fredag den 8. juli 2016

Sweet 17


Jeg har fået et hav af beskeder på telefonsvaren. Det er min far, der ønsker sit ældste barnebarn tillykke med fødselsdagen. Først synger han første vers af I dag er det Amalies fødselsdag. I anden besked raser han over, at vi ikke tager telefonen. Så bliver han god igen, og til sidst har han fundet et nummer frem med Bruce Springsteen og Poul McCarty. De synger I saw here standing there hvor første strofe lyder She was just seventeen, og min far skråler med i baggrunden. Det skratter helt vildt, men det virker. Vi danser rundt på køkkengulvet, til sveden pibler af panden. Og vi får brug for sangen flere gange i løbet af dagen, for der skal oparbejdes meget appetit, og der er mange kalorier, der skal brændes af.
Min datter er blevet 17 år. Sidste år holdt hun fest, så jeg lå vågen hele natten. Nu har hun fået kæreste, så der er er mere ro, og vi spiser os i stedet igennem dagen. Hun fik tidligt i sit liv den ide, at hun skal have lige så mange kager, som hun fylder år. Det er en udfordring. Der har været år, hvor jeg lavede én sandkagedej, og så kom tre forskellige slags fyld i. Eller én slags småkagedej, som jeg delte i seks portioner og kom henholdsvis nødder, chokolade, rosiner, citron, ingefær og kokos i. I år rækker fantasien ikke til 17 kager, så jeg får trumfet igennem, at vi får 17 retter – her i blandt fem kager.
Sidst på dagen kommer morfar igennem på telefonen. Han er stolt og lykkelig over at have et dejligt barnebarn på 17 år, og så taler de to fræk voksensnak, vi andre ikke må høre.
Marengskagen gør det ud for lagkage, og chokoladekagen er et hit, som garanteret giver halsbrand.

Marengskage med honningyoghurt og bær
Til 6-8 personer

Bunde
50 g smør
2 spsk mælk
50 g sukker
2 æggeblommer
75 g mel
1 tsk bagepulver

Marengs
2 æggehvider
1 tsk eddike
1 knivspids salt
100 g sukker
2 tsk vanilje

1 ½ dl piskefløde
1 bæger græsk yoghurt 10 % med honning ca. 125 ml. Hvis du ikke kan få yoghurt med honning, bruger du yoghurt naturel og 2 spsk flydende honning

300 g jordbær
100 g hindbær
150 g kirsebær


Tænd ovnen på 150 grader.
Smelt smør i en lille gryde over svag varme og hæld mælken i. Fjern gryden fra varmen og lad det køle af. Pisk sukker og æggeblommer skummende. Bland mel og bagepulver sammen og hæld det i æggeblandingen skiftevis med smørret. Pisk dejen sammen Tegn en cirkel på ca. 22 cm på bagepapir, læg papiret på en bageplade og bred dejen ud på cirklen. Bag bunden i 10 minutter.
Pisk æggehviderne stive med eddike og salt. Bland sukker og vaniljesukker. Pisk sukkeret i lidt ad gangen og piske hviderne helt stive.
Tag den forbagte bund ud af ovnen, fordel marengsen ovenpå og bag kagen i ca. 45 minutter. Afkøl kagen.
Pisk fløden til skum. Vend flødeskummet i yoghurten. Fordel skummet over kagen og pynt med bær.

Brownie
Til 10 personer

175 g mørk chokolade
175 g smør
2 æg
225 g rørsukker
225 g mel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanilje

Tænd ovnen på 180 grader. Hak chokoladen groft. Smelt chokolade og smør i en gryde over svag varme. Pisk æggene luftige med sukker- det tager ca. 5 minutter. Vend chokosmørret i æggene. Bland mel, bagepulver og vanilje sammen og vend det i dejen - dejen er sej og karamelagtig. For en lille bradepande eller en springform med bagepapir og fordel dejen i. Bag kagen i ca. 25 minutter. Hvis du kontrollerer med en pind, om kagen er færdig, skal der sidde dej på pinden.
Brownie må under ingen omstændigheder får for længe i ovnen. Det gør den tør og kedelig.
Afkøl kagen og server med frugt og eventuelt is og flødeskum. 

Artiklen har været bragt i Kristelig Dagblad den 1. juli 2016

Ingen kommentarer:

Send en kommentar