søndag den 25. oktober 2015

Søde æbleboller

Surt eller sødt?
De fleste danske æbler er hverken sure eller søde, men lige midt imellem. Det viser en undersøgelse fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Her har forskere gennem tre år undersøgt spisekvaliteten af 12 danske æblesorter.
Resultatet viser, at de fleste æblesorter, vi dyrker i Danmark, er harmoniske i smagen. Discovery, Elstar, Gråsten og Ingrid Marie er hverken sure eller søde. Gala og Gloster er søde sorter, mens Summerred og Holsteiner Cox er de sureste.
Det sunde æble
De fleste næringsstoffer sidder i og omkring skrællen. Jo mindre æblet eller æblejuicen forarbejdes, jo flere næringsstoffer er der i frugten. Ufiltreret æblemost er derfor mere næringsrig end filtreret most. Undersøgelser viser også, at der er flere næringsstoffer i danske æbler end i de importerede. Æbler indeholder det opløselige kostfiber pektin, der giver en sund og balanceret tarmflora. Det er altid rart med ro i maven, men et sundt fordøjelsessystem mindsker også chancen for mave-tarm-sygdomme.
Æbler har et højt vandindhold og indeholder mange kostfibre, og i de fleste tilfælde giver æbler stor mæthedsvirkning per kalorie, man spiser.
 
Æbleboller
Nem
2 timer inklusiv hævning og bagning
ca. 12 stk.

20 g gær
100 ml fingervarmt vand
100 ml æblemos
225 g havregrød
25 g rosiner
2 tsk salt
100 g fuldkornsmel
ca. 500 g hvedemel
25 g hasselnød
2 spsk groft sukker
mælk til pensling

Rør gæren ud i lidt af vandet. Hæld resten af vandet, æblemos og havregrød i. Rør rosiner, salt og fuldkornsmel i. Ælt hvedemel i til dejen til den føles smidig. Dejen er lidt fugtig. Lad dejen hvile i 45 minutter. Ælt dejen igennem og del den i 12 stykker. Hak hasselnødderne og bland dem med sukker. Dyp bollerne i mælk og herefter nøddesukker. Stil dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve overdækket i yderligere 30 minutter. Bag bollerne ved 225 grader i cirka 15 minutter. Afkøl dem på en rist og opbevar dem herefter i en plastikpose. 



Foto: Gertrud Sabroe Termansen 
Tekst og opskrift har været bragt i Flensborg Avis den 16. oktober 2015

Æg- verden bedste råvare



Kokken træder ind i lokalet med en æggebakke. Han kommer over mod vores bord og kaster et æg ned på min desserttallerken. Det smadrer i store flager og der flyder en hvid creme ud.
Køkkenchef Torsten Vildgaard serverer desserten til World Egg day
Det er først i oktober, og jeg er inviteret til World egg day af interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer. Kokken er Torsten Vildgaard og han er køkkenchef og medejer af Michelinrestauranten Studio i København.
-Hvordan har I lavet æggene? Spørger vi måbende.
-Sukkerskallen former vi i en silikoneform, og så fylder vi æggene med creme, fortæller Torsten Vildgaard.
Desserten var finalen på en overdådig frokost, hvor alle retter indeholdt æg.
-Jeg gik helt kold, da jeg fik af vide, at jeg skulle kombinere en stor frokostmenu med hønseæg, men da hørte, at jeg også måtte bruge andre slags æg, lettede det jo sagen en smule, siger Torsten Vildgaard.
Og frokosten bliver således en variation over ægget med små kartoffeflreder, vagtelæg med trøffel, kaviar med valnøddemælk, pocheret æg med svampe og sukkeræg med creme og blåbæris.

"Smadret æg" med blåbærsorbet
Nem to-go mad
Men æg er ikke kun festmad og finurlige indslag i en gourmetmenu.
 -Æg er verdens bedste råvare, og det er så nemt at spise, siger Nina Geiler, der er post doc i ernæringsforskning. Nina Geiler holder oplæg om det sunde æg og kolesterolmyterne til World egg day.
-Der er ikke nogen direkte vejledning til hvor mange æg vi bør spise om ugen, men undersøgelser viser at et æg om dagen ikke giver øget risiko for hjerte-karsygdomme, siger Nina Geiler.
Man bliver heller ikke fed af at spise æg, næremere tværtimod. Flere undersøgelser viser, at et æg som et del af morgenmaden øger mæthedsfornemmelsen og fører til, at man spiser mindre de næste 36 timer.
-Kogte æg er ekstrem nem to-go morgenmad. Kog 5 æg søndag aften og spis et hver morgen sammen med noget frugt og et stykke knækbrød. Så bliver det da ikke nemmere, siger Nina Geiler.

Foto: Louise Dandanell Ørsted til Flensborg Avis den 23. oktober 2015


Stegt lever med persille pistou


Hvornår fik du sidst stegt lever? Prøv denne her med god pistou til. hvis du har mulighed for det, skal leveren skæres i tynde, tynde skiver.

Ca. 400 g kartofler 
1 spsk olivenolie
rosmarin
Lever til to personer 2-3 skiver
Smør eller olie til stegning
1 fed hakket hvidløg
5 stilke persille
2-3 spsk olivenolie
Salt, peber
Tilbehør salat

Tænd ovnen på 225 grader. Skær kartoflerne i terninger, vend dem i olie og læg dem i en ovnfast skål. Drys salt, peber og rosmarin over og bag dem i ca. 25 minutter, til de er gemmenstegte.
Dup leveren tør og steg den på en pande i fedtstof 4-5 minutter på hver side. Leveren må gerne være lyserød i midten. Krydr med salt og peber. Pil hvidløget. Hak hvidløg og persille fint og rør det i olien. Læg leverne på tallerkenen og hæld hvidløgsolien over. Server med kartofler og salat.

Foto: Gertrud Sabroe Termansen til Flensborg Avis den 9. oktober

Grøntsagssuppe med hvide bønner

En god søndagssuppe, som er inspireret af det sydfranske køkken.


Bouillonen
2 kartofler
2 tomater
3 gulerødder
1 løg
2 porrer
1 stængel bladselleri
5 peberkorn
2 stilke persille
salt

Fyld
3 kartofler
2 tomater
2 gulerødder
4 champignon
1 dåse hvide bønner
3 stilke persille
olivenolie til servering

Rengør grøntsagerne til bouillonen og skær dem i mindre stykker. Hæld dem i en gryde med persille og peberkorn, hæld vand over og kog til grøntsagerne er helt møre. Hæld det hele i en sigte og pres grøntsagerne gennem sigten. Kasser den smule grøntsagsmos der bliver tilbage. Hæld suppen i en gryde og smag til med salt. Varm den op. Skræl grøntsagerne til fyldet og skær dem i små terninger. Hæld kartoflerne i suppen først og lad dem simre/småkoge i suppen i 5 minutter. Hæld de øvrige grøntsager og de hvide bønner i og varm dem op i suppen. Server suppen med hakket persille og lidt olivenolie.

onsdag den 14. oktober 2015

Nice overnatning i Nice



 Jeg skal til Nice i Sydfrankrig, og har brug for en overnatning inden min videre rejse til San Remo i Italien. Et enkeltværelse på et middelmådigt hotel i kystbyen koster omkring 100 euro, så jeg klikker ind på airbnb. Her kan man leje boliger af private værter i hele verden. Det er et meget personligt foretagende, hvor både udlejer og lejer skal fortælle om sig selv inden udlejningen. Når besøget er ovre, giver vi  hinanden feedback, og denne omtale bliver så vist under billederne af boligen, så fremtidige lejere kan se, om boligen lever op til beskrivelsen og om lejeren har opført sig ordenligt. Udlejer og lejer betaler et mindre beløb til airbnb, som så til gengæld forsikrer begge parter.

I Nice kan jeg leje et ”privat værelse” hos Wahib for 40 euro. Udsigten fra balkonen ser herlig ud,
og selvom det ikke ligger lige ned til vandet, kan jeg læse på de omtaler Wahib havde fået, at lejligheden er god, og der er restauranter og cafeer i gåafstand. Der står endvidere, at Wahib er flink og hjælpsom, og det mærker jeg, da han arrangerer, at jeg for en lille sum euro, bliver hentet i lufthavnen af hans ven Laurant.
-Jeg håber, du er kommet godt frem, vi ses senere, skriver Wahib.
Hvad skal det nu betyde, har jeg ikke lejligheden for mig selv? Tænker jeg.
Nej,  det har jeg ikke.  Privat værelse betyder, at jeg har lejet et værelse hos Wahib. Jeg får hans soveværelse. Han snupper en madras på gulvet i stuen. 
Wahib er gæstfri, og jeg kan bare tage yoghurter og budweiser fra køleskabet. Havde jeg siddet
på et hotel i receptionen, var jeg aldrig kommet i snak med nogen. Nu sidder vi på balkonen og Wahib fortæller, at han er fra Algeriet, er uddannet sygeplejeske og har boet i Nice de sidste syv
år. Han er i slutningen af tyver’ne og har en drøm om at læse til læge inden for de næste år.
Ved 10-tiden går jeg i (Wahibs) seng, og Wahib går ind og ser en forrygende fodboldkamp, hvor Nice vinder 6-1 over Bordeaux. Næste morgen er han væk, før jeg vågner. Jeg laver en espresso, og jeg går en tur gennem byen. Klokken 11 kører Laurant mig hen til mine veninder, og vi forstæter rejsen ind i Italien.
På tilbageturen har jeg igen brug for en overnatning. Denne gang er det et dobbeltværelse, for min mand er stødt til. Jeg er blevet grebet af airbnb-tanken, så jeg booker et værelse i Rue de Rivoli nær Promenade des Anglais i et slags bed and breakfast. 
Josy og Bernard er vores værter. Josy gør rent og tager sig af kommunikationen,
og Bernard tøffer rundt i sutsko og serverer kaffe. Vi har fornøjelsen af at spise morgenmad i Bernards rodede stue med et ældre par fra Malaysia. De er på en måneds rundtur i Europa og har besøgt Stockholm, London, Paris og Lyon. København sprang de over. Jeg giver dem mit kort og siger, de skal være velkommen i Flensborg.

