De kyllinger, vi oftest spiser, har mere plads i den
foliebakke, de ligger i i køledisken, end de havde, da de var i live.
|
Traditionelle danske slagtekyllinger lever under kummerlige
kår. Der er cirka 24 fugle per kvadratmeter. Det kan måske syntes fint, når de
kun er et par dage gamle, men efter 35-42 dage (hvor de er slagtemodne), er der
ikke meget plads til hver. De har ingen adgang til udendørsarealer og lyset er
tændt næsten døgnet rundt. Man glemmer ofte, at de traditionelle
slagterkyllinger også er dem vi køber udskårne, i fileter, som kyllingebryst,
marinerede i grillbakker osv.
Der er ingen forskel på om kyllingen har været frossen, hvis
man tænker på indholdet af vitaminer. Men det er sjældent de kyllinger, der har
haft det bedste liv, der ender deres dage på tilbud med 4 venner for 100
kroner.
Hvis man vil købe en god kylling, må man betale for det. Køb
en kylling på langt over 1000 g,
for så er der mere kød i forhold til ben. De store kyllinger har levet længere,
under bedre forhold, de har ofte fået bedre foder og smager derfor af mere.
Kylling med skilt
sovs
En af de bedste danske sommerretter. Server en lidt spicy rabarberchutney til - det er godt.
1 bundt suppe urter f.eks. løg, gulerod, selleri
1 kylling
1 bundt persille
Smør til bruning
Salt og peber
Vand
150 ml fløde
Tilbehør rabarberchutney, agurkesalat, og nye kartofler
Rengør suppeurterne og skær dem i mindre stykker. Tør kyllingen ud og indvendigt og krydr godt med salt og peber. Vask persillen, tør den godt og prop den ind i kyllingen. Brun kyllingen i smør. Hæld vand på, til det går til midt på kyllingen og tilsæt suppeurterne. Lad kyllingen simre i 1 time under låg. Kyllingen er mør når låret løsner sig let fra kroppen. Tag kylling og grøntsager op. Kog suppen ind til det halve, hæld fløden i og kog et par minutter.
Frilandskyllinger fra Sødam udenfor Møgeltønder. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar