Den gode økologiske gryde |
I sidste uge blev der offentliggjort en undersøgelse, der
viser, at en familie på blot 14 dage kan fjerne rester af giftstoffer fra deres
urin (og krop) ved at lægge deres kost om til at være økologisk.
Resultatet præsenteres i en
videokampagne, lavet af Coop i Sverige, som bliver delt på internettet i disse
dage. Det er forskere fra Svenska Miljöinstitutet, der har testet en
børnefamilie på fem for at undersøge, hvor mange kemikalier heriblandt fra fødevarerne, der bliver ophobet i vores
kroppe. Familien afgiver en urinprøve før forsøget begynder, og efter de har
spist økologisk i to uger. Og der er ingen tvivl om resultatet. Det viser med
al tydelighed, at vi spiser meget færre kemikalier, hvis vi lægger vores kost
om til at være økologisk. Det kommer nok ikke som et chok, at det forholder sig
sådan, og danskernes forbrug af økologiske varer stiger også stødt. Men
det er stadigvæk, kun otte procent af de madvarer vi køber, der er økologiske. Hvad
kan vi gøre, så vi får en sundere kost og en bedre jord? Louises køkken har
talt med Trine Krebs, der er medejer af Frugtformidlingen. Trine
Krebs’ hjerte banker for jord, råvarer og god hverdagsmad. Udover
arbejdet i Frugtformidlingen er Trine Krebs formand for bestyrelsen for
Praktisk Økologi.
Hvad tænker
du, er den vigtigste grund til, at vi skal spise økologisk?
Jordens
frugtbarhed. Vi er nødt til at have en madproduktion, som holder jorden
frugtbar til evig tid – til fremtidige generationer. Økologien er ikke den
endelige løsning, men det er begyndelsen til at finde en ny måde at lave mad
på, som kommer til at udvikle sig meget, jo flere, der er med. Vi er nødt til
at finde et landbrug med lettere maskiner, et landbrug uden gift, et landbrug,
som opbygger jorden med organisk materiale, et landbrug, hvor vi laver maden
med færrest mulige resurser og slider mindst muligt på jorden.
Hvis jeg ikke
vil lægge min livsstil totalt om og bruge meget tid på at køre rundt og købe
ind gårdbutikker og økologiske butikker, hvordan skal jeg så blive bedre til at
få økologiske varer i min indkøbskurv?
Vi
har lavet nogle forsøg i min virksomhed, hvor en familie på fire, to voksne og
to børn får dagligvarer leveret til døren. Det er en løsning, som giver rigtigt
meget økologi. Mange vil indvende at det er dyrt, men vores forsøg viser
faktisk, at det er billigere – sandsynligvis fordi familien bliver bedre til at
planlægge og ikke har nogen impulskøb, når de ikke skal ind i en butik og bliver
fristet. Jeg tror helt sikkert, der ligger en stor del i at planlægge sin
daglige mad – både af hensyn til økonomi, men også for at få spist al den mad,
som er i køleskabet og rester og det fra urtehaven. De, der har en fryser
kommer rigtigt langt ved at købe et halvt dyr, så der altid er økologisk kød i
fryseren. Du kan også købe økologi, der hvor du plejer at handle, og hvis du
tænker det er dyrt, så kan du hente rigtig meget økonomi igen ved at
planlægge…hovedreglerne er at lave mad med mindre kød, flere grøntsager, mere
groft – måske endda kødfrie dage. Det giver penge i budgettet til mere økologi.
I morgen kommer resten af interviewet med Trine Krebs, her kommer en opskrift:
I morgen kommer resten af interviewet med Trine Krebs, her kommer en opskrift:
Den gode økologiske gryde
TID:35 minutter
Til 4-5 personer
Alt er økologisk og kan fås året rundt i din
discountforretning
Nem hovedret
500 g squash
200 gulerødder
1 stort løg
2 fed hvidløg
olivenolie
400 g hakket oksekød
1 tsk chili
500 ml bouillon
1 spsk timian
1 spsk rosmarin
salt, peber
400 g pasta
Vask squash og gulerødder og riv dem. Pil og hak løg og
hvidløg og svits det i olivenolie i en rummelig gryde. Kom kødet på og brun
det. Tilsæt squash og gulerødder og vend det rundt et par minutter. Hæld
bouillon og krydderurter over og lad det simre i 20 minutter. Kog pastaen efter
anvisning på emballagen. Smag kødsovsen til med salt, peber og krydderurter og
server med friskkogt pasta.
Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis den 15. maj 2015
Foto: Gertrud Sabroe Termansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar