Retterne i dag passer perfekt til at blive serveret efter juletræsfældning |
Min præstefruekollega, her i Flensborg, Karin Jacobsen er svensk, og da jeg for nylig skulle holde et lille madlavningskursus om nordisk mad, var hun med til at hjælpe. Karin Jacobsen sørgende for rigtige luciabrød og opskriften på Janssons fristelser.
-Janssons fristelser er vel nærmest en svensk nationalret. Retten spises i
hele Sverige året rundt, og er altid at finde til en svensk julefrokost,
fortæller Karin Jacobsen.
De svenske fristelser er meget fede, så vi serverer en grønkålssalat til.
Grønkålssalat med peberrod
200 g grønkål
1 spsk yoghurt
2 spsk mayonnaise
2 spsk mælk
1 sptsk friskrevet peberrod
1 æble
1 spsk tranebær
Vask grønkålen, fjern de grove ribber og hak den fint.
Rør dressingen sammen i en stor skål. Krydr med salt og peber.
Vend grønkål og peberrod i dressingen. Vask æblet og skær
det i kvarte, fjern kernehus og stilk. Skær æblet i både og vend det i salaten. Pynt med tranebær.
Janssons fristelser
Tilberedning 1 time og 15 minutter
Til 4 personer som hovedmåltid
10 kartofler
2 store løg
smør til stegning
2 dåse ansjosfileter ca. 150 g – SKY og Citti har dem
300 ml piskefløde
rasp
2 spsk smør
Tænd ovnen på 225 grader.
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stave. Læg kartoflerne
i koldt vand. Skræl løgene og skær dem i tynde skiver. Steg løgene i smør i 5-6
minutter. Tør kartoflerne og bland dem ansjos og løg. Hæld det hele i et smurt
ovnfast fad. Hæld halvdelen af fløden over. Drys rasp på og læg smørret på i
små bidder. Sæt fadet i ovnen og bag det i 30 minutter. Hæld resten af fløden
over og bag videre i 15 minutter til kartoflerne er møre.
Server retten med knækbrød og smør.
FOTO: Gertrud Sabroe Termansen og Louise Dandanell
Ingen kommentarer:
Send en kommentar