Marrakesh duft og smag er ikke til at tage fejl af. Har man
været her en gang, glemmer man det aldrig. Jeg var her sidst i 1977.
Allerede i taxaen på vej til Kastrup lufthavn, lover chaufføren,
at vi kommer til at spise godt i Marokko. Jeg har ikke fortalt ham, at jeg har
tænkt at spise mig gennem Marrakesh, så jeg ved ikke, hvordan det falder ham
ind. Måske ser jeg sulten ud?
I Marrakesh bliver vi modtaget af vores vært Jean Luc ved
indgangen til Saadi-mausoleerne. Han leder os hurtigt gennem de små gyder. Her
er hundredevis af handlende. Vi bliver overvældet af udbuddet af oliven i de
smukkeste rosa nuancer, kalvemaver, jordbær, levende kaniner, sæbe, hårnet og
gummibolde. Vi kommer væk fra gadesælgernes larm og kvalmende lugt og standser
foran en smuk udskåret trædør. Jean Luc låser op og bagved døren ligger et
lille marokkansk paradis, som er vores hjem den næste uge.
Riad Mandalay gemmer sig bag denne dør |
Jeg vågner til duften af hårdt ristet brød og kan høre, at
kokken Latifa presser appelsiner til vores juice. Jean Lucs kone Beatrice ryger
dagens første mentolcigaret, og cigaretrøgen stiger op fra gårdområdet, som
riaden er bygget op omkring. Man kan høre, de andre beboere vågner, men man er helt
afskærmet fra byens larm. Bortset fra minarenten der gør sit for, at man ikke
får sin nattesøvn. Morgenmaden består af to slags marokkanske pandekager,
ristede boller med appelsinmarmelade, frugtsalat med appelsinblomstvand og
myntete. Den bliver serveret, når Latifa kan høre, at vi er klar.
-Hvis jeg måtte vælge, havde jeg taget en vodka med
friskpresset juice, siger min mor stille.
Vi er blevet inviteret til middag af vores værter, og vi
sidder i buegangen og kigger på den lille pool. Latifa har tilberedt det traditionelle
marokkanske måltid tajine. Det min mor ikke syntes,
Fra sin cykel sælger den ældre herre "leben", der er en slags syrnet mælk. Han vasker glassene i en spand der også hænger på cyklen. |
-Det smager, som en lækker sæbe dufter, siger min yngste
datter og guffer løs af desserten, der er appelsiner i skiver drysset med kanel
og overhældt med lidt sukker og rosenvand.
Aftenen slutter med en kop dampende varm og meget
velduftende myntete.
Det marokkanske spyd
Nem
Til 4 personer
Husk at lægge trægrillspyd i blød i vand
Tid: marinering minimum 30 minutter+ stegning 10 minutter
Tilbehør brød, oliven og tomater
400 g kyllingebryst
2 spsk olie
1 tsk paprika
1 tsk gurkemeje
½ tsk kanel
½ tsk salt
½ tsk peber
Skær kødet i små stykker og læg det i en pose med olie og
krydderier. Lad det marinere i køleskab så længe du har mulighed for det –
minimum en halv time og op til et døgn.
Sæt kødet på et spyd og grill det i ca. 7 minutter.
Lyn marokkaner
Nem
Til 4 personer
Tid: 12 minutter
Tilbehør brød, oliven og tomater
1 rødløg
olie til stegning
400 g hakket oksekød
1 tsk stødt spidskomme
1 tsk stødt koriander
½ tsk salt
½ tsk peber
Pil løget og hak det fint. Varm lidt olie på en varm pande.
Smuldr kødet på panden. Hæld løgene på og drys krydderier over. Vend kødet rundt
til det er gennemstegt. Server straks med brød, oliven og tomater til.
Se mere om Riad Mandalay på http://www.riadmandalay.com/
Tekst og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis den 24. april
Tekst og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis den 24. april
Ingen kommentarer:
Send en kommentar