onsdag den 16. september 2015

Kom så ud i buskenDet er et kanon brombærår. Buskene bugner af de skønne, sunde bær. Lad de andre spise goribær, acai og vandede blåbær fra supermarkedets plastikbakker og spis selv de bær, der er lige her i dit hood. Det er så tendy at fouragere altså samle, høste og plukke sin egen mad, og det er da også et uforskammet madspild at lade dem hænge. Så hop med på trenden og ud i busken.

Min mand og jeg er på vej ned af stien for at få et iskoldt morgendyp. Vi er iført partnerlook - kridhvide badekåber og flipflops. På parkeringspladsen lige før stranden ser jeg, at brobærrene over natten er blevet modne. Ideen om at man kan grovæde velsmagende, vitaminer, gratis og direkte fra busken gør mig begejstret. Jeg kaster mig ind i krattet og spiser grådigt af de store, mørke bær. Efter fem minutter træder jeg tilbage for at se, om jeg har fået ædt dem alle. Men jeg sidder fast. Min ankel bliver revet til blods af den tornegren, der har sneget sig langs jorden. Jeg snubler ud af busken, og de
modne bær som jeg har overset, bliver mast ud på min hvide badekåbe. Min mand kommer mig til hjælp. Han har længere arme og længere ben, så han behøver blot at række sig ind over busken for at få fat på de lækre bær. Og det kan jeg se, at han har gjort. Hele reverset på badekåben er smurt ind i brombær. Vi vrister os fri af krattet, smider badekåberne og kaster os ud i bølgerne. Lidt senere sender jeg teenagerne ned og plukke brombær til dagens dessert. Jeg er glad for, at det er blevet overskyet, så de har fået noget mere tøj på. Bikini og badekåber er ikke det rigtige udstyr til brombærplukning.

På med tøjet
Brombær betyder tornet busk og i naturen, hvor ingen sørger for at beskære, bliver der opbygget et stort skelet af visne grene, hvorpå nye, friske sommerskud lægger sig. Busken kan på den måde antage overordentlig store dimensioner, hvor man som plukker ofte må nøjes med at høste langs kanten. Det gode er, at man ikke skal ind i krattet for bærerne titter frem, da de skal have masser af sol for at blive modne.
Det er alligevel en god ide med en mørk langærmet bluse eller en cowboyjakke, mørke jeans og gummistøvler. Hvis du har denne sikkerhedsdragt på kan du træde nærmere busken, og plukke de bær der sidder oppe. Det mørke tøj skal forhindre pletter på tøjet.
Pluk i en lille plastikspand, i stedet for en pose, da tornene river posen i stykker. De literspande, vi køber med yoghurt og skyr, er gode til dette formål. Husk låget, det er så trist, når den fyldte bøtte vælter, og de fine bær triller ud.Brombærlikør

 Nem
5 minutter + 1 ugens hvile

50 g sukker
200 ml vodka
150 g brombær

Hæld sukker og vodka over bærerne og lad dem hvile i 1 uges tid. Drik likøren i små glas eller bland den i hvidvin.


Brombæreddike
Nem
10 minutter + 1 ugens hvile

400 ml eddike
2 spsk sukker
1 tsk peberkorn
200 g brombær

Varm eddike, sukker og peberkorn op til sukkeret smelter. Det behøver ikke koge. Hæld den varme lage over brombærrene og lad dem hvile en uges tid – gerne længere.

Foto Gertrud Sabroe Termansen
Artikel og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis den 11. september 2015.

2 kommentarer:

 1. Uhm, det lyder lækkert med brombæreddike. Det må prøves i weekenden, hvor der forhåbentlig er flere modne brombær på min busk. Tak for godt input :-).

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for din kommentar.
   Min mand har været ud og plukke brombær i dag, så de er der stadig.
   God fornøjelse i weekenden.
   Hilsen Louise

   Slet