onsdag den 12. december 2012

Luciaboller

13. december
Det er lucia dag i dag og så skal vi spise præstens hår, lusekatte og andre finurlige boller med safran og rosiner. Svenskerne har en lang tradition for at forme deres boller i forskellige former og servere dem nybagte til kaffen om morgenen den 13. december.


 Dejen her kan også bruges til kardemommeboller eller til skønne eftermiddagsboller uden nogen anden smag end den af frisk brød. Bollerne smager bedst samme dag de er bagt eller lunet i ovnen den efterfølgende dag.

Ca. 12 stk.

3 dl mælk
25 g gær
75 g smeltet smør
75 g sukker
Evt. 1 knivspids stødt safran 
Evt. 1 spsk kardemomme til kardemomme boller
500 g mel
Rosiner til pynt
Sammenpisket æg til pensling


Lun mælken til den er fingervarm. Rør gæren ud i lidt af mælken og hæld resten af mælken i. Smelt smørret, afkøl det og hæld det i sammen med sukker og safran/ kardemomme. Ælt mel i, til dejen er smidig og slipper bordet. Lad den hæve overdækket, på et lunt sted i 45 minutter. Del dejen i 12 stykker. Tril dem til 25 cm. lange ruller. Slå to knuder på dem og læg snipperne ind under. Pynt med rosiner og pensl med æg. Lad dem hæve yderligere 20 minutter. Bag dem ved 210 grader i ca. 12 minutter.

Foto: Gertrud Sabroe Termansen til FamilieJournal 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar