lørdag den 28. marts 2015

Ud i køkkenet med børnene



Sådan ser ungdommen ud, når de selv har fået lov til at tilberede suppen



Du har måske påskeferie, overskud og god tid? Så er det nu du skal have børnene med i køkkenet. Og det er faktisk ikke, så svært som det lyder. Du skal bare kalde på børnene, før du laver maden, og ikke når den er færdig.
Op på køkkenbordet
-Nu kører du derhen, og så venter du på, at jeg har tanket! Siger min fireårige søn.
-Nej, jeg kører med elevatoren op i parkeringshuset med det samme, og så må du vente på mig, siger jeg.
Min søn siger, at jeg er dårlig til det her, og han gider ikke mere, hvis jeg ikke kan finde ud af at lege rigtigt! Jeg har aldrig været rigtig god til det med biler og Barbie, så vi går i køkkenet i stedet og leger med køkkenmaskiner og store knive. Ordvekslingen ligger år tilbage, og min søn fandt hurtigt i sit liv ud af, at hvis han skulle have sin mors opmærksomhed, så måtte han sidde på køkkenbordet. Det har gjort, at han nu kender forskel på hvide løg og hvidløg, stødte koriander og de friske og ikke er bange for at røre en bechamelsovs. Måske landede han på køkkenbordet ved en tilfældighed. Men han blev der. Med mine døtre er det anderledes. De skal trækkes ind i køkkenet hver dag.
Du orker det ikke – men du skal
Alberte på 10 ordner grøntsager til suppen
Men du orker det ikke. Det er nemmere at lade dem spille I-pad den næste halve time. For så får du ro til at lave mad. Du får al den ro, du kan forestille dig, når dine børn er flyttet hjemmefra. Det børn vil nu og her, er at være sammen med deres forældre. Om I spiller kort eller laver mad, de vil elske dig for det – i hver tilfælde senere. Vi skal nok ikke være så belærende, som vi har lyst til. Hvis børnene er med i køkkenet hver dag, året rundt, så skal de lære at smage maden til.
Vi skal give det videre til børnene
-Skal vi have lasagne? Spørger Alberte på 10 år.
-Nej, siger jeg
-Skal vi have købepizza?, spørger Alberte.
-Nej, men du kan lave dressing til salaten, siger jeg.
Alberte ruller med øjnene og går i gang. Resultatet er, at hun spiser salaten. Under middagen får hun det til at lyde som om, at hun har opfundet den bedste dressing i verden.
Nu sidder du og tænker, ”mine børn flyttede hjem for 5-10-20 år siden, så det vedkommer ikke mig”. Men det gør det. Det er aldrig for sent at lære fra sig. Så næste gang dine børn eller børnebørn kommer hjem, så står maden ikke på bordet. De skal hjælpe til – i det mindste med at dække bordet.  Hvis du stadig ikke orker at lære dine børn at lave mad, kan du sende dem på madskole i Danmark.

Madskolerne er et samarbejde mellem Landbrug og Fødevarer, 4H og REMA 1000. Det koster 575 kroner at deltage i en almindelig madskole. Vil man på etnisk madskole koster det 175 kroner og en ungdomsmadskole for de 13 til 15-årige koster 650 kroner. Se mere på www.madskoler.dk/

Suppe med søde kartofler

Til 4 personer
Nemt
Billigt
30 minutter (med børn lidt længere)

1 kilo søde kartofler
250 gram kartofler
2 porrer
1 spiseske olivenolie
2 teske stødte spidskommen
2 teske stødte koriander
1 ¼  liter vand
2-3 spiseske bouillon
150 mililiter fløde
Salt og peber
Olivenolie og dukkah til servering

Find alle ingredienserne frem. Skræl de søde kartofler. Skræl de almindelige kartofler. Skær de to slags kartofler i skiver eller klodser på 1-2 centimeter. Skær bunden af porren. Skær det mørkegrønne væk i toppen af porren. Skær porren igennem på langs. Vask den. Se godt efter jord. Skær porren i tynde skiver på cirka 1 centimeter. Varm olivenolie i en stor gryde. Hæld grøntsagerne i og rør rundt i 2 minutter. Hæld spidskommen og koriander på. Hæld vand og bouillon over. Kog op– så bobler suppen- pas på. Skru ned for varmen, så der stadig er små bobler i overfladen. Læg låg på og lad det simre(små bobler) til grøntsagerne er møre. Det tager cirka 15 minutter. Hæld fløde i. Tag gryden væk fra varmen. Blend suppen med en stavblender. Her er der en voksen der skal hjælpe, da det kan sprøjte. Sæt suppen tilbage på kogepladen. Smag suppen til med spidskommen, koriander, salt og peber. Varm suppen, så den er varm til at servere. Server suppe med dukkah og brød. 

Dukkah
Dukkah kan antage mange former, her er en simpel udgave.


30 minutter
Tilbehør til suppe og brød
Holder sig fint en måneds tid ved stuetemperatur


75 gram mandler
1 teske stødte koriander
1 teske stødte spidskommen
1 teske tørret oregano
1 teske sukker
3 spiseske nigella
Sort peber og salt

Hæld mandlerne i en blender og blend til det er på størrelse med store sandkorn. Hæld mandlerne på en pande uden fedstof med koriander, spidskommen, oregano og sukker. Tænd for varmen. Rør rundt i mandlerne til de og begynder at dufte. Det tager cirka 5 minutter. Hæld dem op i en skål og bland nigella i. Smag til med salt og peber og server det til suppen.

Pæredessert med cookies

Til 6 personer
Nem lille dessert
25 minutter
Drys cookies over desserten lige før den skal serveres, elles bliver de bløde.


1 stor dåse syltede pærer
250 gram kvark 20 %
150 gram yoghurt 10 %
50 milliliter pæresaft
1-2 spiseske flormelis
3-4 cookies ca. 100 gram

Skær pærerne i mindre stykker og hæld dem i 6 glas. Rør kvark, yoghurt, pæresaft sammen og smag til med flormelis. Hæld kvarkblandingen over pærerne. Skær cookies i mindre stykker. Fordel cookies over desserten lige før den skal serveres, så kagerne stadig er sprøde.




FOTO: Gertrud Sabroe Termansen
Artiklen har være bragt i Flensborg Avis den 20. marts 2015


Ingen kommentarer:

Send en kommentar