mandag den 7. september 2015

Hybenchokoladekage


 


Hybenchokoladekage

1 kage cirka 8 stykker
1 time inklusiv bagning


125 g smør
50 g mørk chokolade
2 æg
125 g sukker
150 g mel
1 tsk bagepulver
1 ½ tsk vaniljesukker
150 g syltede hyben eller hybemarmelade

Tænd ovnen på 180 grader.
Skær smørret i mindre stykker og smelt det i en lille gryde over svag varme. Afkøl til stuetemperatur. Hak chokoladen. Pisk æg og sukker skummende. Bland mel, bagepulver og vaniljesukker og ved det i dejen sammen med hybenmarmelade og hakket chokolade. Hæld dejen i en springform beklædt med bagepapir og bag den i ca. 25 minutter. Afkøl kagen i formen på en rist.

Hybenovermagten


Netop nu er naturen i sit gavmilde hjørne og overøser os med gratis frugter og bær, som vi blot skal række hånden ud for at plukke.
 
Ved indkørslen til vores sommerhus, står der en meget stor hybenbusk. Den blomster med hvide og cyklamefarvede blomster samtidig med, at der er masser af hybenfrugter. Den er blevet så høj, at skiltet, der på besynderlig vis er opsat midt i busken, og som viser, at vejen er blind, er blevet vokset over hovedet. Det gør, at der hver eftermiddag forvilder sig glade, tyske turister ned af vejen. De vinker til os, når de kører forbi haven, hvor vi ligger halvnøgne og slikker sol. Men smilet blegner, når de opdager, at vejen ender på en sumpet mark med 128 køer og en hidsig tyr. Så vender de deres store tyske, familiecontainere på gårdspladsen og kører væk i en støvsky.
Så for de vildfarende turister og vores skyld har jeg prøvet at holde hybenbusken nede. Men det er svært. Den har optimale forhold. Sol og vand fra oven, masser af plads til at brede sig på og god udsigt. Nu har jeg faktisk givet op overfor hybenovermagten, så jeg plukker bare de fine frugter og klipper blomsterne til buketter. Og mens jeg står og plukker, så bliver jeg lidt sur over, at der ikke er flere der er ude og plukke de enorme mængder gratis bær der modner i øjeblikket. Det er et stort spild af naturens, skønne ressourcer. Vi taler ofte om superbær som acai, goji og tranebær. Det er nok de færreste læsere der har dem i for- eller baghaven. Men hyben, det har vi alle sammen, om ikke i haven så i umiddelbar nærhed.
Den eneste grund til at du ikke allerede er derude, er at du ikke kan udstå hyben. Men det er faktisk kun et spørgsmål om at tilberede og bruge dem rigtigt.
Sådan renser du hyben
Det tager ikke meget mere en 10 minutter at plukke et kilo hyben. Til gengæld tager det lidt længere tid at plukke dem.
Pluk frugter der er orangerøde og faste i kødet. De bløde er umulige er arbejde med.
Vi skal bruge det kød, der omgiver kernerne. Skær stilk og blomst af og halver frugten med en lille kniv. Fjern kernerne med en lille teske. Skyl de rensede hyben i vand, så flyder kerner og ørentvister ovenpå og kan nemt fjernes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar