Trods en uddannelse i
husholdningsøkonomi har decembers overforbrug med efterfølgende overflod, i den
grad slået et krater i min økonomi. Så her i januar er jeg meget begejstret, for
alle de gratis glæder, jeg kan komme i nærheden af og på biblioteket møder jeg
min veninde, som jeg ikke har set siden jul.
- Se hvad jeg fik af Peter,
siger hun og rækker stolt sin venstre hånd frem. Det glimter og blinker, og i
misundelsens helt klare lys kan jeg godt se, at det er en skøn diamantring, der
pryder hendes finger. Hun har ønsket sig den i årevis, og man skal passe på med,
hvad man ønsker sig. Jeg fik en salatslynge.
Lige nu ønsker jeg, at der
kommer orden i min økonomi og for at nå dertil, lægger jeg planer – madplaner.
Derudover, har jeg lagt et budget, for hvor meget vi må bruge om ugen eller
nærmere om dagen. Og der skal være plads til vin, blomster og nye strømper. De
næste par måneder bliver det bare ikke Saint Emilion grand cru, store buketter
og falkestrømper, og det går nok også.
En
madplan er et godt værktøj til, at holde styr på madbudget og madvaner. Hvis du laver dem i fællesskab med din familie, er der stor
sandsynlighed for, at alle vil syntes bedre om maden. Og hvis du også laver mad
med børnene, er der ingen tvivl om at de vil elske den. Før I beslutter, hvad I
skal spise den kommende uge, skal I tjekke, hvad der er i køleskabet, fryseren
og skufferne. Brug det som udgangspunkt for hvad der skal på menuen.
I kan naturligvis finde inspiration her
på siden, i kogebøger og ugeblade. Men følg ikke opskrifterne slavisk, improviser
og brug det du har. Et andet godt sted at blive inspireret er i tilbudsaviser.
Hvis 10 kilo kartofler koster 2 euro – som de gør i denne uge- så skal der kartofler på bordet. De varer der
er på tilbud, er ofte dem, der er i sæson, så på den måde følger du også årets
gang på din tallerken.
For at undgå impulskøb skal du skrive
indkøbsliste, og den skal du have med når du køber ind. Det vil ofte være sådan,
at jo flere gange du køber ind i løbet af ugen, jo flere penge bruger du. Så
prøv at handle to-tre gange om ugen. Hvis du ikke har noget imod at købe ind oftere
eller ikke kan få plads til de 10 liter mælk din familie drikker på en uge, så
sørg for kun at have kontanter med og kun have det med som du må bruge på dette
ene indkøb.
Virker det stadig uoverskueligt så prøv
denne metode.
Ugedag
|
Hovedingrediens
|
Eksempler på hvad
årstidens ret kunne være
|
Mandag
|
Hakket kød
|
Kødsovs med
rodfrugtemos, lammefrikadeller med bulgur, pandestegt okse- eller lammekød
med kål
|
Tirsdag
|
Pasta, ris,
kartofler, spätzle
|
Brændende
kærlighed, fried rice med rejer, spagetti med skinke og spinat
|
Onsdag
|
Fisk og kylling
|
Ovnbagt sej,
fiskefrikadeller med remoulade og stegte rodfrugter, kyllingelår med appelsin
og fennikel
|
Torsdag
|
Suppe
|
Kartoffel-porre,
pastinak, rødbede, grønkål, græskar
|
Fredag
|
Dyrere udskæringer
|
Kotelet, bøf,
snitsel, andebryst, kyllingefilet med små pandestegte kartofler, sovs og
salat af spinat eller grønkål
|
Lørdag
|
Langtidsstegning og
hele kødstykker
|
Pulled beef, skank,
andelår med kålsalater, coq au vin
|
Søndag
|
Rester
|
Tærte, pizza, pita,
sandwich
|
Nu bliver det hele pludselig
overskueligt ik? Byt om på dagene så det passer ind hos jer. Spiser alle
familiemedlemmer på forskellige tidspunkter om mandagen, er det praktisk at
have suppedag der- for suppen kan hurtigt varmes op, uden at den tager
kulinariske skade af det.
Spar penge og tid ved at lave mad til
flere dage eller tilbered store
portioner af aftenens måltid, i stedet for at opfinde den dybe tallerken hver
eneste aften. Jeg har lavet en stor portion kødboller, som så kan bruges til meget forskellige retter.
Grundopskrift på kødboller
Dette er én portion, gang op og frys
ned.
500 g hakket oksekød, gerne
med max. 5% fedtindhold
50 g hakket løg
1 æg
1 spsk hvedemel
Salt, peber
Bouillon til kogning
Hæld kødet i en skål. Pil
løget og hak det fint. Ælt kød, løg, æg og hvedemel sammen og krydr godt med
salt og peber. Var bouillon op i en gryde. Form farsen til små boller med en
teske og kog dem i bouillonen. Afkøl dem og frys dem ned du ikke skal spise
indenfor de næste par dage.
Kødboller i karry, kål og kokosmælk
Til 4 personer. Med færdige kødboller tager
retten 20 minutter at tilberede.
1 portion kødboller
Ris til 4 personer
200-300 g hvidkål
1 fed hvidløg
1 løg
fedtstof til stegning
1 dåse kokosmælk evt. light
1 spsk karrypasta
250 g grønne bønner fra
frost
100 ml bouillon
salt, peber
Tø kødbollerne op.
Kog risene efter anvisning
på emballagen
Skær hvidkål i tynde skiver.
Skær hvidløg i skiver og løget i tynde både.
Svits de to slags løg i lidt
fedtstof på en pande. Hæld kokosmælk og karrypasta på panden sammen med
kødboller og grønne bønner. Varm igennem. Hæld kålen i og lad den simre med et
par minutter. Tilsæt eventuelt bouillon, hvis der er brug for mere sauce. Smag
til med salt og peber.
FOTO: Gertrud Sabroe
Termansen
Tekst og opskrift har været vist i Flensborg Avis den 16. januar 2015
Tekst og opskrift har været vist i Flensborg Avis den 16. januar 2015
Ingen kommentarer:
Send en kommentar