Når du booker en overnatning på airbnb, accepterer du de husregler som udlejer har.
Læs husreglerene godt igennem så du ikke ender med at dele seng med din vært eller passe fire heste de dage du bor i boligen.


Nice
1 time i Nice
Har du en time i Nice, skal du glemme alt andet og løbe ned til havet og den brede Promenade des Anglais. Her nydes livet af lokale og turister. På den  smalle stenstrand kan man vælge et område med –de dyre – liggestole eller finde sin indre fakir frem og lægge sig på stenene. På de turkise stålstole oppe på promenaden kan man sidde og nyde det azurblå hav, eller man kan vende sig om og se på de andre der spadsere, cykler eller løber forbi. Stedet er som skabt til joggere, og selv om de fleste med vold og magt har forsøgt at skjule det, er de ældre løbere godt repræsenteret. 

Har du lidt længere tid
Den gamle bydel er en turistmagnet, så her er der både engelske pubber og sushirestauranter. Men også meget hyggelige stæder med små finurlige butikker og gallerier.

I løbet af ugen er der markeder ved den gamle bydel på Cours Saleya. Der er et stort berømt
blomstermarked og et frugt- og grøntmarked tirsdag –fredag fra 6-17.30, og om lørdagen fra 6.30 – 13.30. Om mandagen er det lopperne der regerer fra 7.30 til 18. Til min store, store ærgrelse havde jeg desværre ikke plads til et smukt fransk stel og 12 skønne bistroglas i min håndbagage.
Men det er ikke kun her, der er marked. Overalt i byen popper der madmarkeder frem. Hvis du har mulighed for det bør du besøge Nice i bil, så du kan fylde den op med mad, porcelæn og vin.
Museer
Tjek hjemmesiderne. Chagall museet er lukket for ombygning de næste måneder.

Sådan kommer du dertil
Germanwings flyver til Nice dagligt direkte til og fra Hamborg. www.germanwings.com

Maden ved Cote d’Azur
Et morgencomplet på en cafe består af en croissant og espresso og koster cirka 2 euro.
Hvis man søger væk fra Promenade des Anglais  og blot 200-300 meter ind i landet, er der små gode restauranter, hvor de lokale spiser deres frokost. I de fleste bagerier er der endvidere meget lækre sandwich og pissaladina, der er en lokal specialitet – en blanding af pizza og løgtærte. Den består af en bund dækket med blødem stegte løg, sorte oliven, toppet med tomater og penslet med rigelig olie.
Ved femtiden om eftermiddagen er der vild tumult ved de gode bagerier. Der vælter baguette ud over disken og de små familier slentrer hjem og småspiser af de lune, sprøde brød.
Menukortene på restauranterne er domineret af de franske klassikere men her er også blæksprutter grillet med hvidløg og serveret med god stærk aioli, farserede løg, auberginer, tomater, peberfrugter, zucchini og stegte andebryster med lavendelhonning.



Teksten har været bragt i Flensborg Avis den 9. oktober 2015

onsdag den 7. oktober 2015

Min krop er i chok


Jeg har forgiftet min krop med alkohol, nikotin og alt for lidt søvn. Jeg drikker aldrig mere.

Klokken er 4.38 og jeg forsøger at stikke nøglen i låsen til mit bardomshjem. Jeg skal ind og sove hos min mor, men jeg kan ikke finde nøglehullet. Er det mon væk? Mens jeg står og fumler med nøglerne lukker naboen døren op. Det er min svigermor, der skal ud og hente Berlingeren på måtten. Hun knækker sammen af grin, da hun ser mig stå i bare fødder, let svajende, med en burger i hånden. Min mand er her også, han sidder på trappen og spiser resten af den menu, vi købte på Palace Burger på Vesterbrogade, for det der syntes at være timer siden. Vi fik jo  nok at spise og drikke, til den fest vi var til. Der var fire lækre retter, blandt andet dehydreret gulerod og langtidsstegt okse. Men der er stadig god plads til en snasket burger, pommes frites og cola. På denne tid af dagen smager det som gourmetmad.
Ved fælles hjælp finder vi nøglehullet, og jeg kommer- på en eller anden måde- i seng.
Jeg vågner efter få timer og mærker, at min krop er i chok. Jeg har forgiftet den med alt for meget alkohol, nikotin og for lidt søvn. Det eneste jeg tænker på, er Christians Ø sild, cola og kanelsnegle. Jeg ved, at de fleste ingredienser til alt det jeg drømmer om, er i køleskabet, men jeg er så træt, at jeg ikke kan finde ud af at smøre en rugbrødsmad!
Jeg prøver at fokusere. Hvad gjorde jeg som teenager, når jeg havde drukket lidt for meget? Jeg gik en tur ned til videobutikken og lejede tre film og en movieboks. Til dem der er født før eller efter movieboksens tid, kan jeg fortælle, at det er en kuffert med en video i, som man lejede sammen med sine film. I videobutikken købte vi hariboslik og cola og lige ved siden af, lå der altid en grillbar eller et pizzeria, som vi hentede mad hos. Men det var jo dengang.
-Tag en lur lille Louise. Du har det meget bedre, når du vågner igen, siger min søde mor, og kommer med en maske med kold væske i.
Jeg falder i søvn, og da jeg vågner igen, går det en lille, bitte smule bedre. Jeg går ind for at hilse på min svigermor. Da hun ser mig, begynder hun at skraldgrine igen, og er lige ved at kløjs i den tebolle, hun nyder sammen med min mand.
-Jeg har aldrig set dig sådan før, får hun hikstet frem.
Gudskellov tænker jeg, så kan det være, at hun havde modsat sig ægteskabet.
Jeg drikker aldrig mere, og hvis jeg gør, så læser jeg lige de gode råd, jeg har samlet herunder inden.

Spis mens du drikker
Spis undervejs mens du drikker, så optager du mindre alkohol i kroppen.

Lyse drinks
Hold dig til de "lyse" drikke som hvidvin, snaps, vodka, gin og øl, der ikke er farvede. For det er særligt farven i mørke alkoholiske drikke som cognac, whisky, rødvin og mørk øl, der irriterer maven og kroppen.

Vand er din ven
En stor del af hovedpinen skyldes væskemangel. Så sørg for at drikke vand, samtidig med at du drikker alkohol, så væskebalancen ikke bliver ødelagt.
Vafler til morgenmad dagen efter dagen
Hvis du ikke når at drikke vand i løbet af aftenen, så drik så meget, du kan klare, inden du lægger dig. Og lad en flaske vand stå på natbordet, så du let kan slukke tørsten i løbet af natten. Drik godt med vand, når du vågner dagen derpå. En sportsdrik er også god, fordi den både indeholder mineraler og salt. Hvis man ikke har en sportsdrik, kan man putte lidt salt i en sodavand.

Spis salt
Kroppen har mistet salt, fordi du har svedt mere, og fordi du har sovet mindre og dårligere. Spis noget sund mad med meget salt i for eksempel en god pizza eller en god suppe.

Spis bananer
Bananerne udløser hjernestoffet serotonin, der gør dig i bedre humør.

Tag et par piller
Lad være med at lide mere end højst nødvendigt - tag en smertestillende pille. Vælg en Panodil eller en anden smertestillende, der indeholder paracetamol - det er blidere mod maven end smertestillende tabletter med acetylsalicylsyre som for eksempel Aspirin, Treo og Kodimagnyl.


Her kan du finde en opskrift på dejlige vafler, du kan spise til morgenmad
http://louises-koekken.blogspot.de/2015/10/salte-vafler-la-pizza-med-pesto.html


Salte vafler a la pizza med pesto



De her vafler er perfekte til morgenmad eller brunch

Nem
10 minutter tilberedning, 30 minutter hvile, 20 minutters bagning.
10 vafler
tilbehør pesto, røget skinke, rucola, comtéost

4 æg
500 ml mælk
175 g hvedemel
75 g fuldkornshvedemel
1 tsk bagepulver
2 spsk timian
1 spsk hakket rosmarin
1 tsk oregano
1 tsk salt
Olivenolie til stegning

Pisk æggene sammen. Hæld halvdelen af mælken i og tilsæt mel og bagepulver under omrøring. Hæld resten af mælken, krydderurter og salt i. Lad dejen hvile i 30 minutter. Pensl vaffeljernet med olivenolie, hæld dej i og bag vaflerne. Server dem staks.

Pesto
Nem
En lille skål
10 minutter

20 g frisk basilikum
75 ml olivenolie
25 g revet parmesan
1 fed hvidløg
25 g hasselnødder
2 tsk citronsaft
salt, peber


Hæld alle ingredienserne i et blenderglas og blend pestoen sammen. Smag til med citronsaft, salt og peber. 

Foto: Gertrud Termansen Sabroe til Flensborg Avis den 2. oktober