Nu ikke flere græskarsupper tænker du, men jo, denne her skal også lige med. Den smager fantastisk, hvis der er nogen der spørger, og det gode ved de tykke grøntsagssupper er, at man får dækket en fin portion af sine 6omdagen grøntsager.
500 g græskar
500 g gulerødder
1 stort løg
2 tsk spidskommen
2 tsk koriander
1 tsk stødt chili
vand
evt. bouillon
100 røde linser
salt, peber
Vask græskat, skræl gulerødderne og pil løget. Skær det hele i mindre terninger. Sauter grønsagerne og krydderier i lidt olie. Hæld vand/ bouillon på så det dækker og kom linserne i. Kog grøntsagerne møde, det tager ca. 30 minutter. Hæld evt. mere vand på hvis suppen er for tyk. Blend suppen og smag til med krydderierne, salt og peber. Spis dukkah til.
fredag den 31. oktober 2014
onsdag den 29. oktober 2014
Bagt græskar med tahindressing
Åhhh det smager så godt. Og så er det så nemt. Og det smager så godt.
1/2 hokkaido græskar
1 løg
olie, salt, peber
1 spsk tahin
2 tsk eddike
1 fed hvidløg
vand
salt og peber
Skær græskaret i mundrette stykker og løget i både. Vend græskar og løg i olie og krydr med salt og peber. Bag i ovnen i 30 minutter ved 200 grader.
Rør tahin, eddike og vand sammen til en lind dressing. Pres hvidløget i og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over de bagte græskar.
tirsdag den 21. oktober 2014
Langtidsstegt nakkesteg i æblemost
Kødet skal have lang tid i ovnen, men det kræver ikke meget
forberedelse.
1,5 kg nakkesteg eller ribbensteg uden svær
1 l æblemost
4 laurbær
5 stilke timian
Porretoppe
Salt og peber
Tænd ovnen på 130 grader. Dup kødet tørt og gnid det med
salt og peber. Læg kødet i et ovnfast fad, stik lommer i med en kniv og stik
laurbær og timian i lommerne. Skær
porretoppene i skiver og læg dem i fadet. Hæld æblemost i fadet til det står
halvt op af kødet. Sæt kødet i ovnen, vend det hver time og hæld evt. mere æblemost
på. Steg til kødet er helt mørt, det tager 4-5 timer. Kog æblelagen ind til det
halve og server den til kødet.
torsdag den 16. oktober 2014
Efterårsdessert med mascarpone og blommekompot
Herlig og nem variation over tiramisuen helt uden sprut.
2 æg delt i blommer og hvide
75 spsk flormelis
200 g
mascarpone
1 pakke ladyfingre
500 g blommekompot
50 g
hvid chokolade
Pisk hviderne stive. Pisk hviderne stive. Pisk æggeblommer og sukker sammen. Rør
mascarpone i æggeblommerne og fold til sidst æggehviderne i. Kom halvdelen af ladyfingrene
i et lille fad. Hæld halvdelen af blommekompotten over og fordel halvdelen af
cremen over kompotten. Gentag med ladyfingre og cremen. Riv chokoladen og pynt
med den.
Chokoladecreme
Her er en lille lækkerbisken til weekendens menu. Server gerne syltede brombær og måske lidt flødeskum til. Portionen giver ca. 4-6 små glas - på billedet har jeg lavet dobbelt portion.
150 g mørk, lækker chokolade
2 æg delt i blomme og hvide
1 1/2 dl piskefløde
50 g florsukker
Hak chokoladen groft og smelt det over vandbad.
Pisk hviderne stive og fløden til skum. Pisk æggeblommer og sukker sammen. Bland
chokoladen i æggesnapsen og vend flødeskummet i. Vend hviderne i. Fordel cremen i glas og stil på køl
min. 1 time til de skal spise.
Spidskålssalat med to slags æbler
Får du kål nok? Hvis ikke, er her en frisk og dejlig salat.
