Nåede du ikke at bage Luciaboller i sidste weekend, kan du måske nå det i denne. Bollerne smager bedst nybagte og med smør til.
Luciabrød
Tilberedning ca. 2 timer
40 boller
middelsvær
200 g smør
500 ml mælk
1 g safran
1 tsk salt
160 g sukker
900 g mel
1 sammenpisket æg til pensling eller mælk
Rosiner til pynt
Smelt smørret i en gryde. Fjern gryden fra varmen og hæld
mælken i. Opløs gæren i lidt af smørmælken og hæld resten i sammen med safran,
salt og sukker. Ælt mel i til dejen føles let og
en anelse fugtig. Lad dejen
hæve lunt og overdækket i ca. 45 minutter. Hæld dejen ud på et bord. Del den i
40 stykker. Rul pølser af dejen. Form dem til s’er og rul enderne op, så der
kan sidde en rosin i midten. Form to s’er, så de danner et kors. Flet
fletninger, eller lav andre figurer af dejen. Sæt bollerne på en bageplade med
bagepapir. Pensl med sammenpisket æg eller mælk og lad dem efterhæve i 30
minutter. Pynt med rosiner – de skal presses langt ned i dejen. Bag brødene i
ca. 10 minutter ved 225 grader. Lad dem afkøle på en rist. Spis dem nybagte og
gerne med smør til.Dagens tip
I stedet for at dække din dejskål til med et låg eller
lignende kan du sætte skålen i en pose og lukke pose med en klemme. Det giver
de optimale hævebetingelser for din dej.
Safran
Til dagens luciaboller er der brugt safran. Safran
er verdens dyreste krydderi - det plejer at være mere værd end guld.
Safran består af støvfangerne fra
safran krokus, som er en lysviolet blomst. Det er ekstremt let - over 160 tråde
udgør kun 1 gram. For at fremstille 450 gram safrantråde høstes 200.000
blomster med håndkraft.
Safran blev tidligere brugt i kosmetik
og til at farve kostbare silkestoffer med.
De bedste saffrantråde har en dyb
rød-orange farve, og den bedste kvalitet siges at komme fra Kashmir. For at
give mest mulig farve og smag kan safrantråde lægges i blød i varmt vand,
hvidvin eller mælk-afhængig af hvilken ret det skal bruges i- og trække mellem
fem minutter og en times tid, før det tilsættes retten.
Der skal ofte kun bruges ganske
lidt til at smage retter til med. De rødorange tråde giver maden en
blomsteragtig, delikat, sød og varm smag og gør samtidig retten gylden og
appetitlig.
Luciaboller, paella og fransk fiskesuppe er nogen af de,
retter hvor der traditionelt indgår safran.
Safrantråde skal opbevares i en lufttæt
beholder efter åbning. Safran vil med tiden miste noget af sin smag og det er
cirka holdbart i et år.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar