Det er starten af januar, og hele huset dufter af and. Det
er ikke fordi, jeg ikke har luftet ud siden jul, men min søn har fødselsdag.
Han bliver 14 år. Han har ikke hørt om detox. Han har så absolut heller ikke
behov for at komme på slankekur her i januar, så han vil meget gerne have
confit de canard til middagsmad. Det er derfor, her dufter så godt! Da min ældste
datter skal konfirmeres, vil hun allerhelst servere foiregras til forret til 40
gæster – og det gør vi så. Hvor får de det dog fra de børn? Hvordan kan det
være, at der ikke står rejecoktail, pizza og lasagne på ønskelisten længere? Vores børn er blevet kræsne på den helt lækre
måde. Hvis vi SKAL have pizza, skal det være de helt tynde flammkuchen, som man
serverer i det sydlige Tyskland og Alsace. Hvis vi absolut skal have pasta, må
den for guds skyld være hjemmelavet og helst med oksehaleragout til. Hvis der
er noget, vi er lykkedes med som forældre, så er det at opdrage gourmeter, der
stiller krav til, hvad der kommer på tallerkenen.
Da der er er rigtig mange andelår til overs efter julens
salg af bryster og "bryststeg" kan man få dem for en slik. Så det er
slet ikke så dum en ide med and i februar. Andefedt fås på glas i større
supermarkeder bl.a. Irma og specialbutikker. Når fedtet har været brugt i
retten, kan man fryse resten ned, til næste gang man skal lave confit de canard
eller anderilette.
Hvis man ikke orker at tilberede retten, kan den købes på
dåse. Og sammen med kaviar må det høre til dåsemad i den meget lækre kategori,
som mine børn måske vil spise, når de på et tidspunkt sidder på et
kollegieværelse – jeg spiste ravioli i tomatsovs.
Confit de canard
4 andelår ca. 200 g pr stk.
1 spsk salt
2 tsk sukker
Ca. 500 g andefedt
Tilbehør
1 kg kartofler
150 g blandet salat gerne med spinat
1 spsk olie
1 spsk mayonnaise
1 tsk sennep
2 spsk lys æbleeddike
Salt, peber
Tø kødet op og dup det tørt. Læg lårene i et fad og gnid dem
med salt og sukker. Lad det trække i køleskab i 8-12 timer.
Tænd ovnen på 140 grader.
Smelt fedtet i en ovnfast gryde. Tør overskydende salt af
lårene og læg dem i gryden med fedtet. Læg låg på og sæt gryden i ovnen. Lad
det simre i cirka 3 timer, til kødet er helt mørt.
Tænd ovnen på 250 grader. Vask og tør kartoflerne og skær
dem i tynde skiver på en mandolin. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir
og vend dem i andefedt, drys salt over. Bag dem i 15 minutter.
Læg kødet på en rist og sæt det ind i ovnen over
kartoflerne. Varm kødet i 8-10 minutter. Tag evt. kartoflerne ud. Grill andelårene
til skindet er sprødt.
Rør ingredienserne til dressingen sammen, den må gerne være
lidt syrlig til den fede and. Vask salaten og tør den. Vend salaten i
dressingen. Server straks.
Andelårene kan tilberedes og varmes med kartoflerne lige før
de skal serveres.
Foto Louise Dandanell Ørsted
Tekst, opskrift og foto har været bragt i Kristelig Dagblad den 31. januar 2015
Ingen kommentarer:
Send en kommentar