Det er lucia dag i dag og så skal vi spise præstens hår, lusekatte og andre finurlige boller med safran og rosiner. Svenskerne har en lang tradition for at forme deres boller i forskellige former og servere dem nybagte til kaffen om morgenen den 13. december.
Dejen her kan også bruges til kardemommeboller eller
til skønne eftermiddagsboller uden nogen anden smag end den af frisk brød. Bollerne
smager bedst samme dag de er bagt eller lunet i ovnen den efterfølgende dag.
Ca. 12 stk.
3 dl
mælk
25 g
gær
75 g
smeltet smør
75 g
sukker
Evt. 1 knivspids stødt safran
Evt. 1 spsk kardemomme til kardemomme boller
500 g
mel
Rosiner til pynt
Sammenpisket æg til pensling
Lun mælken til den er fingervarm. Rør gæren ud i lidt af
mælken og hæld resten af mælken i. Smelt smørret, afkøl det og hæld det i
sammen med sukker og safran/ kardemomme. Ælt mel i, til dejen er smidig og
slipper bordet. Lad den hæve overdækket, på et lunt sted i 45 minutter. Del
dejen i 12 stykker. Tril dem til 25
cm. lange ruller. Slå to knuder på dem og læg snipperne
ind under. Pynt med rosiner og pensl med æg. Lad dem hæve yderligere 20
minutter. Bag dem ved 210 grader i ca. 12 minutter.
Foto: Gertrud Sabroe Termansen til FamilieJournal
Foto: Gertrud Sabroe Termansen til FamilieJournal
Ingen kommentarer:
Send en kommentar