Turen går til Krakow
-Hvor skal I hen i ferien?
Spørger en kollega mig interesseret.
-Vi skal til Krakow, siger
jeg glad.
-Hvor? Spørger hun.
-Krakow i Polen, siger jeg.
-Hmmm, hvordan er I kommet på
den ide? Spørger hun søgende.
Først nu hører jeg underen i
hendes stemme.
-Jo, min svigermor var ansat
på den danske ambassade i Warszawa i begyndelsen af 1960-erne. I weekenden tog
de på tur til Krakow. Det har hun nogle meget festlige og gode minder om, som
hun gerne vil genopleve. De spiste god mad, drak masser af drinks, de dansede
og så kørte de i hestevogn, forklarer jeg.
-Ja, det giver jo mening,
siger hun.
Hos den næste jeg fortæller
om vores næste rejsemål, er der også nogen minder der dukker op.
-Ja, der var jeg med min
folkeskoleklasse, vi skulle besøge Auschwitz. Det sidder stadig i mig, siger hun
og kigger ned i jorden.
Og hun er ikke den eneste der
har været i Krakow på grund af den største, tyske koncentrationslejr, der
ligger ca. 70 kilometer fra byen. I Krakow myldrer det med børn og unge, der er
på klassetur til Auschwitz-Birkenau,
som museet hedder i dag.
Vi tager ikke til Auschwitz
denne gang, men besøger i Schindlers fabrik, der ligger 10 minutter fra
centrum. Her er også propfyldt med teenagere. De opfører sig helt
teenageagtigt. Løber hujende gennem gangene, fniser og lige pludselig er de
stille og eftertænksomme. De kalder deres venner til sig og diskuterer de
alvorlige temaer. Musset er fornylig restaureret og viser ikke udelukkende, som
man skulle tro, en udstilling om Schindler fabrik og gerninger. Museet er et
bymuseum, der fortæller om vilkårene i Krakow under besættelsen. Det gør det
ikke mindre spændende.
Det moderne museum MOCAK har til huse i
nabobygningen. Da vi besøger stedet er en
af de udstillede genstande et neonrør bøjet med teksten ”Kunst macht frei”. MOCAK
har en fin café, hvor man kan skylle indtrykkene ned med en kop kaffe eller
noget stærkere.
Zapiekanka med rosiner og røget ost |
Udenfor museerne holder der
små golfvogne med plads til 4-12 personer. De kører rundt som mini-turistbusser,
og kan hyres for en slik. Vi skal kun ind til den jødiske bydel, og får
chaufføren overtalt til at køre os den lille tur. Vi kører maksimalt 30
kilometer i timen, men i en vogn med voksdug som vægge og et bræt som sæde,
virker det som en tur i rutschebanen. Chaufføren underholder og fortæller, hvor
vi skal spise, drikke og købe ind. Midt i morskaben stopper han på pladsen Bohaterów
Getta. Her er opstilling af tomme stole, der er et symbol på de ejendele
jøderne efterlod, da de blev sendt til udryddelseslejrene i 1942. Vi stiger ud
af vognen og går stille rundt, inden vi i hæsblæsende fart bliver kørt videre
til det jødiske kvarter Kazimierz.
Her mærker
man tydeligt at Krakow besøges af næsten 10 millioner turister om året. Her er
mange restauranter, og det er svært at skelne skidt fra kanel. Så vi ender med
at spise en Zapiekanka på Plac Nowy –
Den nye Plads. I rotunden midt på pladsen er der små vinduer, hvorfra man
bestiller og modtager sin Zapiekanka. En Zapiekanka er et stort stykke
flutes dækket med for eksempel røget ost og spinat. De lokale vælger at toppe
delikatessen med ketchup. Rotunden der er bygget i 1900 blev brugt til jødisk
slagterudsalg indtil krigen. Nu er der salg af den polske pizza dagen og natten
lang. Jeg tror den smager bedre, hvis man har drukket en del piwo inden. På
pladsen er der små støvede boder med souvenirs, hjemmelavede tingeltangel og
grøntsager. Rundt om pladsen er der barer og caféer, og om natten er det her
man fester. Det ses og lugtes tydeligt.
Den krakowske pizza Zapiekanka købes i de små huller i muren |
Fra Plac Nowy bevæger vi os mod Rynek Glowny. Pladsen er fra
1200-tallet og Europas største markedsplads. For hvert skridt man tager mod
byens hjerte, ændres stemningen. Det hele bliver pænere og mere poleret. Krakow kom
igennem anden verdenskrig uden de store bygningsmæssige ødelæggelser, så
Wawel-slottet, de utallige kirker og den smukke plads Rynek Glowny står
imponerende flot. Midt på Rynek Glowny ligger der en stor, smuk bygning. Det er
den over 500 år gamle klædehal- Sukiennica. Tidligere blev der handlet
krydderier og silke, nu er den fyldt med russiske babushkadukker, rav, glas og
broderi til turisterne. Rundt om pladsen sidder turisterne og nyder deres kaffe
og piwo, mens de kigger på unge, adrætte artister som underholder med hiphop og
akrobatik. Det er også her på Rynek Glowny at hestevognene holder til. Unge,
smukke damer sidder på kuskebænken og lokker kunderne til. Så snart der er gået
en turist i fælden, kommer der en lille mand løbende og overtager tøjlerne. Men
det er såmænd også i orden.
Min svigermor har udset sig en hvid
karet, og vi bliver hjulpet op i vognen. Der er plaider og puder til alle, og
så
Tag en droche på Rynek Glowny |
Vi bliver sat af på pladsen igen, og
svigermor er glad. Nu mangler vi kun, at komme ind i alle de kirker vi lige er
kørt forbi. Men inden det må vi have frokost, og den bliver indtaget på en bænk
i parken Planty, der løber ligger rundt om Krakóws gamle bymidte. En grøn oase
i Polens kulturelle hovedstad.
Turistens polske køkken
Menukortene i
Krakow er domineret af pierogi, der er en pastapakke med fyld. Det minder om
store ravioli og maultaschen. Fyldet er meget varieret med for eksempel
kartoffel, svampe, surkål eller kød. Men det er ofte svært at smage forskel.
Pierogi koges og kan efterfølgende steget på panden eller frituresteges.
Pierogi serveres ofte med ristede løg.
Rødbedesuppe
Barszcz czerwony er en klar suppe med stykker af rødbeder og rodfrugter i og
eventuelt også pierogi, nudler eller et æg.
Der er mange
syltede agurker, syltede grøntsager og syltet kål, som man får serveret som
snack.
Gå en tur igennem de gamle klædehaller på Rynek Glowny |
Flyv og bo i Krakow
Norwegian
flyver direkte til Krakow fra København. Vi købte biletterne cirka 2 måneder
før afrejse og betalte 50 euro/retur pr. person. http://www.norwegian.com/dk/
Bo i
gåafstand fra Rynek Glowny. Der er
masser af hoteller.
Bonustip
Hvis du
rejser fra Københavns lufthavn, skal du huske at tage en madpakke med eller
snuppe en sandwich i Lagkagehusets cafe. Den øvrige cafemad er dyr og dårlig.
Krakow fakta
Siden 1978 har Krakows
bymidte været på UNESCOS liste over verdens kulturarv.
Krakow var Polens hovedstad
fra 1038-1596
Der bor 750.000 i Krakow.
Det er Pave Johannes Paul 2.s
hjemstavn
Runde sesambrød
10 stk.
2 ½ time
Middelsvær
100 ml mælk
200 ml vand
20 g gær
1 æg
2 spsk sesam
1 tsk salt
2 spsk
honning
ca. 500 g
hvedemel
2 spsk honning
+ 1 spsk vand til pensling
sesam til
drys
Varm mælken i
en gryde. Hæld vandet i og fjern gryden fra varmen. Smuldr gæren ned i en skål
og opløs gæren i den lune mælk. Rør æg, sesam, salt og honning i. Ælt mel i til
dejen er smidig og slipper skålen. Lad dejen hæve lunt og overdækket i 45
minutter. Ælt dejen igennem og del den i 10 stykker. Rul hvert stykke ud til en
40-50 cm lang pølse. Læg den dobbelt og sno den rundt. Saml den og læg
lukningen ned af. Varm honningen op med vand og pensl brødene med honningen.
Drys sesam over. Lad bollerne hæve yderligere 30 minutter og bag den herefter ved
210 grader i ca. 15 minutter. Afkøl dem på en rist og opbevar dem efterfølgende
i en plasticpose.
Pierogi
Du skal bruge
en lille håndpastapaskine eller en kagerulle
Til 4
personer som forret
Kræver
tålmodighed
4 store løg
rigelig smør til stegning
100 g bacon
250 g spinat
ca. 150 g blåskimmelost eller
100 g parmesan
200 durum
hvedemel
2 æg
1-2 tsk olie
Persille til
pynt
Pil løgene og skær dem i
tynde skiver. Smelt smørret på en stor pande og steg løgene bløde. Det tager
mindst 20 minutter. Krydr godt med salt og peber.
Skær baconen i strimler og
steg den.
Vask spinaten og damp den i
det vand der hænger ved. Afkøl den. Smuldr eller riv osten.
Hæld mel i en skål. Slå æggene ud i
melet og ælt dejen sammen med olien. Ælt gerne i 5-10 minutter. Dejen skal ikke
være for tør. Læg dejen på køl i 15 minutter. Del dejen i mindre stykker. Kør
dejen gennem pastamaskinen, så det bliver en tyk lang plade. Gentag således at
dejen bliver tyndere og tyndere. Læg dejen på bordet. Læg en lille portion
spinat og ost på. Krydr med salt og peber. Dæk med dej og skær pastapakken til.
Gentag til der ikke er mere dej og fyld.
Kog pastapakker i kogende, saltet vand
i cirka tre minutter. Server varme med ristede løg og bacon. Pynt med persille.
Artiklen har været bragt i Flensborg Avis den 6. maj 2016
Foto fra Krakow Louise
Dandanell Ørsted
Madfoto Gertrud Sabroe
Termansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar