Den vegane og vegetariske bølge vælter ind over os, og vi
skal vænne os til at spise mindre kød.
Hos Madeenitaly spiser du skønne veganske | pizzaer |
Den veganske- og vegetariske bølge vælter ind over os, og vi
bliver dagligt gjort opmærksom på, at vi skal spise mere grønt og meget, meget
mindre kød. Ifølge diverse rapporter bør vores kødration ligge på omkring 14
gram okse, svin eller lam om dagen. 15 gram, det svarer nogenlunde til den
portion bacon, du drysser over blomkålssuppen på de dage, hvor du er stolt
over, at der ikke er kød på bordet men blot suppe.
Kødet er en hel naturlig del af det, som danskerne forbinder
med det gode liv, derfor er det naturligvis svært at holde op med at spise kød.
Men vi står i en situation, hvor vi faktisk har pligt til at spise mindre kød.
Problemet er, at vi ikke kan se de direkte konsekvenser, af det vi gør. Vi
falder ikke om eller bliver oversvømmet, fordi vi spiser kødsovs i aften.
Konsekvenser er, for de allerflestes vedkommende, nogen der ligger laaaangt ude
i fremtiden. Så vi lukker øjnene, og lægger problemerne over i hænderne på
andre. Vi forestiller os, at der er forskere, der løser problemerne og opfinder
en ko, der ikke udleder CO2. En anden tanke er, at selvom jeg ændrer mine
vaner, er det kun er en dråbe i havet, så hvad hjælper det? Og hvad med min
nabo, der fortsætter kødfesten? Vi bilder os ind, at det ikke betale sig. Men
det kan betale sig, og det kunne også tænkes, at vi alle fik det bedre, hvis vi
spiste blot en smule mindre kød.
Hvis vi allesammen spiser lidt mindre kød, kan det være vi slipper for at spise det her. |
I dag er der en vegansk bowle med hummus, grønkålssalat, rødkålssalat, og stegte
græskar på menuen. I stedet for græskar kan man bruge søde kartofler. De enkelte salater kan spises sammen eller hver for sig og som tilbehør til lidt kød.
græskar på menuen. I stedet for græskar kan man bruge søde kartofler. De enkelte salater kan spises sammen eller hver for sig og som tilbehør til lidt kød.
50 g mandler
½ lille rødkål
2 spsk æbleeddike
2 tsk sukker
Salt, peber
5 stilke persille
5 tørrede figner
Hak mandlerne og rist dem på en tør pande. Skær rødkålen i
tynde strimler på en mandolin. Knug eddike, sukker, salt og peber i rødkålen. Hak
persille og figner og vend den i salaten. Drys mandler over.
Grønkålssalat
150 g ribbet grønkål
50 g hasselnødder
2 spsk olie eller nøddesmør
2 spsk vand
1 tsk sukker
Salt, peber
1 tsk piment de Espette
Blend alle ingredienserne sammen og smag til med salt og
peber. Drys piment de Espette over ved servering.
Hummus
1 dåse kogte kikærter ca. 250 g
75 ml lage
2-3 spsk chiliolie
1 fed hvidløg
Salt, peber
Blend alle ingredienserne sammen og smag til med salt og
peber.
Bagte græskar
1 lille hokkaidogræskar
1 spsk chiliolie
1 tsk piment de Espette
1-2 spsk citronsaft
2 tsk sukker el. honning
Salt, peber
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær græskaren i både og
vend den i olie, piment de Espette, citronsaft, sukker, salt og peber og bag
græskaren i ca. 20 minutter.
Teksten har været i Flensborg Avis i oktober 2019.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar