Hvis hele portionen er til ris á la mande, kan man koge en flækket
udkernet vanillestang med.
2 dl vand
100 g grødris
6 dl mælk
Evt. salt
Kanelsukker
Kog vandet op i en gryde.
Hæld risene i og rør rundt i dem til vandet koger. Hæld mælken i lidt ad gangen
og rør til mælken koger. Skru ned for varmen. Lad grøden simre færdig under låg
i ca. 50 minutter. Rør i grøden undervejs. Tag låget af de sidste 10 minutter,
så væsken kan fordampe og grøden bliver fast. Hvis grøden skal serveres som
risengrød, kan den smages til med en anelse salt og serveres med kanelsukker.
Ris á la mande med kirsebærsovs
Smag grøden til og bland
mandlerne i tidligt på dagen, men vent med at piske flødeskum og blande det i
grøden, til den skal serveres. Portionen svarer til de ruller risengrød, man
kan købe færdigt.
Kornene fra 1 vanillestang
1 portion grød ca. 700 g
sukker
100 g mandler
2½ dl fløde
Dansk kirsebærsovs blandet
med Amarena kirsebær
Flæk vanillestangen og skrab
kornene ud med en kniv. Bland kornene i grøden og smag til med sukker. Smut
mandlerne: Hæld mandlerne i en skål. Hæld kogende vand over. Lad dem stå et par
minutter og gentag med kogende vand. Hæld vandet væk og smut hinderne af. Hak
mandlerne groft og bland dem i grøden. Pisk fløden til skum og vend den i
grøden. Varm evt. sovsen og server den til.
Julefrokost med Zejt-Ung
Hjemme hos os er kamp om Flensborg Avis ved morgenbordet. Det
er nyt, og det skyldes udelukkende, at journalisterne Ina Grønvig
og Lise Bæksgaard Christoffersen har
forvandlet bagsiden af første sektion til et børne- og ungdomsunivers, som er
værd at læse. Zejt-Ung er en genial opfindelse, hvor unge juniorreportere skriver
til unge læsere om stort og småt.
-Må jeg ikke nok lave maden til julefrokosten, spørger jeg
Lise Bæksgaard Christoffersen engang i oktober.
Jeg har opsnappet, at der bliver holdt julefrokost for
juniorreporterne, og jeg elsker at lave julemad.
-Jooo, det kan vi da godt se på. Vi har jo også et par Zejt-foodreportere,
som gerne vil lave noget, men jeg er da sikker på, at du også gerne må bidrage,
siger Lise Bæksgaard Christoffersen. Zejt--foodreportene
er (heldigvis) forhindret i at deltage i arrangementet, så jeg får lov til at
stå for hele frokosten.
Der er stille og mennesketomt på kontorene på Flensborg Avis
denne lørdag. Men i kantinen bliver der spillet juleklassikere for fuld gas. Klokken
er lidt i 12, og der mangler kun to gæster, før vi er fuldtallige til julefrokosten
på Zejt-Ung. Det julepyntede langbord bliver indtaget af juniorreporterne, og
de sidder stille og forventningsfulde og kigger hinanden an. Fotograf Gertrud
Sabroe Termansen sætter dem i gang med en hviskeleg, og så er stemingen blødt
op.
-Skal vi danse på bordene, spørger Lise
Bæksgaard Christoffersen med glimt i øjet.
Juniorreporterne kigger undrende på hende.
-Kom så op på bordene, siger hun og et par sekunder efter
står der 20 unge og danser de nyeste moves på bordene. Så er vi i gang.
-Er der nogen, der er kræsne, spørger jeg og kigger ud over
gæsterne. De ser forskræmte på mig og ryster stille på hovedet. Jeg arrangere
nogle stykker smørrebrød og fortæller om, hvad der hører til hvad. Rejesalat og
karrysild bliver spist med æg, oksekød med bløde løg, remoulade og agurkesalat,
flæskesteg med rødkål og agurkesalat og frikadellerne kan man snuppe ind i
mellem. Ris a la manden er med kirsebærsovs. Vi dropper det med at lave en
buffet. Det giver generelt ikke noget godt til selskabet, at man skal rejse sig
op og hente sin mad. Så vi sender fadene rundt. Der bliver stukket til silden,
smagt på rejesalaten og læsset godt med frikadeller over på tallerknerne. Ris a
la manden er et hit og skålen bliver tømt til sidste riskorn.
- Det smager godt, siger Christian tilfreds.
Og det er jo det bedste, man kan få af vide. For det er med
børnene, det starter. Det er dem, vi skal give vores gode traditioner videre
til, både med hensyn til mad og avislæsning.
Juniorreporterne spiser og danser videre, og Gertrud og jeg
takker af for i dag.
Foto: Gertrud Sabroe Termansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar