mandag den 21. maj 2018

Forårsrengøring


Solen brager ind af vinduerne, på en skarp og ganske ubehagelig måde. Normalt elsker jeg når

solen skinner, men når det ulideligt klare lys viser alle de steder, der har ligget i hi i vintermørket, bliver jeg træt og tænker kun på, hvornår jeg får tid til at fjerne de grågule gardiner af støvede spindelvæv, der dækker de fleste hjørner i vores højloftede lejlighed.
Der har altid været tradition for, at man gør forårsrent, og her i min fremskredne alder kan jeg se hvorfor. Vinteren har virkelig produceret en mængde støv og skidt, som jeg ikke har lagt mærke til før. Vi har brændeovn, og den varme og hygge den producerer, er ligefrem proportional med den mænge aske, sod og gemen snavs, den også producerer. I de måneder hvor det er mørkt det meste af dagen, kan jeg holde det nede med at støvsuge rundt om brændeovnen et par gange om ugen. Men nu kan jeg tydeligt se, hvor langt asken kommer ind bag radiatorerne, under skabene, på hylder og mellem magasinerne, der ligger i store stakke med glitterede billeder af smukke, rene hjem. Det hjælper heller ikke, at vi har en lille sort hund, der har valgt at fælde året rundt. Jeg troede, at hunde fælder om foråret, så de har mindre pels om sommeren, og dermed ikke har det så varmt. Men sådan er vores hund ikke. Hun fælder lidt, hver dag, året rundt, over det hele!
Jeg kunne bare lade støv og hundehår ligge og vente på, at der er en af de andre i min familie, der bliver overmandet af en kæmpe, omklamrende nullermand. Men det sker ikke. De ser virkelig ikke støvet. Og jeg har også ganske stor fornøjelse ved at gøre rent. Når jeg støvsuger, visualiserer jeg, at jeg suger alle problemer og bekymringer op i støvsugerposen. Når jeg skrubber vasken, og det beskidte vand løber ud i afløbet, fornemmer jeg samtidig, at alle de tåbelige tanker jeg har haft, skyller med ud i kloakken. Jeg får også gode ideer til artikler og middagsretter, når jeg gør rent, så der er helst ikke nogen, der skal tage de huslige gerninger fra mig, men de må meget gerne hjælpe til.
Dagens retter er tryllet frem af rester, der lå og gemte sig, men blev fundet ved forårsrengøringen...

Bagte søde kartofler
2 personer
Tilbehør
Vegan
35 minutter

2 søde kartofler
Olivenolie
Chili, salt, peber
Dressing:
1 fed hvidløg
1 tsk frisk ingefær
4 spsk soja
2 spsk riseddike
1 ½ spsk farin/ mørk sukker
3 spsk jordnøddeolie

Saltede peanuts og lidt feldsalat eller koriander til drys

Tænd ovnen på 175 grader.
Vask kartoflerne og skær dem i 1 cm tykke skiver.
Pensl med olie og krydr med chili, salt og peber.
Bag dem i ca. 25 minutter.
Blend alle ingredienserne til dressingen sammen. Smag til med chili.
Spis kartoflerne varme, lune eller afkølede med dressing til. Drys peanuts og lidt grønt over.

Shakshuka

4 personer
Morgenmad eller frokost
Vegetarisk
35 minutter

1 aubergine
2 løg
1 fed hvidløg (kan undlades)
olie til stegning
2 spsk harissa
2 spsk tomatpure
2 spsk eddike
2 dåser flådede hakkede tomater
1 tsk koriander
1 tsk spidskommen
1 spsk sukker
salt, peber
100 g frisk spinat
1 dåse kikærter
4 æg
125 g små tomater

Skær auberginen i terninger. Pil løg og hvidløg og hak det fint. Sauter de to slags løg i olie et par minutter. Hæld harissa, tomatpure, eddike over og rør rundt. Hæld hakkede tomater på. Krydr med krydderier, sukker, salt og peber og lad det simre under låg i 10 minutter. Hæld kikærter og kikærtelagen og spinaten i retten og varm igennem. Slå æggene ud i retten, læg låg på og steg æggene. Skær tomaterne i skiver og drys dem over retten. Spis straks.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar