Svenske fastelavnsboller med marcipanfyld |
Fredag eftermiddag vælter det ind af døren med løver,
skeletter og ikke mindst Disney prinsesser. Pippi er her også sammen med
Supermand og Batmand. Du har nok gættet, at der er tale om en fastelavnsfest og
stedet hvor dyr og fantasivæsner strømmer ind er på biblioteket i Nørregade i
Flensborg. Voksne er også velkomne, og de må også meget gerne klæde sig ud. Men
det sker sjældent, at vi forældre klæder os ud.
Jeg har netop været til en fødselsdag, hvor temaet var
After-ski. Vi skal møde op i vores bedste ski-udstyr, men må gerne lade skiene
blive hjemme. Jeg står ikke på ski, og har stadig mareridt over den
langrendsoplevelse jeg havde i Norge for 37 år siden. Men det skal da ikke
forhindre mig i at gå på loftet og hente børnenes skiudstyr frem. Jeg presser
mig ned i stramme, turkise skibukser, en multicolor skijakke, tophue og piste-pas
i lommen og bevæger mig af sted til fest. Værten modtager mig med skibriller i
panden, nystrøget skjorte og mørke slacks. Jeg er den eneste, der har taget
invitationen alvorligt, eller læst den til ende. De øvrige gæster er i mørke
jakkesæt med slips og stramme cocktailkjoler. De hilser pænt og smiler
overbærende til mig, inden de vender sig om og taler videre med deres
allerbedste venner. Jeg føler mig totalt til grin og efter en times tid, går
jeg hjem.
Næste gang jeg modtager en invitation til temafest, allierer jeg mig
med et par af de øvrige gæster, så jeg ikke er den eneste cirkusklovn, kat eller nar
i selskabet.
I dagens opskrift har vi kigget mod nord og fundet
inspiration i det svenske køkken. De har en herlig gærbolle Semla, hvor man
skraber en del af krummen ud og blander med marcipan og fløde og lægger det
tilbage i bollen igen, topper med flødeskum og lægger den lille hat på igen.
Semlor
Tid ca. 2 timer inkl. hævning
Antal ca. 12 stk.
Smager bedst den dag de er bagt
100 g saltet smør
250 ml mælk
1 æg
30 g gær
100 g sukker
1 knivspids salt
ca 600 g hvedemel
1 sammepisket
æg til pensling
200 g marcipan
3-4 spsk piskefløde
200 piskefløde
flormelis
Skær smørret i mindre stykker og smelt det over svag
varme i en lille gryde. Tag gryden af varmen og hæld mælk i. Smuldr gæren i en
dejskål. Hæld mælkeblandingen og ægget i. Hæld sukker, salt og det meste af
melet i og ælt det sammen. Tilsæt mere mel, til dejen føles elastisk og slipper
skålen. Lad dejen hæve lunt og dækket med et stykke plastik i 45 minutter. Del
dejen i 12 stykker, fold dem sammen til boller og stil dem på en bageplade med
bagepapir. Pensl med sammenpisket æg. Lad dem hæve i yderligere 30-45 minutter.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 10 minutter. Afkøl bollerne på en rist. Skær
en lille hat af bollen. Pil krummen ud og ælt det sammen med marcipan og 3-4
spsk piskefløde. Læg det tilbage i bollerne. Pisk fløden til skum og fordel
flødeskummet på bollerne. Læg hatten på og drys flormelis på.
Artiklen har været bragt i Flensborg Avis
Artiklen har været bragt i Flensborg Avis
Ingen kommentarer:
Send en kommentar