1 lille spidskål
1 granatæble
1 æble
2 spsk lys eddike
2 spsk olie
1 tsk sennep
1 tsk honning
Salt og peber
Frisk dild
Skær spidskålen i tynde strimler, gerne på mandolin. Rul granatæblet over bordet, så løsner kernerne sig. Halver granatæblet og pil kernerne ud. Undgå at få de hvide, bitre hinder med. Skær æblet i tynde både. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend spidskål, granatæble og æble i dressingen og pynt med dild.
1 lille spidskål
1 granatæble
1 æble
2 spsk lys eddike
2 spsk olie
1 tsk sennep
1 tsk honning
Salt og peber
Frisk dild
Skær spidskålen i tynde strimler, gerne på mandolin. Rul granatæblet over bordet, så løsner kernerne sig. Halver granatæblet og pil kernerne ud. Undgå at få de hvide, bitre hinder med. Skær æblet i tynde både. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend spidskål, granatæble og æble i dressingen og pynt med dild.
Overdådig løgtærte - Zwiebelkuchen
Denne tærte er en tysk specialitet og hedder som mange sikkert er helt klar over "Zwiebelkuchen" altså en løgkage. Det er sæson for den lige nu og vi spiser den til den unge vin - "federweisser" eller "neuer süßer". En skøn kombination men nok ikke lige en ret man skal spise, hvis man skal tilbringe natten på en sovesal.
Dejen
1 3/4 dl mælk
15 g gær
250 g mel
1 tsk sukker
1 tsk salt
Fyldet
1 kg løg
Smør til stegning
250 bacon
2 1/2 dl cremfraiche/ skyr /fast yoghurt
3 æg
Muskatnød, salt, peber
Varm mælken til den er fingervarm. Rør gæren ud i mælken og tilsæt mel, sukker og salt i. Ælt dejen igennem og lad den hæve i ca. 45 minutter.
Pil løgene og skær dem i tynde skiver, evt. på mandolin. Skær bacon i små terninger og vend dem i smør på en pande. Tag bacon af panden og steg løgene bløde. Rør cremefraiche sammen med æg og krydr med muskatnød, salt og peber.
Ælt dejen igennem og rul den ud så den passer til en stor springform. Smør formen og læg dejen i. Læg løg og bacon i og hæld æggeblandingen over.
Bag tærten i ca. 1 time ved 180 grader.
Dejen
1 3/4 dl mælk
15 g gær
250 g mel
1 tsk sukker
1 tsk salt
Fyldet
1 kg løg
Smør til stegning
250 bacon
2 1/2 dl cremfraiche/ skyr /fast yoghurt
3 æg
Muskatnød, salt, peber
Varm mælken til den er fingervarm. Rør gæren ud i mælken og tilsæt mel, sukker og salt i. Ælt dejen igennem og lad den hæve i ca. 45 minutter.
Pil løgene og skær dem i tynde skiver, evt. på mandolin. Skær bacon i små terninger og vend dem i smør på en pande. Tag bacon af panden og steg løgene bløde. Rør cremefraiche sammen med æg og krydr med muskatnød, salt og peber.
Ælt dejen igennem og rul den ud så den passer til en stor springform. Smør formen og læg dejen i. Læg løg og bacon i og hæld æggeblandingen over.
Bag tærten i ca. 1 time ved 180 grader.
Rosenkålssalat
Der er mange meninger om rosenkål. Men et er sikkert, det smukke lille kålhoved skal ikke koges for længe. Ja, det skal vel nærmest spises råt. Og så skal det have et fint modspil med lidt surt, sødt og fedt.
750 g rosenkål
1 lille bundt persille
2 spsk lys eddike
1 spsk olie
75 g feta
1 knivspids chili
Salt, peber
Rengør rosenkålene. Hæld dem i kogende vand og kog dem i 3-5 minutter, til de netop bliver smukke og blanke. Hæld vandet fra. Hak persillen og rør den sammen med eddike, olie, smuldret feta og smag til med chili, salt og peber. Vend de lune kålhoveder i dressingen.