tirsdag den 7. juli 2015

Råt og råddent - færøske delikatesser


Torsketatar
Nem
Forret til 4-6 personer
30 minutter
Torsken skal have været frosset ned

Brød
300 g frisk torsk
75 g friskost
1 spsk friske krydderurter for eksempel purløg eller dild
salt, peber
frisk strandportulak

Skær brødet i meget tynde skiver, med en laksekniv og tør/rist det ovnen.
Hak torsken fint. Bland torsken med friskost og krydderurter og krydr med salt og peber. Pynt med strandportulak. 

Der kommer flere gode opskrifter efter artiklen 

Fra rå til rådne færøske delikatesser   

Den stramme lugt af tørfisk og skærpekød strømmer os i møde ved indgangen til Flensborg Hus, denne kolde junidag. I forbindelse med Færøsk kulturfestival har SSF og Nordisk Informationskontor inviteret kok Ruben Busk og kortfilminstruktør Sakaris Stora til Flensborg for at tale om færøsk mad og film.

Ruben Busk har arbejdet som kok på Færøerne de sidste 15 år

-Vi starter med det rå, det spage og de lækre smage og til sidst det stærke, det fermenterede og det rådne, siger Ruben Busk ved præsentationen af den overdådige buffet.
Ruben Busk har hentet jomfruhummer og torsk på havnen i Tórshavn dagen før. Han har plukket strandportulak og købt tørfisk, hval og røget hellefisk til buffeten.
- Her har I verdens bedste jomfruhummer, siger Ruben Busk og løfter en jomfruhummer på størrelse med en hummer op i luften.
- Farvandet omkring Færøerne har en konstant temperatur, og der er meget cirkulation i vandet her. Det giver de bedste betingelser for fisk og skaldyr, og de unikke produkter sælges i hele verden, siger Ruben Busk.
Men der bliver stort set ikke dyrket nogen grøntsager på Færøerne.
-Man plejer at sige, at der bliver dyrket tre ting på Færøerne, kartofler, kålrabi og rabarber. Det sætter virkelig en kok på en prøve, og man ender med at blive meget kreativ med kålrabi, griner Ruben Busk og viser de kålrabispiraler, han har pyntet laksen med.
Vi smager jomfruhummer i hyldeblomstsaft, torsketatar med strandportulak, let tilberedt laks med kvan og røget hellefisk med kålrabiremoulade. Alt sammen meget velsmagende.
-Nu skal vi til det rigtig færøske. Vi tager den nemmeste først, og det er tørfisk. Tørfisk er tørret kuller eller torsk. Og den her tørfisk, kan I alle sammen være med på, siger Ruben Busk grinende.
Han har anrettet tørfisken i små stykker, og serverer en smørsovs til.
-Færingerne spiser tørfisk til middag med kogte kartofler og smør. Byboerne i Thorshavn køber tørfisk i supermarkederne, men beboerne i bygderne tørrer det selv, fortæller Ruben Busk.
-Den bedste tørfisk bliver tørret på skibene, så kommer den til at smage af hav, siger Ruben Busk.
Vi er nået til den mere pikante side af buffeten - saltet hvalspæk og tørret grindehval serveret på en lille samsøkartoffel. Her når jeg min madmæssige mur, men gæsterne omkring mig tager flere gange. Smagen er stærk og trannet og jeg må indrømme, at det ikke lykkes mig at få spist hvalen.
Hvalspæk og grindehval
Vi er nået til aftenens sidste færøske delikatesse- skærpekød.
-Fermentering er virkelig oppe i tiden. Alle gourmetrestauranter arbejder med fermentering i øjeblikket. Men på Færøerne har man fermenteret lammekød de sidste 1000 år. I midten af oktober bliver lammet slagtet og herefter bliver det hængt til tørre i et læskur. Her tørrer kødet, samtidig med at der sker en fermentering og forrådnelse, siger Ruben Busk.  
-I december tager man en del af kødet –kaldet restkødet - og tilbereder i suppe eller ovn. Det man lader hænge og tørre videre bliver til skærpekød– og når det lykkes, er det et helt fantastisk produkt, siger Ruben Busk. 
Man skal nok være færing for at syntes, at skærpekødet smager fantastisk, men spændende og interessant er det færøske køkken bestemt, både det rå og rådne.

Ruben Busk
Ruben Busk har boet på Færøerne i 15 år sammen med sin færøske kone Jónhild og deres to børn. Han kommer fra Danmark, og er uddannet fra Kongensbro Kro ved Silkeborg. Ruben Busk har arbejdet på forskellige færøske restauranter og blev for fem år siden køkkenchef på Hafnia i Thorshavn. Nu har han sagt op og er blevet selvstændig.
-Jeg kan ikke forestille mig at bo andre steder end på Færøerne, det er det bedste sted i verden for børnene at vokse op, og vi har de bedste råvarer at arbejde med.

Færøerne
Færøerne består af 18 øer, som er adskilt af smalle sunde og fjorde. Nærmeste land er Shetlandsøerne 300 km mod sydøst. Færøerne har 45.000 indbyggere. Færøerne har udstrakt hjemmestyre og er i rigsfællesskab med Danmark. De er ikke medlem af EU. De officielle sprog er færøsk og dansk.

Lam og får
Der er 70.000 får på Færøerne og hertil bliver der importeret cirka 300.000. En stor del af dem der bliver slagtet bliver ikke spist som lammesteg men bliver brugt til restkød eller skærpekød.

Flere gode færøske opskrifter kommer her 

Laks på sprødt brød med kålrabi

Forret til 4 personer
Nem
15 minutter +3 timers trækketid

200 g frisk laks
2 tsk salt
1 tsk sukker
1 kålrabi
Tynde skiver lyst brød
1 dl cremefraiche
1 spsk frisk dild
Salt, peber

Læg laksen i et fad, drys salt og sukker over. Stil det i køleskab i 2-3 timer.
Bag laksen i ovnen ved 50 grader til den er 38 grader. Brug et stege termometer.
Skræl kålrabien og skær den i strimler.
Skær brødet i meget tynde skiver, med en laksekniv og tør/rist det ovnen.
Hak dilden og rør den i cremefraichen. Smag til med salt og peber
Skær laksen i mindre stykker og anret med cremefraiche på brødet. Pynt med kålrabi.

Jomfruhummer i hyldesmør

Ifølge Ruben Busk skal fisk og skaldyr skal tilberedes så lidt som muligt
Nem
30 minutter

Så mange jomfruhummer du kan tillade dig
Ca. 50 g smør
Ca. 1 dl hyldeblomstsaft

Pil jomfruhummerne og fjern den sorte streng. Smelt smør i en gryde, hæld hyldeblomstsaft i.
Varm jomfruhummerhalerne ganske kort i hyldesmørret og server straks.

Foto Gertrud Sabroe Termansen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar