Vi er inviteret til den
fineste konfirmationsfest.
Gæsterne myldrer ind i den store hall, og tjenerne
tilbyder mousserende vine, økologiske rabarberdrinks og snacks med jordskokker,
ramsløg og sødt marineret svinekød. Forældrene har røde glædeskinder, og
konfirmanden er helt i hvidt med udslået, blondt hår.
Der er dækket op i stuen
og pyntet med ranunkler. Vi sætter os ved de runde borde, og stemmerne stiger
til himmelhøjder. Den stolte far byder velkommen, og så kommer kokken.
Jeg
bliver hurtigt i tvivl om, hvem der er hovedperson til dette arrangement. Er
det manden med forklædet, der står og taler? Eller er det hende, der har
bekræftet dåben tidligere i dag? Kokken taler, og taler, og taler. Han taler om
forårsbebudere, nye kartofler, fjordrejer og det bedste af det bedste. Han
taler om sousvide, vakuumpakning og emulsioner. Han fortæller om hvid chokolade,
han bager ved 150 grader, rabarber han sylter, og is han laver på fløde nede i
kælderen. Jeg overvejer at stoppe ham –som fadder har man vel et ansvar- men jeg
gør det ikke. Og heldigvis, for der er ingen tvivl om, at konfirmanden er
hovedperson. Det vidnede de øvrige fine taler også om.
Men der er nogen, der må
fortælle de moderne hipsterkokke, at det
er rigeligt med et menukort, for vi glemmer hurtigt, hvad det er, han
fortæller. Men maden glemmer vi ikke, den VAR fantastisk.
Inspireret af forårsbebuderne
har vi kogt friske asparges og lavet en herlig tærte til. Og de røde rabarber
kan nemt forvandles om til en smuldrekage.
Aspargestip
Du kan høre om aspargesene er
friske ved at gnide dem mod hinanden. Hviner de- er de friske.
Du kan skrælle aspargesene om
morgenen og pakke dem ind i skrællerne og et viskestykke og opbevare dem i
køleskab til de skal bruges.
Hvis du er i tvivl om, hvor
meget du skal skrælle væk, kan du prøve at brække aspargesen over. Hænger der
noget af den yderste skræl ved, skal der mere af.
Kogte asparges
1 kilo asparges
salt
1 skive citron
Knæk det nederste af
aspargesen af og kasser det. Skræl aspargesene fra under hovedet og ned.
Kog aspargesene i saltet vand
med en skive citron i cirka 5 minutter. De skal have bid. Dup dem tørre i et
rent viskestykke og æg dem på et fad. Server dem varme eller lune til tærten.
Spinattærte
Dej
150 g mel
1 tsk salt
75 g smør
Fyld
250 g nye kartofler
500 g frisk spinat
50 g parmesan
3 æg
2 dl cremefraiche eller fløde
Salt og hvid peber
Hæld mel og salt i en foodprocessor.
Hak smørret ned i melet. Lad maskinen køre til dejen samler sig. Kom eventuelt 1-2
spsk vand i. Læg dejen på køl i ½ times tid. Tænd ovnen på 200 grader. Rul
dejen ud og læg den i en tærteform 22 cm i diameter. Prik huller i den med en
gaffel og dæk med bagepapir og tærtebønner. Forbag tærtebunden i 15 minutter.
Rengør kartoflerne og kog dem møre i
letsaltet vand. Skær kartofler i skiver. Vask spinaten og damp den i det vand,
der hænger ved. Riv osten. Rør æggene sammen med cremefraiche og ost og krydr
rigtig godt med salt og hvid peber.
Fjern bagepapir og tærtebønner fra
tærtebunden. Fordel spinat og kartofler på tærtebunden og hæld ægge blandingen
over. Bag tærten færdig i ca. 30 minutter.
Rabarbersmuldrerkage
450 g rabarber i tynde skiver
Smør til fadet
2 spsk rørsukker
75 g smør
75 g rørsukker
1 tsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kardemomme
50 g havregryn
1 spsk sesam
2 spsk mel, gerne spelt
Læg rabarberne i et smurt
ovnfast fad. Drys sukker over og vend det rundt. Smuldr smør, rørsukker,
krydderier, havregryn, sesam og mel sammen og fordel det over rabarberne. Bag
kagen i 35 minutter ved 220 grader. Spis lun eller afkølet.
Tekst og opskrifter har været bragt i Kristelig Dagblad den 30. maj
Ingen kommentarer:
Send en kommentar