tirsdag den 20. januar 2015

Læg planer - madplaner





Trods en uddannelse i husholdningsøkonomi har decembers overforbrug med efterfølgende overflod, i den grad slået et krater i min økonomi. Så her i januar er jeg meget begejstret, for alle de gratis glæder, jeg kan komme i nærheden af og på biblioteket møder jeg min veninde, som jeg ikke har set siden jul.
- Se hvad jeg fik af Peter, siger hun og rækker stolt sin venstre hånd frem. Det glimter og blinker, og i misundelsens helt klare lys kan jeg godt se, at det er en skøn diamantring, der pryder hendes finger. Hun har ønsket sig den i årevis, og man skal passe på med, hvad man ønsker sig. Jeg fik en salatslynge.
Lige nu ønsker jeg, at der kommer orden i min økonomi og for at nå dertil, lægger jeg planer – madplaner. Derudover, har jeg lagt et budget, for hvor meget vi må bruge om ugen eller nærmere om dagen. Og der skal være plads til vin, blomster og nye strømper. De næste par måneder bliver det bare ikke Saint Emilion grand cru, store buketter og falkestrømper, og det går nok også.

En madplan er et godt værktøj til, at holde styr på madbudget og madvaner. Hvis du laver dem i fællesskab med din familie, er der stor sandsynlighed for, at alle vil syntes bedre om maden. Og hvis du også laver mad med børnene, er der ingen tvivl om at de vil elske den. Før I beslutter, hvad I skal spise den kommende uge, skal I tjekke, hvad der er i køleskabet, fryseren og skufferne. Brug det som udgangspunkt for hvad der skal på menuen.
I kan naturligvis finde inspiration her på siden, i kogebøger og ugeblade. Men følg ikke opskrifterne slavisk, improviser og brug det du har. Et andet godt sted at blive inspireret er i tilbudsaviser. Hvis 10 kilo kartofler koster 2 euro – som de gør i denne uge-  så skal der kartofler på bordet. De varer der er på tilbud, er ofte dem, der er i sæson, så på den måde følger du også årets gang på din tallerken.
For at undgå impulskøb skal du skrive indkøbsliste, og den skal du have med når du køber ind. Det vil ofte være sådan, at jo flere gange du køber ind i løbet af ugen, jo flere penge bruger du. Så prøv at handle to-tre gange om ugen. Hvis du ikke har noget imod at købe ind oftere eller ikke kan få plads til de 10 liter mælk din familie drikker på en uge, så sørg for kun at have kontanter med og kun have det med som du må bruge på dette ene indkøb.

Virker det stadig uoverskueligt så prøv denne metode.


Ugedag
Hovedingrediens
Eksempler på hvad årstidens ret kunne være
Mandag
Hakket kød
Kødsovs med rodfrugtemos, lammefrikadeller med bulgur, pandestegt okse- eller lammekød med kål
Tirsdag
Pasta, ris, kartofler, spätzle
Brændende kærlighed, fried rice med rejer, spagetti med skinke og spinat
Onsdag
Fisk og kylling
Ovnbagt sej, fiskefrikadeller med remoulade og stegte rodfrugter, kyllingelår med appelsin og fennikel
Torsdag
Suppe
Kartoffel-porre, pastinak, rødbede, grønkål, græskar
Fredag
Dyrere udskæringer
Kotelet, bøf, snitsel, andebryst, kyllingefilet med små pandestegte kartofler, sovs og salat af spinat eller grønkål
Lørdag
Langtidsstegning og hele kødstykker
Pulled beef, skank, andelår med kålsalater, coq au vin
Søndag
Rester
Tærte, pizza, pita, sandwich


Nu bliver det hele pludselig overskueligt ik? Byt om på dagene så det passer ind hos jer. Spiser alle familiemedlemmer på forskellige tidspunkter om mandagen, er det praktisk at have suppedag der- for suppen kan hurtigt varmes op, uden at den tager kulinariske skade af det.


Spar penge og tid ved at lave mad til flere dage eller tilbered store portioner af aftenens måltid, i stedet for at opfinde den dybe tallerken hver eneste aften. Jeg har lavet en stor portion kødboller, som så kan bruges til meget forskellige retter.

Grundopskrift på kødboller
Dette er én portion, gang op og frys ned.

500 g hakket oksekød, gerne med max. 5% fedtindhold
50 g hakket løg
1 æg
1 spsk hvedemel
Salt, peber
Bouillon til kogning

Hæld kødet i en skål. Pil løget og hak det fint. Ælt kød, løg, æg og hvedemel sammen og krydr godt med salt og peber. Var bouillon op i en gryde. Form farsen til små boller med en teske og kog dem i bouillonen. Afkøl dem og frys dem ned du ikke skal spise indenfor de næste par dage.


Kødboller i karry, kål og kokosmælk

Til 4 personer. Med færdige kødboller tager retten 20 minutter at tilberede.


1 portion kødboller
Ris til 4 personer

200-300 g hvidkål
1 fed hvidløg
1 løg
fedtstof til stegning
1 dåse kokosmælk evt. light
1 spsk karrypasta
250 g grønne bønner fra frost
100 ml bouillon
salt, peber


Tø kødbollerne op.
Kog risene efter anvisning på emballagen
Skær hvidkål i tynde skiver. Skær hvidløg i skiver og løget i tynde både.
Svits de to slags løg i lidt fedtstof på en pande. Hæld kokosmælk og karrypasta på panden sammen med kødboller og grønne bønner. Varm igennem. Hæld kålen i og lad den simre med et par minutter. Tilsæt eventuelt bouillon, hvis der er brug for mere sauce. Smag til med salt og peber.

FOTO: Gertrud Sabroe Termansen
Tekst og opskrift har været vist i Flensborg Avis den 16. januar 2015

Ingen kommentarer:

Send en kommentar