Så har græskarene gjort deres massive, orange indtog i supermarkederne. De ligger der, og de bliver liggende, for de holder sig godt. Men inden de bliver tørre og kedelige, må vi eksperimenterer lidt med salater, supper, kager og pesto. Her er en lun salat - husk at toppe med nødder og friske æbler, så det ikke bare bliver blød, blødt, blødt.
1 lille butternut græskar
1 stort æble
½ cm ingefær
1 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
2 spsk solsikkekerner
1 æble
1 bakke feldsalat
olie-eddikedressing
Tænd ovnen på 200 grader.
Vask græskar og æble og fjern kerner og kernehus. Skær dem i både og læg dem på bagepapir på en bageplade. Hak ingefær fint og vend det i græskaren med citronsaft, olie, salt og peber. Bag i ca. 25 minutter.
Rist solsikkekerner på en pande til de netop får farve. Skær æblet i små tern. Vask salaten og læg den på et fad. Læg de varme grøntsager ovenpå. Hæld dressing eller blot olie og eddike over og pynt med kerner og friske æbletern.
søndag den 14. september 2014
Græskarsuppe med æbler
Hak, hak, hak, kog, kog, kog, blend, blend, blend, blend, spis, spis...........
2 æbler
1 løg
Ca. 1,3 kg hokkaido græskar
½ cm frisk ingefær
1 l
bouillon
½ dl
æblesaft
1 fed hvidløg
1 tsk frisk timian
Chili, salt og peber
Dukkah f.eks. fra Mill&Mortar
Del æblerne i kvarte, skræl dem, fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker. Pil og hak løget. Vask græskaret, skær det i små terninger og tag 300 g fra. Skær skrællen af ingefæren og skær den i skiver. Sauter æbler, løg, græskar og ingefær i olie. Hæld bouillon og æblesaft over og lad simre i 25 minutter til græskaren er mør.
Sauter resten af græskaren på panden til den bliver mør. Hak hvidløg og steg det med det sidste minut. Krydr med timian, chili, salt og peber.
Blend suppen og smag til med salt og peber. Server med stegte græskar og dukkah.
Opskrift på dukkah finder du her:
http://louises-koekken.blogspot.de/2014/03/sellerisuppe-og-dagens-dukkah.html
http://louises-koekken.blogspot.de/2014/03/sellerisuppe-og-dagens-dukkah.html
onsdag den 10. september 2014
Brombærclafoutis
Brug årets sidste brombær til denne helt vildt nemme dessert. Dejen minder om pandekager og frugten kan varieres i det uendelige. Den oprindelige franske clafoutis er med kirsebær, men brombær går også.
200 g
brombær – optøede kan også bruges
1 æg
1 dl
mælk
40 g
mel
2 spsk sukker
1½ tsk vanilje
Tænd ovnen på 180 grader.
Fordel brombær i to ovnfaste forme. Rør æg og mælk sammen.
Bland mel, sukker og vanilje sammen og hæld det i æggemælken under omrøring.
Hæld den tynde dej over bærerne og bag desserten i ca. 35 minutter.
Server lun
med cremefraiche rørt med vanilje- og florsukker.
Æbletærte med karamelliserede æbler
Her har jeg kogt æblerne møre med lidt smør. Det giver en let karamellisering, der passer godt på tærter.
Tærtedej - du kan også købe en færdig dej men denne her er god
100 g koldt saltet smør
200 g mel gerne 405
50 g florsukker
2 spsk mælk
Æblemos
1 kg æbler
Tærtedej - du kan også købe en færdig dej men denne her er god
100 g koldt saltet smør
200 g mel gerne 405
50 g florsukker
2 spsk mælk
Æblemos
1 kg æbler
50 g
smør
100 g
sukker
1 dl æblejuice
1 dl æblejuice
Creme
250 mascarpone
1 dl yoghurt
3 spsk florsukker
1 dl yoghurt
3 spsk florsukker
1 tsk vanilje
1 tsk citronskal
1 tsk citronsaft
Hak smørret og hæld det i en foodprocessor med
mel og florsukker. Start maskinen og kør til er smuldret. Hæld mælk i
og kør til dejen samler sig. Pak dejen i film og læg på køl ½ times
tid.
Skræl æblerne og skær dem i både. Varm smør i en gryde med sukker. Hæld æblerne i og lad dem simre til de bliver bløde. Spæd æblejuice i, hvis det bliver for tørt. Smag til med sukker og afkøl mosen.
Pres dejen ned i en stor tærteform. Dæk med bageærter og bag i ca. 15 minutter. Fjern bageærter og bag videre i ca. 5 minutter til bunden er lysebrun. Afkøl.
Pisk mascapone sammen med yoghurt, florsukker og vanilje og smag til med citronsaft- og skal. Fordel skyren i de afkølede tærtebunde. Læg æblerne på og pynt med lidt grønt - mynte.
Server evt. råsyltede brombær til.
Skræl æblerne og skær dem i både. Varm smør i en gryde med sukker. Hæld æblerne i og lad dem simre til de bliver bløde. Spæd æblejuice i, hvis det bliver for tørt. Smag til med sukker og afkøl mosen.
Pres dejen ned i en stor tærteform. Dæk med bageærter og bag i ca. 15 minutter. Fjern bageærter og bag videre i ca. 5 minutter til bunden er lysebrun. Afkøl.
Pisk mascapone sammen med yoghurt, florsukker og vanilje og smag til med citronsaft- og skal. Fordel skyren i de afkølede tærtebunde. Læg æblerne på og pynt med lidt grønt - mynte.
Server evt. råsyltede brombær til.
søndag den 7. september 2014
Æblekage med karamelsauce
Det er en skrøne, at man ikke kan lave kage, marmelade og mos af nedfaldsæbler. Skær det mørke, beskadige fra og brug ALLE de æbler du møder på din og andres veje.
Her har jeg brugt æblerne i en kage med karamelsauce. Den er stor - der er nok til 8-10 personer.
4 store æbler
150 g
blødt smør
200 g
sukker
3 æg
250 g
mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanilje
1/2 dl mælk
Plus 2 spsk sukker1/2 dl mælk
Karamelsauce
1 dl sirup
ca. 1 dl fløde
Tænd ovnen på 200 grader.
Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver. Rør smør og sukker godt sammen.
Pisk æggene i et af gangen. Bland mel, bagepulver og vanilje sammen og rør det
i dejen skiftevis med mælken. Hæld dejen i en form
beklædt med bagepapir. Pres æbleskiver ned i dejen. Drys 2 spsk sukker over. Bag
kagen i 45 minutter.
Varm sirup og fløde op under omrøring til det samler sig til karamel. Spæd op med fløde, hvis karamellen er for tyk.
Hæld karamellen over den let afkølede kage.