummus ca. 250 g
200 g hokkaidogræskar

Skær græskar i mindre stykker og kog dem i saltet vand til de er helt møre. Blend dem med hummusen og smag til med salt og peber.

Opskrift på hummus finder du her:
http://louises-koekken.blogspot.de/2012/08/helt-rligt-hummus.html

lørdag den 1. november 2014

Chokoladekagekugler


Vi skal bruge vores rester! Og i denne uge har vi lidt chokoladekage tilbage, så der er basis for romkugler.
Til en ordenlig romkugle skal man bruge chokoladekage, roulade, citronkage og romessens. Det har jeg ikke til rådighed, så vi laver den med følgende ingredienser.

Mængden af ingredienserne variere meget, afhængigt af chokoladekagen. Så du skal prøve dig frem.

150 g chokoladekage
1 spsk magerkvark, skyr eller smør
1 spsk marmelade
1-2 tsk vanilje
flormelis
havregryn

Blend alle ingredienerne sammen, smag til med sukker, form kugler og rul dem i havregryn.