Jordbærkage
Til 6 personer
Tid ca. 2 timer inklusiv afkøling
Kagebunden kan bages flere dage før den skal spises
Kagebund
60 g smør
1 æg
60 g sukker
150 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanilje
75 ml yoghurt
smør til formen
Creme
1 blad husblas
50 ml jordbærmarmelade
100 ml piskefløde
100 ml yoghurt 10%
1 spsk flormelis
ca. 400 g jordbær
Tænd ovnen på 175 grader. Læg bagepapir i bunden af
formen og smør siderne med smør.
Smelt smørret og afkøl det. Pisk æg og sukker skummende.
Bland mel, bagepulver og vanilje og rør det i dejen skiftevis med yoghurten.
Hæld dejen i formen og bag kagen i ca. 25 minutter til den er lysebrun. Afkøl
kagebunden på en rist. Opbevar den afkølede kagebund i en plasticpose.
Læg husblasen i koldt vand i 5-10 minutter. Varm
jordbærmarmeladen op, og tag den af varmen. Pisk fløden til skum og vend
yoghurt og flormelis i. Knug husblasen, så en del af vandet ryger fra. Opløs
husblasen i den lune jordbærmarmelade. Vend marmeladen i flødeyoghurten. Sæt
cremen på køl i en times tid.
Fordel cremen på den afkølede kage. Skær jordbærerne i
mindre stykker og pynt kagen med dem. Server straks.
Det danske vejr er jordbærvejr
Det er lørdag eftermiddag, og jeg er på indkøb med min
søn. Vi går forbi en af de små boder, der sælger jordbær i nærheden af gågaden.
Pigen i boden studerer bakkerne med jordbær og kasserer dem, der ikke stråler
om kap med hendes begejstring for de røde bær. Der kommer et yngre par, og
sammen med dem vælger hun den smukkeste bakke jordbær, som hun nænsomt og med
stor forsigtighed sætter ned i deres indkøbskurv. En halv time senere passerer
vi igen boden, og den unge sælger er stadig optaget af at få bærerene til at
fremstå på den mest indbydende måde.
Over alt i Sydslesvig kan man købe de skønneste, første
klasses, lokale jordbær fra små salgssteder. De åbner tidligt og lukker først,
når der er udsolgt. Kvaliteten er i top, og prisen er som alting her i området
- fornuftig. Når jeg fortæller mine danske venner om de små
jordbærcampingvogne, bliver de røde i hovedet af misundelse. Det med at kunne
købe lokale
varer, i området, i sæsonen er jo en luksus.
Jeg køber også jordbær i supermarkeder, til halvdelen af
den pris som de forlanger i de små vogne. Men der er vild forskel. Supermarkedsjordbærrene
egner sig fint til marmelade, sirup, måske is og grød. Men skal du bruge smukke,
velsmagende bær, må du betale prisen.
Sæsonen for de nordtyske og danske jordbær har været i
gang i lang tid. De små boder åbnede her i Flensborg i slutningen af maj. Der
er selvpluk ved Steinbergkirche, men i min køkkenhave er jordbærrene ikke
længere end små, grønne bær.
Jordbær fra april til december
-De jordbær du kan købe nu, er dyrket i tunneler, der er
en slags drivhuse, lavet af hvide presenninger, siger Claus Hunsballe, der er
jordbæravler på Sjælland.
-Vi har plukket jordbær siden 10. april, og vi plukker indtil
1. december, siger Claus Hunsballe.
-Hovedsæsonen for jordbær ér juni og juli, men vi har
jordbær i drivhuse, og det er dem du kan købe i begyndelsen og i slutningen af
sæsonen. Lige nu plukker vi i jordbærtunnelerne, og fra Sankt Hans er der
jordbær fra friland. Sidste år havde vi frilandsjordbær to uger tidligere på
grund af de gode vejr, siger Claus Hunsballe.
-Det danske – og nordtyske vejr er jordbærvejr.
Jordbærrene er vilde med skiftet mellem de lune dagstemperaturer og de kolde
nætter. De vokser langsommere, og det giver mere smag. Det skal helst ikke
blive over 25 grader, så bliver bærrene ikke så velsmagende og der skal også
andre og stærkere pesticider til, siger Claus Hunsballe.
13000 tons jordbær
Der bliver cirka dyrket 13000 tons jordbær i Danmark om
året, plus dem der bliver dyrket i private haver. Det bliver altså til over to
et halvt kilo danske jordbær til ALLE danskere om året. Næsten alle jordbærrene
bliver spist friske, det er kun en meget lille del bliver brugt i industrien
til for eksempel marmelader. Langt størstedelen bliver solgt i supermarkeder,
til restauranter og catering, og de sidste bliver solgt i gårdbutikker, på
markeder og i boder.
-Men jordbærboder med helt friske jordbær, som dem i har
i Tyskland, har vi ikke mange af endnu. Indtil videre har vi lidt telte, hvor
der er betjening som også sælger kartofler og grønne ærter, siger Claus
Hunsballe.
-De bær du kan købe i supermarkederne er mindst 1 døgn
gamle. Vi plukker dem om morgenen, så bliver de kørt ud til distribution, og
tidligst næste dag står de i dit lokale supermarked. Nogen af butikkerne ynder
at sætte dem ude i solen, og det kan de jo slet ikke tåle. Så ja, hvis du
oplever, at de bær du køber i de små boder er friskere, så har du helt ret,
griner Claus Hunsballe.
-Men vi får meget få klager, jordbær har en fantastisk
goodwill hos danskerne, siger Claus Hunsballe der selv producerer 100 tons
jordbær om året.
Artikel og opskrifter har været bragt i Flensborg Avis den 12. juni
Foto Gertrud Sabroe Termansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar